Trwa ładowanie...
d3hc0fv
01-12-2022 10:16

Przepis szefa kuchni. Świąteczna sałatka śledziowa

Przepis

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a cały grudzień upłynie pod znakiem spotkań w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych z pracy. Przepyszne potrawy, które im towarzyszą to coś, na co czekamy cały rok. Paweł Suchenek, szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola, zdradził przepis na wyśmienitą sałatkę śledziową.

d3hc0fv
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: © Piotr Gesicki
Składniki

Filety śledziowe w oleju - 220 g
● 1 czerwona cebula
● 2 ugotowane buraki
● 2 ugotowane ziemniaki
● 2 ugotowane na twardo jajka
● Majonez - 100 g
● Pęczek szczypiorku
● Czarny pieprz
● Sól

Przepis
  • Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potraktuj tak samo buraki.
  • Wystudzone warzywa pokrój w małą kostkę - pół centymetra na pół centymetra będzie idealne. Następnie odsącz z oleju śledzie i je także pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Przygotuj miskę – dla zapewnienia najlepszego efektu wizualnego, niech będzie to szklana, przezroczysta misa. Sałatkę układaj warstwowo, zaczynając od śledzi. Naprzemiennie wykładaj warstwy naszych składników, a każdą z nich - smaruj majonezem.
  • Na wierzch sałatki zetrzyj na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka, delikatnie oprósz je solą oraz czarnym pieprzem.
  • Na koniec drobno posiekaj szczypiorek i posyp nim całość. Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się "przegryzły". To danie jest niezwykle proste, ale równie efektowne i co najważniejsze – pyszne.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis szefa kuchni. Świąteczna sałatka śledziowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hc0fv
d3hc0fv
d3hc0fv
d3hc0fv
Więcej tematów
d3hc0fv