Przygotuj się do zimy. Jak wybierać i przechowywać ziemniaki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Garść praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew pozorom kupno dobrych ziemniaków to wcale nie jest taka prosta sprawa. Musimy zwrócić uwagę m.in. na sposób ich przechowywania w sklepie, wielkość, kształt, jędrność. Ważny jest także wybór odpowiedniej odmiany. Jedne ziemniaki lepiej będą nadawały się bowiem na kluski, inne na frytki, a jeszcze inne do sałatek.

Zobacz też: Tortilla ziemniaczana

/ 5Ziemniaki - jak kupować?

Obraz
© 123RF.COM

Nie kupuj ziemniaków szczelnie zapakowanych w foliowe worki, ponieważ brak tlenu powoduje odparzanie, gnicie oraz rozwój pleśni. Zwróć też uwagę na wygląd bulw – powinny być jednakowej wielkości, o regularnym kształcie, jędrne i nieuszkodzone. Natomiast skórka - gładka, jasna, a miąższ w jednolitym kolorze. Ciemna i szorstka przeważnie świadczy o przenawożeniu ziemniaków, a zazieleniona o tym, że były zbyt długo wystawione na działanie światła słonecznego. Powoduje ono wydzielanie solaniny – niebezpiecznej dla naszego zdrowia substancji. Solanina nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych, poza tym powoduje osłabienie, szkodzi nerkom i ma działanie rakotwórcze.

/ 5Na co zwrócić uwagę?

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują. Jeśli jednak nie masz odpowiednich warunków do przechowywania, nie kupuj na zapas. Unikaj kiełkujących bulw - są szkodliwe dla zdrowia. Dobieraj też typ kulinarny ziemniaków do konkretnego dania, które chcesz przygotować.

/ 5Warunki przechowywania

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniaki przechowuj w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu. Optymalna temperatura waha się między 6 a 8 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka pobudzi bulwy do kiełkowania, z kolei zbyt niska (w lodówce, na balkonie) spowoduje, że zawarta w nich skrobia przekształci się w cukier i ziemniaki staną się po prostu słodkie. Chroń też ziemniaki przed dostępem światła słonecznego, by uniknąć wydzielania solaniny.

/ 5Typy ziemniaków

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Typ A – sałatkowe, twarde, nie rozpadają się, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi. Nadają się na sałatki, do smażenia i grillowania. Odmiany: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.
Typ B – uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się, przy końcu gotowania stają się kruche, przy smażeniu zaś miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Nadają się na frytki, chipsy czy placki, a także do zup. Odmiany: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.
Typ C – mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Doskonałe na babki, farsze, kluski, purée, placki, pyzy, kopytka. Odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce