Tradycyjny obiad w wersji fit. Przepis na karkówkę po karkonosku
Karkówka przygotowana na parze będzie miękka i soczysta. - Jeśli nie posiadasz naczynia do gotowania na parze, użyj durszlaka i garnka. W garnku umieść składniki na sos w durszlaku karkówkę i przykryj pokrywką. Kontroluj ilość wody w garnku, aby cały czas powstawała para, a składniki na sos się nie przypaliły - radzi Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 4-6 plastrów karkówki
- olej
- sól, pieprz, słodka papryka
Sos:
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 garści pieczarek pokrojonych w plastry
- Sól i pieprz
- 300 ml wody
Surówka:
- 0,5 główki czerwonej kapusty
- 1 mała cebulka pokrojona w kostkę
- 1 mała marchewka
- 1 średnie jabłko
- garść posiekanej natki pietruszki
Sos do surówki:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli i pieprzu
- Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Następnie w naczyniu do gotowania na parze ułożyć karkówkę i gotować około godzinę (sprawdzać miękkość mięsa).
- Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu bądź garnku i gotować do miękkości. Następnie zblendować na gładki sos (jeśli jest za rzadki, odparować, a jeśli za gęsty dolać wody).
- Czerwoną kapustę poszatkować, jabłko i marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać cebulę. Wymieszać.
- W miseczce wymieszać olej, cukier i ocet. Doprawić sola i pieprzem. Sos wlać do surówki i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze