Przepis szefa kuchni. Świąteczna sałatka śledziowa
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a cały grudzień upłynie pod znakiem spotkań w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych z pracy. Przepyszne potrawy, które im towarzyszą to coś, na co czekamy cały rok. Paweł Suchenek, szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola, zdradził przepis na wyśmienitą sałatkę śledziową.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
● Filety śledziowe w oleju - 220 g
● 1 czerwona cebula
● 2 ugotowane buraki
● 2 ugotowane ziemniaki
● 2 ugotowane na twardo jajka
● Majonez - 100 g
● Pęczek szczypiorku
● Czarny pieprz
● Sól
Przepis
- Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potraktuj tak samo buraki.
- Wystudzone warzywa pokrój w małą kostkę - pół centymetra na pół centymetra będzie idealne. Następnie odsącz z oleju śledzie i je także pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Przygotuj miskę – dla zapewnienia najlepszego efektu wizualnego, niech będzie to szklana, przezroczysta misa. Sałatkę układaj warstwowo, zaczynając od śledzi. Naprzemiennie wykładaj warstwy naszych składników, a każdą z nich - smaruj majonezem.
- Na wierzch sałatki zetrzyj na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka, delikatnie oprósz je solą oraz czarnym pieprzem.
- Na koniec drobno posiekaj szczypiorek i posyp nim całość. Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się "przegryzły". To danie jest niezwykle proste, ale równie efektowne i co najważniejsze – pyszne.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl