Przewodnik Michelin 2017: gwiazdki dla polskich restauracji i specjalne wyróżnienie

W branży kulinarnej porównywane są do nagrody Nobla lub Oscarów. Gwiazdki Michelin i miejsce w Przewodniku Michelin to największe marzenie wielu restauratorów, gwarancja najlepszego smaku i potraw na najwyższym poziomie. W Brukseli właśnie zaprezentowano odsłonę przewodnika na 2017 rok. Gwiazdki zachowały dwie polskie restauracje: Atelier Amaro i Senses, a specjalne wyróżnienie za stosunek jakości do smaku trafiło do lokalu Kieliszki na Próżnej.

Fot. Bartosz Krupa/East News
Źródło zdjęć: © WP.PL | WP.PL
Magdalena Pomorska
15

„Michelin Guide Main Cities of Europe” to publikacja dla prawdziwych smakoszy, wydawana co rok z aktualnymi rekomendacjami. Znajdziemy w niej restauracje z największych europejskich miast, wśród których znalazły się miejsca z Warszawy oraz Krakowa. O tym, czy dany lokal znajdzie się w czerwonym przewodniku, od lat niezmiennie decydują anonimowi inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje i je oceniają . Pod uwagę brane są również te, które w latach wcześniejszych zostały docenione, w celu sprawdzenia, czy nadal zachowały wysoki poziom smaku i obsługi. Co ciekawe, inspektor dopiero po zapłaceniu rachunku może ujawnić – choć nie musi – kim jest.

Przewodnik zawiera trzy grupy wyróżnień. Najważniejsze z nich to Gwiazdki Michelin, które przyznawane są za smak potraw, gdzie jedna gwiazda oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie – restaurację z wybitym menu, którą trzeba odwiedzić, a trzy gwiazdki to znak, że lokal ze względu na kuchnię wart jest specjalnej podróży. Kolejną kategorią są Sztućce (Łyżka i Widelec), które przyznaje się za wystrój, jakość obsługi i atmosferę w lokalu (skala zaczyna się od jednej pary do pięciu sztućców). Niemniej ważny jest symbol Bib Gourmand, przyznawany za właściwy stosunek jakości do ceny.

Trzema gwiazdkami może pochwalić się 20 europejskich restauracji, 91 lokali posiada dwie gwiazdki, a 386 restauracji - jedną. W najnowszej edycji przewodnika inspektorzy przyznali europejskim restauracjom 51 nowych gwiazdek. Wśród Polaków swoje gwiazdki zachowały warszawskie Atelier Amaro, które kieruje szef kuchni Wojciech Modest Amaro oraz restauracja Senses, która w tamtym roku świętowała pierwszą gwiazdkę i szef kuchni Andrea Camastra utrzymał wysoki poziom smaku.
W tegorocznym przewodniku „Michelin Guide Main Cities of Europe” pojawiła się także nowa polska restauracja. Kieliszki na Próżnej i szef kuchni Mateusz Karkoszka zostali wyróżnieni za korzystny stosunek ceny do jakości dań. Bib Gourmand utrzymały także dwa warszawskie lokale: Butchery and Wine oraz Brasserie Warszawską Zazie Bistro w Krakowie.

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach