Przewodnik Michelin 2017: gwiazdki dla polskich restauracji i specjalne wyróżnienie

W branży kulinarnej porównywane są do nagrody Nobla lub Oscarów. Gwiazdki Michelin i miejsce w Przewodniku Michelin to największe marzenie wielu restauratorów, gwarancja najlepszego smaku i potraw na najwyższym poziomie. W Brukseli właśnie zaprezentowano odsłonę przewodnika na 2017 rok. Gwiazdki zachowały dwie polskie restauracje: Atelier Amaro i Senses, a specjalne wyróżnienie za stosunek jakości do smaku trafiło do lokalu Kieliszki na Próżnej.

Fot. Bartosz Krupa/East News
Źródło zdjęć: © WP.PL | WP.PL
Magdalena Pomorska

„Michelin Guide Main Cities of Europe” to publikacja dla prawdziwych smakoszy, wydawana co rok z aktualnymi rekomendacjami. Znajdziemy w niej restauracje z największych europejskich miast, wśród których znalazły się miejsca z Warszawy oraz Krakowa. O tym, czy dany lokal znajdzie się w czerwonym przewodniku, od lat niezmiennie decydują anonimowi inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje i je oceniają . Pod uwagę brane są również te, które w latach wcześniejszych zostały docenione, w celu sprawdzenia, czy nadal zachowały wysoki poziom smaku i obsługi. Co ciekawe, inspektor dopiero po zapłaceniu rachunku może ujawnić – choć nie musi – kim jest.

Przewodnik zawiera trzy grupy wyróżnień. Najważniejsze z nich to Gwiazdki Michelin, które przyznawane są za smak potraw, gdzie jedna gwiazda oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie – restaurację z wybitym menu, którą trzeba odwiedzić, a trzy gwiazdki to znak, że lokal ze względu na kuchnię wart jest specjalnej podróży. Kolejną kategorią są Sztućce (Łyżka i Widelec), które przyznaje się za wystrój, jakość obsługi i atmosferę w lokalu (skala zaczyna się od jednej pary do pięciu sztućców). Niemniej ważny jest symbol Bib Gourmand, przyznawany za właściwy stosunek jakości do ceny.

Trzema gwiazdkami może pochwalić się 20 europejskich restauracji, 91 lokali posiada dwie gwiazdki, a 386 restauracji - jedną. W najnowszej edycji przewodnika inspektorzy przyznali europejskim restauracjom 51 nowych gwiazdek. Wśród Polaków swoje gwiazdki zachowały warszawskie Atelier Amaro, które kieruje szef kuchni Wojciech Modest Amaro oraz restauracja Senses, która w tamtym roku świętowała pierwszą gwiazdkę i szef kuchni Andrea Camastra utrzymał wysoki poziom smaku.
W tegorocznym przewodniku „Michelin Guide Main Cities of Europe” pojawiła się także nowa polska restauracja. Kieliszki na Próżnej i szef kuchni Mateusz Karkoszka zostali wyróżnieni za korzystny stosunek ceny do jakości dań. Bib Gourmand utrzymały także dwa warszawskie lokale: Butchery and Wine oraz Brasserie Warszawską Zazie Bistro w Krakowie.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości