Trwa ładowanie...
d2nycrf

Tradycyjny obiad w wersji fit. Przepis na karkówkę po karkonosku

Przepis

Karkówka przygotowana na parze będzie miękka i soczysta. - Jeśli nie posiadasz naczynia do gotowania na parze, użyj durszlaka i garnka. W garnku umieść składniki na sos w durszlaku karkówkę i przykryj pokrywką. Kontroluj ilość wody w garnku, aby cały czas powstawała para, a składniki na sos się nie przypaliły - radzi Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d2nycrf
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 4-6 plastrów karkówki
  • olej
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sos:

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 garści pieczarek pokrojonych w plastry
  • Sól i pieprz
  • 300 ml wody

Surówka:

  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • 1 mała cebulka pokrojona w kostkę
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnie jabłko
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sos do surówki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli i pieprzu
Przepis
  • Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • Następnie w naczyniu do gotowania na parze ułożyć karkówkę i gotować około godzinę (sprawdzać miękkość mięsa).
  • Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu bądź garnku i gotować do miękkości. Następnie zblendować na gładki sos (jeśli jest za rzadki, odparować, a jeśli za gęsty dolać wody).
  • Czerwoną kapustę poszatkować, jabłko i marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać cebulę. Wymieszać.
  • W miseczce wymieszać olej, cukier i ocet. Doprawić sola i pieprzem. Sos wlać do surówki i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Tradycyjny obiad w wersji fit. Przepis na karkówkę po karkonosku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3
Share
d2nycrf
d2nycrf
d2nycrf
d2nycrf
d2nycrf
Więcej tematów
d2nycrf