W sam raz na tłusty czwartek
Smaczne, lekkie i puszyste, a do tego dziecinnie proste w przygotowaniu. Ten słodki przysmak na tłusty czwartek, niesłusznie przegrywa z pączkami i faworkami. Ciasto na oponki jest bardzo proste, a po usmażeniu doskonale smakuje po prostu z cukrem pudrem. To będą najlepsze oponki z serem, jakie kiedykolwiek jadłeś!
½ kg białego sera półtłustego, ½ kg mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,4 żółtka, łyżeczka sody oczyszczonej, 1 i ½ kieliszka spirytusu lub rumu, 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany, olej rzepakowy do smażenia, cukier puder do posypania.
Z powyższych składników otrzymasz ok. 20 oponek + 20 malutkich pączusiów.
Zagniatamy ciasto
Zacznij od przesiania mąki, a następnie wsyp ją do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka, łyżkę spirytusu albo rumu, sodę oczyszczoną oraz śmietanę i zagnieć z tych składników ciasto.
Wykrawamy oponki
Stolnicę lub blat oprósz mąką i rozwałkuj ciasto tak, by miało 1-1,5 cm grubości. Teraz przy pomocy szklanki zacznij wykrawać w cieście kółka, a w nich kieliszkiem (lub nakrętką) mniejsze kółeczka - powstaną z nich malutkie pączusie.
Smażymy oponki
Oponki i małe pączki smaż na rozgrzanym, głębokim tłuszczu z dodatkiem kieliszka spirytusu na piękny, złoty kolor.
I oponki serowe gotowe!
Kiedy oponki będą już gotowe, wyławiaj je łyżką cedzakową i układaj na papierowych ręcznikach kuchennych, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Oponki i pączusie obsyp cukrem pudrem i zajadaj! Smacznego!