Przepis na potrawę czy przepis na celebrytę?

Polska kuchnia fusion, smaki Azji czy regionalne specjały Podlasia, a także cała gama propozycji na temat gotowania w stylu fit, to tylko niektóre z motywów książek kulinarnych, które znajdziemy w księgarniach czy na stoiskach w supermarketach. Tuż obok kucharzy, cukierników i wykwalifikowanych dietetyków, tematy okołojedzeniowe coraz częściej podejmują twarze znane z telewizji.

Przepis na potrawę czy przepis na celebrytę?
Źródło zdjęć: © ONS.pl
Magdalena Pomorska

Na liście autorów książek kulinarnych znajdziemy byłe modelki, aktorki z seriali sprzed lat czy żony piłkarzy. Swoim nazwiskiem sygnują porady żywieniowe, które mogą trafić w ręce milionów Polaków. Za pomocą ich wskazówek w tysiącach domach powstawać mogą posiłki dla całej rodziny – bez glutenu, z superfoods czy z cyklu „kuchnia babci”. W opozycji mamy rozrastający się wybór kucharskich książek napisanych przez prawdziwych fascynatów jedzenia i gotowania, za którymi stoją lata doświadczeń, wiedza teoretyczna oraz praktyczna. Kiedyś tomy z przepisami, opisami dań i tradycją gotowania polecały Lucyna Ćwierczakiewiczowa czy Maria Ochorowicz Monatowa, dziś książeczkę z 50 autorskimi daniami może napisać praktycznie każdy, kto ma na to odpowiednie zasoby. Czy każda z nich jest tak samo wiarygodna i rzeczowa? Czy gotowania lepiej uczyć się od ekspertów czy celebrytów wchodzących w rolę specjalistów? Takie pytania same nasuwają się patrząc na nowości książkowe na rynku od Ani Lewandowskiej, Kamilii Szczawińskiej czy Moniki Mrozowskiej.

Z początkiem tygodnia polską branżę kulinarną i wydawniczą obiegła informacja o nominacji polskiego tytułu do Gourmand World Cookbook Awards, określanej mianem kulinarnych Oscarów. To największy na świecie i bardzo prestiżowy konkurs literatury kulinarnej. W szranki z najlepszymi autorami ze świata stanie „Suwała, Baron i inni – przepisy i opowieści”, czyli książka autorstwa sześciu niezwykłych mężczyzn. Na jej kartkach znajdziemy receptury i kulinarne anegdoty autorstwa Aleksandra Baron (szefa kuchni i twórcę Solec 44), Pawła Suwały (szefa kuchni Butchery & Wine), Grzegorza Kwapniewskiego (specjalistę od mięsa zwanego Crazy Butcher), Dariusza Wolszczaka, nazywanego Panem Sandarzem, oraz barmana Juliana Karewicza. Do tego grona należy dopisać Igora Haloszkę, fotografa kulinarnego, którego zdjęcia oddały w pełni sens słowa pisanego wymienionych panów. Piękne wydanie, rzetelnie przekazane przepisy i obrazujące je - pełne takiej kulinarnej prawdziwości - fotografie, sprawiają, że nominacja ta jest w pełni zasłużona i godna przekazywania. Podkreślają i udowadniają, że szanują produkt, znają techniki obróbki żywności i wykazują wyjątkowy zmysł łączenia smaków, tekstury, a nawet kolorów czy właściwości produktów. Niestety, nie można tego powiedzieć w przypadku niektórych propozycji od celebrytów, którzy proponują kuchnię dla rodziny, domowe fit słodkości czy zupy świata w autorskich wersjach.

Co przede wszystkim rzuca się w oczy? Apetyczne, wystylizowane zdjęcia potraw, na widok których nierzadko dosłownie ślinka cieknie, ale niestety po chwili gorzko się rozczarowujemy. Często fotografia nie jest bowiem uwiecznieniem wykonanej przez autora propozycji, a zdjęciem zakupionym w agencji stockowej. Oczywiście całkiem legalnie i jest to metoda dozwolona, ale pozostawia pewien niesmak dla prawdziwych fanów dobrze ugotowanych i ładnie podanych dań. Bo skoro te placuszki bananowe z syropem klonowym są tak proste w przygotowaniu, a w dodatku można ładnie je podać, to dlaczego autor nie pokusił się o uwiecznieniu ich na zdjęciu?

W ostatniej rozmowie dla WP Kuchnia Katarzyna Bosacka, która od lat kojarzona jest z branżą spożywczą i jedzeniem w czystej postaci, powiedziała mi, że w dzisiejszych czasach wystarczy kogoś przebrać w kucharski kitel, nauczyć 2-3 prostych przepisów, postawić przed kamera i mamy gotującego eksperta. Niestety, aby posiąść wszelkie tajniki kulinarnej sztuki trzeba poświęcić czas na edukację czy to w szkole, czy praktycznie pod okiem wprawionego kucharza. Lub wykazać się prawdziwą pasją na temat strączków, kasz lub innych grup produktów.

Nie odmawiając nikomu prawa do przelania swoich myśli na pamięć, a nawet ich wydania, być może lepiej by było, gdyby pakiet przepisów, kulinarnych pogadanek czy praktycznych wskazówek był po prostu wiarygodny. Napisany od serca i mocno kojarzony z autorem. Czyż nie ciekawsza od zbioru „100 autorskich przepisów” z przewagą cudzych zdjęć na dania, które w 5 minut można wygooglować sobie w sieci, byłaby osobista opowieść kulinarna opatrzona zdjęciami z życia prywatnego, na których faktycznie widać to obcowanie z jedzeniem?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek