Trwa ładowanie...

Przetwory na zimę, które przygotujesz w mig!

Kiedy zewsząd słychać o nadchodzącym jesienią i zimą kryzysie, warto przygotować się do niego, chociażby poprzez zaopatrzenie swojej domowej spiżarki o domowe przetwory. Mamy dla was trzy pomysły.

Dżem domowej roboty nie ma sobie równych.Dżem domowej roboty nie ma sobie równych.Źródło: Unsplash, fot: jonathan ocampo
d1bh9zv
d1bh9zv

Przy przygotowaniu tych przetworów bardzo pomocna będzie wyciskarka wolnoobrotowa. Być może dotychczas kojarzyła ci się raczej z robieniem świeżo tłoczonych soków do wypicia tu i teraz. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by posłużyć się nią przy produkcji domowych przetworów.

Mocne strony wyciskarek wolnoobrotowych

·      Zachowują w warzywach i owocach to, co najlepsze.

·      Można robić z nich sok z niemal każdego rodzaju warzyw i owoców. Poradzą sobie z warzywami liściastymi, bulwiastymi, łykowatymi, z ziołami i owocami.

·      Pozbywają się z nich pestek, nawet drobnych z malin czy pomidorów, dzięki czemu nie musimy dodatkowo przepuszczać soków przez sitko.

d1bh9zv

·      Są wydajne – np. z kilograma pomidorów uzyskasz ok. 1 l passaty.

·      Podczas wyciskania uzyskujesz sok i pulpę. Nie musisz traktować jej jak odpadu, możesz ją wykorzystać do zup, bulionów, wegańskich hamburgerów, czy pulpetów. Możliwości jest wiele, ich zastosowanie zależy od rodzaju wyciskanych owoców i warzyw.

·      Przygotowanie w nich przetworów i soków jest banalne – wystarczy założyć odpowiednie sitko i wrzucić pokrojone warzywa i owoce. Bez obierania, bez pozbywania się gniazd nasiennych – wyciskarka poradzi sobie ze wszystkim.

d1bh9zv

·      I na końcu to, co w kontekście tego materiału najważniejsze – wykonasz nimi nie tylko świeże soki, ale także te pasteryzowane, zamknięte w słoikach na zimę, a także domowe dżemy i passaty. Mamy na to kilka pomysłów.

Passata pomidorowa z wyciskarki wolnoobrotowej

Składniki:

·      2 kg pomidorów

·      2 łyżki soli

·      Opcjonalnie suszona bazylia i czosnek

d1bh9zv

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj i przepuść przez wyciskarkę z sitem do musów. Zagotuj je z solą i przyprawami. Gotową passatę przelej do wyparzonych słoików lub butelek z szerokim gwintem, zakręć i zapasteryzuj*.

Tip. Jeśli nie masz wyciskarki, zblenduj pomidory. Wcześniej jednak zalej je wrzątkiem i pozbądź się skórki. Pulpę musisz dodatkowo przetrzeć przez sitko o małych oczkach, by pozbyć się pestek.

Dżem malinowy

Składniki:

·      1 kg malin

d1bh9zv

·      Ok. 400 g cukru (zależy, jak bardzo słodki efekt chcesz uzyskać)

·      1 cytryna

Sposób przygotowania:

Z malin wyciśnij sok za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Przelej go do garnka razem z sokiem z cytryny, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Powinno zająć ci to ok. 20 minut. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć, postaw do góry dnem i studź pod przykryciem.

d1bh9zv

Tip. Jeśli nie masz wyciskarki, maliny rozgnieć w malakserze, albo za pomocą blendera. Warto dodatkowo przetrzeć maliny przez sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek.

Sok jabłkowy

Składniki:

·      3 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Jabłka wrzuć do wyciskarki (w całości lub w razie konieczności pokrój na mniejsze kawałki). Otrzymany sok przelej do słoja i odstaw na pół godziny. Po tym czasie zbierz powstałą na powierzchni pianę i przelej sok do wcześniej wyparzonych butelek. Zapasteryzuj* a następnie przykryj ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

d1bh9zv

Tip. Powstały podczas tłoczenia miąższ możesz wykorzystać do produkcji domowej marmolady z jabłek.

*Istnieje kilka sposobów na pasteryzację. Najpopularniejszym jest wstawienie słoików czy butelek z zawartością do garnka i zalanie ich wodą do ¾ wysokości. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować słoiki przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, ustawiamy je na ściereczce, przykrywamy i czekamy, aż całkowicie wystygną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1bh9zv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d1bh9zv
Więcej tematów