Rozgrzewające śniadania na chłodne poranki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Kasza jaglana i inne przysmaki

Obraz
© 123RF.COM

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie powinniśmy wychodzić z domu bez zjedzenia czegoś, co doda nam energii i pozytywnie nastroi na cały dzień pełen wyzwań i obowiązków. Jesienią i zimą ważne jest także, by śniadanie nas rozgrzało. Dlatego warto do kaszy, owsianki czy jogurtu dodać przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kurkuma, goździki czy kardamon. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale także wzmacniają układ odpornościowy, rozgrzewają i pomagają wstać z łóżka, gdy na dworze śnieg i mróz.

Składniki: szklanka kaszy jaglanej, szklanka mrożonych malin, szklanka borówek, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki migdałów, łyżka wiórków kokosowych, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanych goździków, 2 łyżki miodu, 2 jajka, 2 szklanki mleka.

Przygotowanie: w jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, wsyp kaszę, polej mlekiem z miodem i jajkami, dodaj owoce, wymieszaj dokładnie. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Piecz przez godzinę.

/ 5Placuszki z dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: szklanka puree z dyni Hokkaido, pół szklanki mleka kokosowego, jajko, 170 g mąki ryżowej, 3 łyżki miodu, po pół łyżeczki cynamonu i imbiru, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: puree z dyni wymieszaj z rozmąconym jajkiem i przyprawami. Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i mleko. Masę nabieraj łyżką i smaż niewielkie placuszki na mocno rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z syropem klonowym.

/ 5Ryżowy pudding z daktylami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 200 g brązowego ryżu, 1,5 szklanki mleka migdałowego, 20 daktyli, laska wanilii, po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej, szczypta soli.

Przygotowanie: ryż ugotuj ze szczyptą soli w 500 ml wody. Kiedy wchłonie już cały płyn, dolej mleko, dodaj przyprawy i laskę wanilii. Doprowadź do wrzenia i gotuj, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu przez ok. 15 minut. Uważaj, by się nie przypaliło. Pod koniec dorzuć drobno pokrojone daktyle, wymieszaj i gotowe!

/ 5Owsianka z gruszką i rodzynkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 5 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka, gruszka, 2 łyżki orzechów nerkowca, 2 łyżki rodzynek, pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie: rodzynki razem z płatkami zagotuj na mleku. Dodaj cynamon. Po pięciu minutach dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz orzechy. Wymieszaj.

/ 5Komosa ryżowa z bananami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 50 g komosy ryżowej, 180 ml mleka, banan, łyżka syropu klonowego, po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu.

Przygotowanie: komosę przepłucz na sitku, przełóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij kaszę z ognia i pozostaw ją pod przykryciem, by napęczniała. Dodaj pokrojonego w kostkę banana i syrop klonowy. Wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza