Przynieś sobie szczęście na Nowy Rok. Zagraniczne specjały na pomyślność

W Sylwestra chcemy pozostawić za sobą wszystko co złe, a w nowy rok wkroczyć z nowymi nadziejami. Tak jest chyba na całym świecie. Nie ma znaczenia religia, rasa czy przynależność kulturowa – każdy chce być szczęśliwy. By szczęściu pomóc, na całym świecie przygotowujemy specjalne dania sylwestrowe, mające wspomóc fortunę. Chcąc zapewnić sobie wszelką pomyślność, warto sięgnąć po tradycje z całego świata. Nigdy nie wiadomo, która przyniesie nam szczęście. A nawet jeśli zamorskie specjały nie przełożą się na zdobycie fortuny czy znalezienie ukochanego, z pewnością dodadzą smaku i egzotycznego charakteru sylwestrowej kolacji.

Niemcy wierzą, że szczęście przynosi... kapusta.
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Soczewica kontra bambus

Chcesz, żeby w nowym roku przybyło ci pieniędzy? W sylwestra koniecznie zjedz danie z soczewicą – taka jest włoska tradycja. Tuż przed północą każdy Włoch powinien koniecznie zjeść choć kilka łyżek zupy lub gulaszu z tego strączkowego warzywa. Soczewica swoim kształtem przypomina bowiem monety, symbolizuje dobrobyt i pomyślność, więc wszystko logicznie się układa. Obok soczewicy w sylwestrowym menu mieszkańców Półwyspu Apenińskiego nie może zabraknąć owoców morza takich jak małże, przegrzebki czy krewetki. Kolejnym ważnym składnikiem potraw sylwestrowych jest wieprzowina. Ubodzy Włosi jedynie kilka razy w roku mieli okazję do jedzenia mięsa. Jednym z takich wyjątkowych dni, był właśnie przełom roku.

Zupełnie odmienną kulturę, ale również oczekiwanie na lepszy nowy rok mają Japończycy. Szczęście zapewnią im, jak wierzą, dania z bambusem, który nie tylko jest rośliną jadalną, ale jest obecny praktycznie na każdym kroku w życiu Japończyka. Nowy Rok w Japonii nazywany jest O-Shōgatsu, czyli pierwszy miesiąc roku. Z tej okazji nie są organizowane bale, rauty czy potańcówki, ale uroczyste kolacje w gronie rodzinnym, choć często także zaprasza się przyjaciół. Obok mięsa z pędami bambusa podaje się makaron gryczany, który ma zapewnić pomyślność i długie życie.

12 winogron oraz ryby

Hiszpanie, ze swoim gorącym temperamentem, nie daliby rady usiedzieć w domu sylwestrową noc, dlatego Nowy Rok witają na hucznych imprezach w gronie znajomych. W ferworze zabawy nie zapominają jednak o jedzeniu. Zwłaszcza takim, który uczyni nadchodzący rok lepszym od mijającego. Aby zapewnić sobie pieniądze, Hiszpanie wrzucają złoty pierścionek lub kolczyk do kieliszka z szampanem, z którego wznoszą o północy toast. Aby dopomóc szczęściu, dokładnie o północy zjadają też 12 winogron - po jednym na każde uderzenie zegara. Ten zwyczaj nie jest zbyt stary. W 1909 roku zbiory winogron były wyjątkowo obfite. By się powtórzyły, plantatorzy wymyślili takie właśnie zaklęcie. Nie zawsze się sprawdza, ale może właśnie teraz będzie taki moment?

W Hiszpanii noc sylwestrowa to również potrawy rybne, kojarzące się ze szczęściem. Najczęściej jest to rybna paella, czyli danie z ryżu z rybą i owocami morza. Podobnie zresztą jest w innych krajach: w Meksyku je się pokrojoną w dzwonka, smażoną dużą rybę a w Holandii nie może zabraknąć ryby smażonej w cieście.

Pieniążek do potrawy

Grecy czekają na noc sylwestrową nie tylko z powodu powitania Nowego Roku, ale również z okazji dnia Św. Bazylego. Tego właśnie dnia mieszkańcy Grecji dostają... świąteczne prezenty. Dzieci pozostawiają przy kominku buty z nadzieją, że św. Bazyl przyniesie im wymarzone zabawki czy słodycze. Szczęśliwym daniem w Grecji jest vasilopita, ciasto drożdżowe z migdałami. W cieście zapieka się monetę, a kto ją znajdzie w swoim kawałku nie musi się już martwić o pomyślność w nadchodzącym roku.

Bez specjalnych dań sylwestrowych, ale z pomocą pieniążka schowanego w jakiejś potrawie muszą sobie radzić mieszkańcy Wielkiej Brytanii. W Anglii i Szkocji monety chowane są w zapiekankach, puddingach i pasztecikach, przygotowywanych specjalnie na sylwestrową noc.

Choć kiszoną kapustę można uznać za jeden z najważniejszych elementów polskiej kuchni, raczej nie przypisujemy jej magicznych właściwości. Co innego Niemcy, Austriacy czy Holendrzy, którzy nie wyobrażają sobie noworocznej kolacji bez kiszonki. W Niemczech serwuje się ją razem z kapustą surową, w Holandii jest ona składnikiem dania z wieprzowiną, a w Austrii dusi się ją i podaje z kiełbaskami. Wszystkie te dania mają przynieść pomyślność. Biorąc pod uwagę nasze narodowe uwielbienie dla tego produktu, możemy zawalczyć o szczęście w 2018 roku np. za pomocą pierogów czy bigosu.

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami