Tradycyjny obiad w wersji fit. Przepis na karkówkę po karkonosku

Karkówka przygotowana na parze będzie miękka i soczysta. - Jeśli nie posiadasz naczynia do gotowania na parze, użyj durszlaka i garnka. W garnku umieść składniki na sos w durszlaku karkówkę i przykryj pokrywką. Kontroluj ilość wody w garnku, aby cały czas powstawała para, a składniki na sos się nie przypaliły - radzi Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Karkówka po karkonosku z surówką z czerwonej kapustyKarkówka po karkonosku z surówką z czerwonej kapusty
Paulina Michalak

Składniki

  • 4-6 plastrów karkówki
  • olej
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sos:

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 garści pieczarek pokrojonych w plastry
  • Sól i pieprz
  • 300 ml wody

Surówka:

  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • 1 mała cebulka pokrojona w kostkę
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnie jabłko
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sos do surówki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Przepis

  • Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • Następnie w naczyniu do gotowania na parze ułożyć karkówkę i gotować około godzinę (sprawdzać miękkość mięsa).
  • Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu bądź garnku i gotować do miękkości. Następnie zblendować na gładki sos (jeśli jest za rzadki, odparować, a jeśli za gęsty dolać wody).
  • Czerwoną kapustę poszatkować, jabłko i marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać cebulę. Wymieszać.
  • W miseczce wymieszać olej, cukier i ocet. Doprawić sola i pieprzem. Sos wlać do surówki i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany