Przynieś sobie szczęście na Nowy Rok. Zagraniczne specjały na pomyślność

W Sylwestra chcemy pozostawić za sobą wszystko co złe, a w nowy rok wkroczyć z nowymi nadziejami. Tak jest chyba na całym świecie. Nie ma znaczenia religia, rasa czy przynależność kulturowa – każdy chce być szczęśliwy. By szczęściu pomóc, na całym świecie przygotowujemy specjalne dania sylwestrowe, mające wspomóc fortunę. Chcąc zapewnić sobie wszelką pomyślność, warto sięgnąć po tradycje z całego świata. Nigdy nie wiadomo, która przyniesie nam szczęście. A nawet jeśli zamorskie specjały nie przełożą się na zdobycie fortuny czy znalezienie ukochanego, z pewnością dodadzą smaku i egzotycznego charakteru sylwestrowej kolacji.

Niemcy wierzą, że szczęście przynosi... kapusta.
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Soczewica kontra bambus

Chcesz, żeby w nowym roku przybyło ci pieniędzy? W sylwestra koniecznie zjedz danie z soczewicą – taka jest włoska tradycja. Tuż przed północą każdy Włoch powinien koniecznie zjeść choć kilka łyżek zupy lub gulaszu z tego strączkowego warzywa. Soczewica swoim kształtem przypomina bowiem monety, symbolizuje dobrobyt i pomyślność, więc wszystko logicznie się układa. Obok soczewicy w sylwestrowym menu mieszkańców Półwyspu Apenińskiego nie może zabraknąć owoców morza takich jak małże, przegrzebki czy krewetki. Kolejnym ważnym składnikiem potraw sylwestrowych jest wieprzowina. Ubodzy Włosi jedynie kilka razy w roku mieli okazję do jedzenia mięsa. Jednym z takich wyjątkowych dni, był właśnie przełom roku.

Zupełnie odmienną kulturę, ale również oczekiwanie na lepszy nowy rok mają Japończycy. Szczęście zapewnią im, jak wierzą, dania z bambusem, który nie tylko jest rośliną jadalną, ale jest obecny praktycznie na każdym kroku w życiu Japończyka. Nowy Rok w Japonii nazywany jest O-Shōgatsu, czyli pierwszy miesiąc roku. Z tej okazji nie są organizowane bale, rauty czy potańcówki, ale uroczyste kolacje w gronie rodzinnym, choć często także zaprasza się przyjaciół. Obok mięsa z pędami bambusa podaje się makaron gryczany, który ma zapewnić pomyślność i długie życie.

12 winogron oraz ryby

Hiszpanie, ze swoim gorącym temperamentem, nie daliby rady usiedzieć w domu sylwestrową noc, dlatego Nowy Rok witają na hucznych imprezach w gronie znajomych. W ferworze zabawy nie zapominają jednak o jedzeniu. Zwłaszcza takim, który uczyni nadchodzący rok lepszym od mijającego. Aby zapewnić sobie pieniądze, Hiszpanie wrzucają złoty pierścionek lub kolczyk do kieliszka z szampanem, z którego wznoszą o północy toast. Aby dopomóc szczęściu, dokładnie o północy zjadają też 12 winogron - po jednym na każde uderzenie zegara. Ten zwyczaj nie jest zbyt stary. W 1909 roku zbiory winogron były wyjątkowo obfite. By się powtórzyły, plantatorzy wymyślili takie właśnie zaklęcie. Nie zawsze się sprawdza, ale może właśnie teraz będzie taki moment?

W Hiszpanii noc sylwestrowa to również potrawy rybne, kojarzące się ze szczęściem. Najczęściej jest to rybna paella, czyli danie z ryżu z rybą i owocami morza. Podobnie zresztą jest w innych krajach: w Meksyku je się pokrojoną w dzwonka, smażoną dużą rybę a w Holandii nie może zabraknąć ryby smażonej w cieście.

Pieniążek do potrawy

Grecy czekają na noc sylwestrową nie tylko z powodu powitania Nowego Roku, ale również z okazji dnia Św. Bazylego. Tego właśnie dnia mieszkańcy Grecji dostają... świąteczne prezenty. Dzieci pozostawiają przy kominku buty z nadzieją, że św. Bazyl przyniesie im wymarzone zabawki czy słodycze. Szczęśliwym daniem w Grecji jest vasilopita, ciasto drożdżowe z migdałami. W cieście zapieka się monetę, a kto ją znajdzie w swoim kawałku nie musi się już martwić o pomyślność w nadchodzącym roku.

Bez specjalnych dań sylwestrowych, ale z pomocą pieniążka schowanego w jakiejś potrawie muszą sobie radzić mieszkańcy Wielkiej Brytanii. W Anglii i Szkocji monety chowane są w zapiekankach, puddingach i pasztecikach, przygotowywanych specjalnie na sylwestrową noc.

Choć kiszoną kapustę można uznać za jeden z najważniejszych elementów polskiej kuchni, raczej nie przypisujemy jej magicznych właściwości. Co innego Niemcy, Austriacy czy Holendrzy, którzy nie wyobrażają sobie noworocznej kolacji bez kiszonki. W Niemczech serwuje się ją razem z kapustą surową, w Holandii jest ona składnikiem dania z wieprzowiną, a w Austrii dusi się ją i podaje z kiełbaskami. Wszystkie te dania mają przynieść pomyślność. Biorąc pod uwagę nasze narodowe uwielbienie dla tego produktu, możemy zawalczyć o szczęście w 2018 roku np. za pomocą pierogów czy bigosu.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać