Przynieś sobie szczęście na Nowy Rok. Zagraniczne specjały na pomyślność

W Sylwestra chcemy pozostawić za sobą wszystko co złe, a w nowy rok wkroczyć z nowymi nadziejami. Tak jest chyba na całym świecie. Nie ma znaczenia religia, rasa czy przynależność kulturowa – każdy chce być szczęśliwy. By szczęściu pomóc, na całym świecie przygotowujemy specjalne dania sylwestrowe, mające wspomóc fortunę. Chcąc zapewnić sobie wszelką pomyślność, warto sięgnąć po tradycje z całego świata. Nigdy nie wiadomo, która przyniesie nam szczęście. A nawet jeśli zamorskie specjały nie przełożą się na zdobycie fortuny czy znalezienie ukochanego, z pewnością dodadzą smaku i egzotycznego charakteru sylwestrowej kolacji.

Niemcy wierzą, że szczęście przynosi... kapusta.
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Soczewica kontra bambus

Chcesz, żeby w nowym roku przybyło ci pieniędzy? W sylwestra koniecznie zjedz danie z soczewicą – taka jest włoska tradycja. Tuż przed północą każdy Włoch powinien koniecznie zjeść choć kilka łyżek zupy lub gulaszu z tego strączkowego warzywa. Soczewica swoim kształtem przypomina bowiem monety, symbolizuje dobrobyt i pomyślność, więc wszystko logicznie się układa. Obok soczewicy w sylwestrowym menu mieszkańców Półwyspu Apenińskiego nie może zabraknąć owoców morza takich jak małże, przegrzebki czy krewetki. Kolejnym ważnym składnikiem potraw sylwestrowych jest wieprzowina. Ubodzy Włosi jedynie kilka razy w roku mieli okazję do jedzenia mięsa. Jednym z takich wyjątkowych dni, był właśnie przełom roku.

Zupełnie odmienną kulturę, ale również oczekiwanie na lepszy nowy rok mają Japończycy. Szczęście zapewnią im, jak wierzą, dania z bambusem, który nie tylko jest rośliną jadalną, ale jest obecny praktycznie na każdym kroku w życiu Japończyka. Nowy Rok w Japonii nazywany jest O-Shōgatsu, czyli pierwszy miesiąc roku. Z tej okazji nie są organizowane bale, rauty czy potańcówki, ale uroczyste kolacje w gronie rodzinnym, choć często także zaprasza się przyjaciół. Obok mięsa z pędami bambusa podaje się makaron gryczany, który ma zapewnić pomyślność i długie życie.

12 winogron oraz ryby

Hiszpanie, ze swoim gorącym temperamentem, nie daliby rady usiedzieć w domu sylwestrową noc, dlatego Nowy Rok witają na hucznych imprezach w gronie znajomych. W ferworze zabawy nie zapominają jednak o jedzeniu. Zwłaszcza takim, który uczyni nadchodzący rok lepszym od mijającego. Aby zapewnić sobie pieniądze, Hiszpanie wrzucają złoty pierścionek lub kolczyk do kieliszka z szampanem, z którego wznoszą o północy toast. Aby dopomóc szczęściu, dokładnie o północy zjadają też 12 winogron - po jednym na każde uderzenie zegara. Ten zwyczaj nie jest zbyt stary. W 1909 roku zbiory winogron były wyjątkowo obfite. By się powtórzyły, plantatorzy wymyślili takie właśnie zaklęcie. Nie zawsze się sprawdza, ale może właśnie teraz będzie taki moment?

W Hiszpanii noc sylwestrowa to również potrawy rybne, kojarzące się ze szczęściem. Najczęściej jest to rybna paella, czyli danie z ryżu z rybą i owocami morza. Podobnie zresztą jest w innych krajach: w Meksyku je się pokrojoną w dzwonka, smażoną dużą rybę a w Holandii nie może zabraknąć ryby smażonej w cieście.

Pieniążek do potrawy

Grecy czekają na noc sylwestrową nie tylko z powodu powitania Nowego Roku, ale również z okazji dnia Św. Bazylego. Tego właśnie dnia mieszkańcy Grecji dostają... świąteczne prezenty. Dzieci pozostawiają przy kominku buty z nadzieją, że św. Bazyl przyniesie im wymarzone zabawki czy słodycze. Szczęśliwym daniem w Grecji jest vasilopita, ciasto drożdżowe z migdałami. W cieście zapieka się monetę, a kto ją znajdzie w swoim kawałku nie musi się już martwić o pomyślność w nadchodzącym roku.

Bez specjalnych dań sylwestrowych, ale z pomocą pieniążka schowanego w jakiejś potrawie muszą sobie radzić mieszkańcy Wielkiej Brytanii. W Anglii i Szkocji monety chowane są w zapiekankach, puddingach i pasztecikach, przygotowywanych specjalnie na sylwestrową noc.

Choć kiszoną kapustę można uznać za jeden z najważniejszych elementów polskiej kuchni, raczej nie przypisujemy jej magicznych właściwości. Co innego Niemcy, Austriacy czy Holendrzy, którzy nie wyobrażają sobie noworocznej kolacji bez kiszonki. W Niemczech serwuje się ją razem z kapustą surową, w Holandii jest ona składnikiem dania z wieprzowiną, a w Austrii dusi się ją i podaje z kiełbaskami. Wszystkie te dania mają przynieść pomyślność. Biorąc pod uwagę nasze narodowe uwielbienie dla tego produktu, możemy zawalczyć o szczęście w 2018 roku np. za pomocą pierogów czy bigosu.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść