Przepis na muffinki z truskawkami. To prosty i smaczny deser idealny na lato

Wkrótce sezon na truskawki i chociaż w sklepach znajdziemy wiele owocowych ciast, domowe wypieki smakują najlepiej. W artykule podajemy przepis na pyszne muffinki z truskawkami.

Muffinki z truskawkami
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zaczyna się sezonu na z truskawki. Te słodkie owoce można jeść na wiele sposobów, zarówno świeże, jak i ze śmietaną, w postaci koktajlu lub w cieście. W artykule przygotowaliśmy alternatywę dla tradycyjnego ciasta truskawkowego. Podajemy przepis na pyszne muffinki z truskawkami, którymi z pewnością zachwycisz gości.

Muffinki z truskawkami – składniki na 12 porcji:

  • 150 m mleka
  • 100 g masła
  • 220 g truskawek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Truskawkowe muffinki – sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyj i odszypułkuj wszystkie truskawki, a następnie przekrój je na pół.
  • Nastaw piekarni na 180 st. Z termoobiegiem. Formy na muffinki wyłóż papilotkami
  • Roztop masło w rondlu, a następnie wlej je do misy, dodaj mleko oraz jajka. Całość wymieszaj
  • Do oddzielnej miski wsyp cukier, mąkę, proszek do pieczenia i również dokładnie wymieszaj
  • Połącz zawartość obu misek, wymieszaj i dodaj pokrojone truskawki
  • Nałóż ciasto do papilotek i piecz przez około 25 min
  • Gotowe muffinki oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz też:
Kompot z rabarbaru

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany