Przepyszne oponki serowe

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5W sam raz na tłusty czwartek

Obraz
© Shutterstock.com

Smaczne, lekkie i puszyste, a do tego dziecinnie proste w przygotowaniu. Ten słodki przysmak na tłusty czwartek, niesłusznie przegrywa z pączkami i faworkami. Ciasto na oponki jest bardzo proste, a po usmażeniu doskonale smakuje po prostu z cukrem pudrem. To będą najlepsze oponki z serem, jakie kiedykolwiek jadłeś!

½ kg białego sera półtłustego, ½ kg mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,4 żółtka, łyżeczka sody oczyszczonej, 1 i ½ kieliszka spirytusu lub rumu, 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany, olej rzepakowy do smażenia, cukier puder do posypania.
Z powyższych składników otrzymasz ok. 20 oponek + 20 malutkich pączusiów.

/ 5Zagniatamy ciasto

Obraz
© 123RF.COM

Zacznij od przesiania mąki, a następnie wsyp ją do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka, łyżkę spirytusu albo rumu, sodę oczyszczoną oraz śmietanę i zagnieć z tych składników ciasto.

/ 5Wykrawamy oponki

Obraz
© Shutterstock.com

Stolnicę lub blat oprósz mąką i rozwałkuj ciasto tak, by miało 1-1,5 cm grubości. Teraz przy pomocy szklanki zacznij wykrawać w cieście kółka, a w nich kieliszkiem (lub nakrętką) mniejsze kółeczka - powstaną z nich malutkie pączusie.

/ 5Smażymy oponki

Obraz
© Fotolia

Oponki i małe pączki smaż na rozgrzanym, głębokim tłuszczu z dodatkiem kieliszka spirytusu na piękny, złoty kolor.

/ 5I oponki serowe gotowe!

Obraz
© Shutterstock.com

Kiedy oponki będą już gotowe, wyławiaj je łyżką cedzakową i układaj na papierowych ręcznikach kuchennych, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Oponki i pączusie obsyp cukrem pudrem i zajadaj! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce