Trwa ładowanie...

Przepis na domową pizzę, która zawsze się uda

Pizza to jedna z najbardziej lubianych w Polsce potraw. Od lat wygrywa we wszystkich plebiscytach na najczęściej zamawiane na wynos danie w naszym kraju. Nie jest droga, więc zawsze można sobie zamówić wersję, którą lubimy. Ale bez trudu możemy pizzę przygotować w domu. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, by zrobić taką pizzę, która przebije te kupowane w restauracjach.

Pyszna domowa pizza Pyszna domowa pizza Źródło: Adobe Stock
d1xd6ks
d1xd6ks

Najważniejsze w pizzy jest ciasto, a jego jakość zależy od mąki. Mąka pszenna to podstawa. Powinna być odpowiedniej jakości, najlepsza jest specjalna mąka do pizzy, oznaczana w sklepach symbolem "0". Mąkę taką przesiewamy do miski wraz z łyżką soli. Dobrze napowietrzona pozwoli uzyskać lekkie, delikatne, chrupiące ciasto. W kubeczku z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże, najlepiej świeże, ale mogą być również suszone. Dodajemy do nich również łyżkę cukru. Odstawiamy drożdże w ciepłe miejsce i czekamy pół godziny, aż wyrosną. Wtedy dopiero wlewamy cały płyn do mąki, w razie potrzeby dolewając więcej ciepłej wody.

Teraz czas na wyrabianie ciasta. Najpierw robimy to w misce, ale po kilku minutach przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dokładnie je ugniatamy. Ciasto musi być zwarte, ale również miękkie. Odstawiamy je, przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy.

Przygotowując domową pizzę, najczęściej korzystamy z gotowych sosów ze słoików lub keczupu. Bez problemu jednak możemy sos zrobić samodzielnie, wykorzystując świeże pomidory i zioła. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Miksujemy je razem z czosnkiem, bazylią i solą, przekładamy do rondelka i dusimy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i sos mamy gotowy.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy na kształt koła. Przekładamy je na blachę i smarujemy sosem. Na wierzchu układamy ulubione składniki. Kiełbasa, szynka czy boczek to mięsna część wielu rodzajów pizzy. Nie można również zapomnieć o warzywach: cebula, papryka czy nawet ogórki konserwowe również do tego dania pasują. A na wierzchu, oczywiście, musi być ser. Najlepiej, jeśli to starta na tarce mozzarella, ale możemy ją zastąpić każdym gatunkiem sera. Ważne, by ładnie on się rozpuszczał.

d1xd6ks

Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nastawionego na maksymalną moc. Idealnie, jeśli mamy specjalny kamień, na którym możemy pizzę położyć. Jeśli nie – wystarczy blacha. Piekarnik musi być bardzo dobrze rozgrzany, wtedy ciasto będzie chrupiące. Pizzę pieczemy około 10-15 minut. Smacznego!

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1xd6ks
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1xd6ks
Więcej tematów