Przetwory na zimę, które przygotujesz w mig!

Kiedy zewsząd słychać o nadchodzącym jesienią i zimą kryzysie, warto przygotować się do niego, chociażby poprzez zaopatrzenie swojej domowej spiżarki o domowe przetwory. Mamy dla was trzy pomysły.

Dżem domowej roboty nie ma sobie równych.Dżem domowej roboty nie ma sobie równych.
Źródło zdjęć: © Unsplash | jonathan ocampo

Przy przygotowaniu tych przetworów bardzo pomocna będzie wyciskarka wolnoobrotowa. Być może dotychczas kojarzyła ci się raczej z robieniem świeżo tłoczonych soków do wypicia tu i teraz. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by posłużyć się nią przy produkcji domowych przetworów.

Mocne strony wyciskarek wolnoobrotowych

·      Zachowują w warzywach i owocach to, co najlepsze.

·      Można robić z nich sok z niemal każdego rodzaju warzyw i owoców. Poradzą sobie z warzywami liściastymi, bulwiastymi, łykowatymi, z ziołami i owocami.

·      Pozbywają się z nich pestek, nawet drobnych z malin czy pomidorów, dzięki czemu nie musimy dodatkowo przepuszczać soków przez sitko.

·      Są wydajne – np. z kilograma pomidorów uzyskasz ok. 1 l passaty.

·      Podczas wyciskania uzyskujesz sok i pulpę. Nie musisz traktować jej jak odpadu, możesz ją wykorzystać do zup, bulionów, wegańskich hamburgerów, czy pulpetów. Możliwości jest wiele, ich zastosowanie zależy od rodzaju wyciskanych owoców i warzyw.

·      Przygotowanie w nich przetworów i soków jest banalne – wystarczy założyć odpowiednie sitko i wrzucić pokrojone warzywa i owoce. Bez obierania, bez pozbywania się gniazd nasiennych – wyciskarka poradzi sobie ze wszystkim.

·      I na końcu to, co w kontekście tego materiału najważniejsze – wykonasz nimi nie tylko świeże soki, ale także te pasteryzowane, zamknięte w słoikach na zimę, a także domowe dżemy i passaty. Mamy na to kilka pomysłów.

Passata pomidorowa z wyciskarki wolnoobrotowej

Składniki:

·      2 kg pomidorów

·      2 łyżki soli

·      Opcjonalnie suszona bazylia i czosnek

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj i przepuść przez wyciskarkę z sitem do musów. Zagotuj je z solą i przyprawami. Gotową passatę przelej do wyparzonych słoików lub butelek z szerokim gwintem, zakręć i zapasteryzuj*.

Tip. Jeśli nie masz wyciskarki, zblenduj pomidory. Wcześniej jednak zalej je wrzątkiem i pozbądź się skórki. Pulpę musisz dodatkowo przetrzeć przez sitko o małych oczkach, by pozbyć się pestek.

Dżem malinowy

Składniki:

·      1 kg malin

·      Ok. 400 g cukru (zależy, jak bardzo słodki efekt chcesz uzyskać)

·      1 cytryna

Sposób przygotowania:

Z malin wyciśnij sok za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Przelej go do garnka razem z sokiem z cytryny, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Powinno zająć ci to ok. 20 minut. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć, postaw do góry dnem i studź pod przykryciem.

Tip. Jeśli nie masz wyciskarki, maliny rozgnieć w malakserze, albo za pomocą blendera. Warto dodatkowo przetrzeć maliny przez sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek.

Sok jabłkowy

Składniki:

·      3 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Jabłka wrzuć do wyciskarki (w całości lub w razie konieczności pokrój na mniejsze kawałki). Otrzymany sok przelej do słoja i odstaw na pół godziny. Po tym czasie zbierz powstałą na powierzchni pianę i przelej sok do wcześniej wyparzonych butelek. Zapasteryzuj* a następnie przykryj ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Tip. Powstały podczas tłoczenia miąższ możesz wykorzystać do produkcji domowej marmolady z jabłek.

*Istnieje kilka sposobów na pasteryzację. Najpopularniejszym jest wstawienie słoików czy butelek z zawartością do garnka i zalanie ich wodą do ¾ wysokości. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować słoiki przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, ustawiamy je na ściereczce, przykrywamy i czekamy, aż całkowicie wystygną.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟