Andrea Camastra i restauracja Senses zdobyli gwiazdkę Michelin

W branży kulinarnej porównywane są do nagrody Nobla. Gwiazdki Michelin i miejsce w Przewodnika Michelin to obiekt marzeń wielu restauratorów, gwarancja najlepszego smaku i potraw na najwyższym poziomie. Do niedawna w Polsce jedynie Wojciech Modest Amaro mógł pochwalić się takim wyróżnieniem wraz z Atelier Amaro. Właśnie ogłoszono, że kolejna warszawska restauracja znalazła się w gronie lokali z tym prestiżowym wyróżnieniem.

Obraz

W branży kulinarnej porównywane są do nagrody Nobla. Gwiazdki Michelin i miejsce w Przewodniku Michelin to obiekt marzeń wielu restauratorów, gwarancja najlepszego smaku i potraw na najwyższym poziomie. Do niedawna w Polsce jedynie Wojciech Modest Amaro mógł pochwalić się "gwiazdką" wraz z Atelier Amaro. Dziś już wiemy, że kolejna warszawska restauracja znalazła się w gronie lokali z tym prestiżowym wyróżnieniem.

"Gwiazdka zaświeciła dla Senses! Dziękujemy Wszystkim, którzy przyczynili się do naszego sukcesu. Dziś świętujemy" - napisali właściciele restauracji na swoim profilu na Facebooku.
To nie pierwszy wyraz uznania dla tego miejsca. W tym roku warszawska restauracja Senses jako jedyna w Polsce znalazła się na liście "The Diners Club 50 Best Discovery Series". Trafiają na nią najlepsze światowe lokale.
Andrea Camastra, pół-Włoch, pół-Francuz, podkreśla, że czuje się mocno związany z polską kulturą i kulinariami w kraju nad Wisłą. Każde wyróżnienie cieszy go przede wszystkim ze względu na promocję, jaką zapewnia polskiej kuchni. Zapewnia, że pracując, nie myśli o nagrodach. Sukces w jego restauracji warunkuje połączenie właściwej techniki ze stosowaniem najlepszych jakościowo produktów. W codziennej pracy wykorzystuje doświadczenie, które zdobył pracując m.in. w Le Chateaubriand w Paryżu, La Mirabelle w Luksemburgu oraz Fisherman’s Lodge w Newcastle. Pełnił także funkcję sous-chefa w warszawskim Atelier Amaro. Otrzymał prestiżowy tytuł Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015 oraz Szef Jutra Gault&Millau 2015.

- Czekaliśmy z niecierpliwością na ogłoszenie listy. Miała zostać przedstawiona już wczoraj, ale zostało to przełożone na dzisiaj. Czekaliśmy, udało się i jesteśmy szczęśliwi - powiedział w rozmowie dla serwisu WP Kuchnia Dariusz Pawłowski, general manager restauracji Senses.

Na świecie jest niespełna 90 inspektorów Przewodnika Michelin. Co ciekawe, jeden z nich ujawnił się w warszawskiej restauracji.
- Nie podejrzewaliśmy nikogo z gości, gdyż cały proces odbywa się anonimowo. Co prawda, jeden inspektor ujawnił się nam sam z siebie. Inspektorzy mają bowiem do tego prawo. W kwestii pozostałych z inspekcji, jeżeli takowe były, nie jesteśmy w stanie określić ich liczby. Chcielibyśmy taką wiedzę posiadać, ale to jest wszystko tak zorganizowane, że bardzo trudno rozpoznać kontrolera - dodał Dariusz Pawłowski.

Menu restauracji Senses to wynik licznych eksperymentów i podróży w poszukiwaniu nowych smaków. Nie brakuje w nim dań tradycyjnej kuchni polskiej, w której Camastra znajduje podobieństwa do specjałów francuskich. Szef kuchni zaznacza, że w XVI wieku polskie specjał były znane i doceniane na całym świecie.

(kg)/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji