Trwa ładowanie...
d3tvsmc
d3tvsmc

Przepis na placki kukurydziane. Smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska

Przepis

Pyszne, chrupiące placuszki kukurydziane mogą stanowić dodatek np. do dań z kurczaka albo być samodzielną przekąską. To efektowna alternarnatywa, np. dla frytek.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Przepis na placki kukurydziane. Smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska
123RF
Składniki
  • 300 g kukurydzy cukrowej
  • 3 cebule dymki, bardzo drobno posiekane
  • 3 jaja z wolnego wybiegu
  • 30 ml mleka
  • 75 g mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis

Wsyp kukurydzę i cebulkę do miski. W drugiej misce ubij jajka z mlekiem. Wlej do kukurydzy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przesiej mąkę z pieprzem cayenne, a następnie wymieszaj z kukurydzianą miksturą.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Nabierz niewielką ilość ciasta, aby sprawdzić, czy patelnia jest już gotowa. Ciasto powinno od razu bąbelkować przy krawędzi. Następnie smaż placuszki - na jeden potrzebne są ok. 2 łyżki ciasta. Smaż kilka minut na jednej stronie, aż zarumienią się na brązowo, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.

Gotowe placuszki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

Przepis na placki kukurydziane. Smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3
Share
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc