Przewodnik Michelin 2017: gwiazdki dla polskich restauracji i specjalne wyróżnienie

W branży kulinarnej porównywane są do nagrody Nobla lub Oscarów. Gwiazdki Michelin i miejsce w Przewodniku Michelin to największe marzenie wielu restauratorów, gwarancja najlepszego smaku i potraw na najwyższym poziomie. W Brukseli właśnie zaprezentowano odsłonę przewodnika na 2017 rok. Gwiazdki zachowały dwie polskie restauracje: Atelier Amaro i Senses, a specjalne wyróżnienie za stosunek jakości do smaku trafiło do lokalu Kieliszki na Próżnej.

Fot. Bartosz Krupa/East News
Źródło zdjęć: © WP.PL | WP.PL
Magdalena Pomorska

„Michelin Guide Main Cities of Europe” to publikacja dla prawdziwych smakoszy, wydawana co rok z aktualnymi rekomendacjami. Znajdziemy w niej restauracje z największych europejskich miast, wśród których znalazły się miejsca z Warszawy oraz Krakowa. O tym, czy dany lokal znajdzie się w czerwonym przewodniku, od lat niezmiennie decydują anonimowi inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje i je oceniają . Pod uwagę brane są również te, które w latach wcześniejszych zostały docenione, w celu sprawdzenia, czy nadal zachowały wysoki poziom smaku i obsługi. Co ciekawe, inspektor dopiero po zapłaceniu rachunku może ujawnić – choć nie musi – kim jest.

Przewodnik zawiera trzy grupy wyróżnień. Najważniejsze z nich to Gwiazdki Michelin, które przyznawane są za smak potraw, gdzie jedna gwiazda oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie – restaurację z wybitym menu, którą trzeba odwiedzić, a trzy gwiazdki to znak, że lokal ze względu na kuchnię wart jest specjalnej podróży. Kolejną kategorią są Sztućce (Łyżka i Widelec), które przyznaje się za wystrój, jakość obsługi i atmosferę w lokalu (skala zaczyna się od jednej pary do pięciu sztućców). Niemniej ważny jest symbol Bib Gourmand, przyznawany za właściwy stosunek jakości do ceny.

Trzema gwiazdkami może pochwalić się 20 europejskich restauracji, 91 lokali posiada dwie gwiazdki, a 386 restauracji - jedną. W najnowszej edycji przewodnika inspektorzy przyznali europejskim restauracjom 51 nowych gwiazdek. Wśród Polaków swoje gwiazdki zachowały warszawskie Atelier Amaro, które kieruje szef kuchni Wojciech Modest Amaro oraz restauracja Senses, która w tamtym roku świętowała pierwszą gwiazdkę i szef kuchni Andrea Camastra utrzymał wysoki poziom smaku.
W tegorocznym przewodniku „Michelin Guide Main Cities of Europe” pojawiła się także nowa polska restauracja. Kieliszki na Próżnej i szef kuchni Mateusz Karkoszka zostali wyróżnieni za korzystny stosunek ceny do jakości dań. Bib Gourmand utrzymały także dwa warszawskie lokale: Butchery and Wine oraz Brasserie Warszawską Zazie Bistro w Krakowie.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟