Przepis na placki kukurydziane. Smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska
Pyszne, chrupiące placuszki kukurydziane mogą stanowić dodatek np. do dań z kurczaka albo być samodzielną przekąską. To efektowna alternarnatywa, np. dla frytek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g kukurydzy cukrowej
- 3 cebule dymki, bardzo drobno posiekane
- 3 jaja z wolnego wybiegu
- 30 ml mleka
- 75 g mąki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- olej roślinny do smażenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wsyp kukurydzę i cebulkę do miski. W drugiej misce ubij jajka z mlekiem. Wlej do kukurydzy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przesiej mąkę z pieprzem cayenne, a następnie wymieszaj z kukurydzianą miksturą.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Nabierz niewielką ilość ciasta, aby sprawdzić, czy patelnia jest już gotowa. Ciasto powinno od razu bąbelkować przy krawędzi. Następnie smaż placuszki - na jeden potrzebne są ok. 2 łyżki ciasta. Smaż kilka minut na jednej stronie, aż zarumienią się na brązowo, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.
Gotowe placuszki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze