Kasza jaglana i inne przysmaki
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie powinniśmy wychodzić z domu bez zjedzenia czegoś, co doda nam energii i pozytywnie nastroi na cały dzień pełen wyzwań i obowiązków. Jesienią i zimą ważne jest także, by śniadanie nas rozgrzało. Dlatego warto do kaszy, owsianki czy jogurtu dodać przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kurkuma, goździki czy kardamon. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale także wzmacniają układ odpornościowy, rozgrzewają i pomagają wstać z łóżka, gdy na dworze śnieg i mróz.
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, szklanka mrożonych malin, szklanka borówek, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki migdałów, łyżka wiórków kokosowych, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanych goździków, 2 łyżki miodu, 2 jajka, 2 szklanki mleka.
Przygotowanie: w jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, wsyp kaszę, polej mlekiem z miodem i jajkami, dodaj owoce, wymieszaj dokładnie. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Piecz przez godzinę.
Placuszki z dyni
Składniki: szklanka puree z dyni Hokkaido, pół szklanki mleka kokosowego, jajko, 170 g mąki ryżowej, 3 łyżki miodu, po pół łyżeczki cynamonu i imbiru, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie: puree z dyni wymieszaj z rozmąconym jajkiem i przyprawami. Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i mleko. Masę nabieraj łyżką i smaż niewielkie placuszki na mocno rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z syropem klonowym.
Ryżowy pudding z daktylami
Składniki: 200 g brązowego ryżu, 1,5 szklanki mleka migdałowego, 20 daktyli, laska wanilii, po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej, szczypta soli.
Przygotowanie: ryż ugotuj ze szczyptą soli w 500 ml wody. Kiedy wchłonie już cały płyn, dolej mleko, dodaj przyprawy i laskę wanilii. Doprowadź do wrzenia i gotuj, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu przez ok. 15 minut. Uważaj, by się nie przypaliło. Pod koniec dorzuć drobno pokrojone daktyle, wymieszaj i gotowe!
Owsianka z gruszką i rodzynkami
Składniki: 5 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka, gruszka, 2 łyżki orzechów nerkowca, 2 łyżki rodzynek, pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie: rodzynki razem z płatkami zagotuj na mleku. Dodaj cynamon. Po pięciu minutach dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz orzechy. Wymieszaj.
Komosa ryżowa z bananami
Składniki: 50 g komosy ryżowej, 180 ml mleka, banan, łyżka syropu klonowego, po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu.
Przygotowanie: komosę przepłucz na sitku, przełóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij kaszę z ognia i pozostaw ją pod przykryciem, by napęczniała. Dodaj pokrojonego w kostkę banana i syrop klonowy. Wymieszaj.