Przyprawy w zasięgu dłoni. Uporządkuj kuchenne półki

Czas na kuchenne rewolucje przed świętami! Najlepiej zacząć je od uporządkowania półek z przyprawami. Przetrzymujesz zioła w nieestetycznych, papierowych opakowaniach? Czas to zmienić!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Kołodziejczyk

Najłatwiej jest przechowywać zioła, przyprawy i inne proszki w pojemniczkach, które łatwo schować m.in w szufladzie. To idealne rozwiązanie dla osób, które mają niewiele miejsca w kuchni. Możesz również zaopatrzyć się w niewielką półkę z małymi przegródkami, gdzie z łatwością schowasz pojemniczki.

Jeśli naprawdę dysponujesz niewielką kuchnią i każdy centymetr w niej ma znaczenie, doskonałym sposobem jest umieszczenie ziół w pojemniczkach lub niewielkich słoikach pod półkami. W tym celu musisz przykleić pod szafką taśmę lub szyny. Przyprawy będą zawsze pod ręką!

Możesz również zabawić się w chemika i zaopatrzyć się w probówki. Idealnie sprawdzą się jako naczynie do przechowywania ziół, przypraw i innych proszków W sumie czasem gotowanie przypomina eksperymentowanie, prawda?

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw