Przepis szefa kuchni. Świąteczna sałatka śledziowa
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a cały grudzień upłynie pod znakiem spotkań w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych z pracy. Przepyszne potrawy, które im towarzyszą to coś, na co czekamy cały rok. Paweł Suchenek, szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola, zdradził przepis na wyśmienitą sałatkę śledziową.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Okazja: |
● Filety śledziowe w oleju - 220 g
● 1 czerwona cebula
● 2 ugotowane buraki
● 2 ugotowane ziemniaki
● 2 ugotowane na twardo jajka
● Majonez - 100 g
● Pęczek szczypiorku
● Czarny pieprz
● Sól
- Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potraktuj tak samo buraki.
- Wystudzone warzywa pokrój w małą kostkę - pół centymetra na pół centymetra będzie idealne. Następnie odsącz z oleju śledzie i je także pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Przygotuj miskę – dla zapewnienia najlepszego efektu wizualnego, niech będzie to szklana, przezroczysta misa. Sałatkę układaj warstwowo, zaczynając od śledzi. Naprzemiennie wykładaj warstwy naszych składników, a każdą z nich - smaruj majonezem.
- Na wierzch sałatki zetrzyj na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka, delikatnie oprósz je solą oraz czarnym pieprzem.
- Na koniec drobno posiekaj szczypiorek i posyp nim całość. Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się "przegryzły". To danie jest niezwykle proste, ale równie efektowne i co najważniejsze – pyszne.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze