WAŻNE
TERAZ

Wiadomo, ile osób zdało maturę. Jest komunikat CKE

Przetwory na zimę, które przygotujesz w mig!

Kiedy zewsząd słychać o nadchodzącym jesienią i zimą kryzysie, warto przygotować się do niego, chociażby poprzez zaopatrzenie swojej domowej spiżarki o domowe przetwory. Mamy dla was trzy pomysły.

Dżem domowej roboty nie ma sobie równych.Dżem domowej roboty nie ma sobie równych.
Źródło zdjęć: © Unsplash | jonathan ocampo

Przy przygotowaniu tych przetworów bardzo pomocna będzie wyciskarka wolnoobrotowa. Być może dotychczas kojarzyła ci się raczej z robieniem świeżo tłoczonych soków do wypicia tu i teraz. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by posłużyć się nią przy produkcji domowych przetworów.

Mocne strony wyciskarek wolnoobrotowych

·      Zachowują w warzywach i owocach to, co najlepsze.

·      Można robić z nich sok z niemal każdego rodzaju warzyw i owoców. Poradzą sobie z warzywami liściastymi, bulwiastymi, łykowatymi, z ziołami i owocami.

·      Pozbywają się z nich pestek, nawet drobnych z malin czy pomidorów, dzięki czemu nie musimy dodatkowo przepuszczać soków przez sitko.

·      Są wydajne – np. z kilograma pomidorów uzyskasz ok. 1 l passaty.

·      Podczas wyciskania uzyskujesz sok i pulpę. Nie musisz traktować jej jak odpadu, możesz ją wykorzystać do zup, bulionów, wegańskich hamburgerów, czy pulpetów. Możliwości jest wiele, ich zastosowanie zależy od rodzaju wyciskanych owoców i warzyw.

·      Przygotowanie w nich przetworów i soków jest banalne – wystarczy założyć odpowiednie sitko i wrzucić pokrojone warzywa i owoce. Bez obierania, bez pozbywania się gniazd nasiennych – wyciskarka poradzi sobie ze wszystkim.

·      I na końcu to, co w kontekście tego materiału najważniejsze – wykonasz nimi nie tylko świeże soki, ale także te pasteryzowane, zamknięte w słoikach na zimę, a także domowe dżemy i passaty. Mamy na to kilka pomysłów.

Passata pomidorowa z wyciskarki wolnoobrotowej

Składniki:

·      2 kg pomidorów

·      2 łyżki soli

·      Opcjonalnie suszona bazylia i czosnek

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj i przepuść przez wyciskarkę z sitem do musów. Zagotuj je z solą i przyprawami. Gotową passatę przelej do wyparzonych słoików lub butelek z szerokim gwintem, zakręć i zapasteryzuj*.

Tip. Jeśli nie masz wyciskarki, zblenduj pomidory. Wcześniej jednak zalej je wrzątkiem i pozbądź się skórki. Pulpę musisz dodatkowo przetrzeć przez sitko o małych oczkach, by pozbyć się pestek.

Dżem malinowy

Składniki:

·      1 kg malin

·      Ok. 400 g cukru (zależy, jak bardzo słodki efekt chcesz uzyskać)

·      1 cytryna

Sposób przygotowania:

Z malin wyciśnij sok za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Przelej go do garnka razem z sokiem z cytryny, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Powinno zająć ci to ok. 20 minut. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć, postaw do góry dnem i studź pod przykryciem.

Tip. Jeśli nie masz wyciskarki, maliny rozgnieć w malakserze, albo za pomocą blendera. Warto dodatkowo przetrzeć maliny przez sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek.

Sok jabłkowy

Składniki:

·      3 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Jabłka wrzuć do wyciskarki (w całości lub w razie konieczności pokrój na mniejsze kawałki). Otrzymany sok przelej do słoja i odstaw na pół godziny. Po tym czasie zbierz powstałą na powierzchni pianę i przelej sok do wcześniej wyparzonych butelek. Zapasteryzuj* a następnie przykryj ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Tip. Powstały podczas tłoczenia miąższ możesz wykorzystać do produkcji domowej marmolady z jabłek.

*Istnieje kilka sposobów na pasteryzację. Najpopularniejszym jest wstawienie słoików czy butelek z zawartością do garnka i zalanie ich wodą do ¾ wysokości. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować słoiki przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, ustawiamy je na ściereczce, przykrywamy i czekamy, aż całkowicie wystygną.

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki