Przygotuj dom na święta - niech pachnie choinką i wypiekami!
Święta Bożego Narodzenia to cudowny czas, w którym możesz w końcu nieco zwolnić tempo, odpocząć, spędzić przyjemne, magiczne chwile w gronie rodziny i przyjaciół. Zanim jednak do tego dojdzie, musisz przygotować całą świąteczną oprawę. Jak to zrobić, aby nie tylko same święta były przyjemne, ale także poprzedzające je przygotowania? Pozwól, aby Nutella Cię zainspirowała – niech cały Twój dom pachnie choinką i pysznymi wypiekami!
Nie daj się ponieść negatywnym emocjom
Choć święta budują same pozytywne konotacje, czas bezpośrednio je poprzedzający kojarzy się już przede wszystkim z ogromem przedświątecznych porządków, a co za tym idzie – niejednokrotnie ze zmęczeniem i rozdrażnieniem. Nie pozwól na to, by domowe prace przysporzyły Ci złych wrażeń. Jeśli odpowiednio wcześniej przygotujesz bullet spraw do odhaczenia i będziesz je powoli, ale konsekwentnie wykonywać, z całą pewnością zdążysz, a nawet uporasz się z porządkami wcześniej. Wówczas ostatnie kilka dni możesz przeznaczyć na same przyjemności, takie jak przystrajanie domu i rodzinne wypieki.
Niech staną się święta!
Absolutnie nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia jest oczywiście choinka – najlepiej żywa i pachnąca. Daj się ponieść fantazji i przystrój ją, jak tylko masz ochotę. Nie zapomnij również o innych dekoracjach. Przy zaledwie odrobinie wolnego czasu i chęci bez trudu możesz samodzielnie wykonać np. stroik świąteczny na stół na żywym podkładzie z gałązek choinki, dekoracje okien, firanek i wiele innych. W międzyczasie pozwól sobie na odrobinę relaksu, jeśli bowiem pozwolisz, aby stres przejął kontrolę, magia świąt pryśnie.
Nutella – przepisy, które musisz wypróbować!
Jeśli nie masz pomysłu na niebanalne wypieki świąteczne, koniecznie wypróbuj poniższe przepisy i oczaruj wszystkich domowników wspaniałymi słodkościami.
Ptysiowe ciasteczka z kremem Nutella
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 185 ml wody
- 165 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
- 175 g mąki
- 25 g mleka
- 5 jajek
- szczypta soli Karmel:
- 100 g cukru Dodatkowo:
- 120 g kremu Nutella
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wodę i masło podgrzej w garnku, dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, cały czas podgrzewając. Kiedy ciasto stanie się elastyczne i przestanie przywierać do garnka, zdejmij z ognia i zaczekaj, aż ostygnie. Przełóż masę do miski. Do ostudzonego ciasta dodaj mleko i ubite w oddzielnym naczyniu jajka.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij na blachę kulki o średnicy około 3 cm. Włóż ptysie do piekarnika, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz przez kolejne 7 minut. Po tym czasie wyjmij ptysie i zaczekaj, aż wystygną. Ponownie przy pomocy rękawa wypełnij każde ciastko kremem Nutella.
Teraz przygotuj karmel. W tym celu wsyp cukier na patelnię i zalej odrobiną wody. Podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze złotego koloru – uważaj, aby go nie przypalić. Kiedy karmel będzie gotowy, zamocz w nim spód każdego ptysia i układaj na talerzu, tworząc kolejne poziomy, by uzyskać kształt choinki.
Dwukolorowa rolada świąteczna z kremem Nutella
Potrzebne składniki:
kakaowe dekoracje
- 30 g miękkiego masła
- 30 g cukru pudru
- 30 g mąki
- 1 jajko
- 5 g kakao
- biszkopt
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 180g kremu Nutella
Najpierw przygotuj kakaowe dekoracje. W tym celu wymieszaj w misce cukier puder, masło oraz kakao. Następnie dodaj mąkę i jajko. Całość mieszaj tak długo, aż uzyskasz kremową konsystencję. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Odrysuj ołówkiem na papierze gwiazdkowe kształty – możesz do tego użyć też szablonów do ciastek dołączanych do świątecznej edycji kremu Nutella. Teraz przy pomocy rękawa cukierniczego dokładnie i starannie wypełnij kształty wcześniej przygotowaną masą kakaową, wstaw blachę na 15 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj biszkopt. Ubij jedno jajko i dwa żółtka, dodaj 50 gramów cukru, a następnie, wciąż ubijając, stopniowo dosypuj mąkę. W oddzielnym naczyniu ubij pozostałe dwa białka z 50 gramami cukru i połącz ze składnikami z pierwszej miski. Kiedy ciasto na biszkopt będzie gotowe, wylej je ostrożnie na blachę z dekoracjami i równomiernie rozprowadź szpatułką. Piecz ciasto w temperaturze około 180°C przez 10-12 minut.
Kiedy biszkopt ostygnie, zdejmij go z blachy i wstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie rozprowadź na nim równomiernie krem Nutella i zwiń w roladę. Smacznego!
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na: https://www.nutella.com/pl/pl/swiateczne-przepisy