Przepis na domową pizzę, która zawsze się uda

Pizza to jedna z najbardziej lubianych w Polsce potraw. Od lat wygrywa we wszystkich plebiscytach na najczęściej zamawiane na wynos danie w naszym kraju. Nie jest droga, więc zawsze można sobie zamówić wersję, którą lubimy. Ale bez trudu możemy pizzę przygotować w domu. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, by zrobić taką pizzę, która przebije te kupowane w restauracjach.

PizzaPyszna domowa pizza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Najważniejsze w pizzy jest ciasto, a jego jakość zależy od mąki. Mąka pszenna to podstawa. Powinna być odpowiedniej jakości, najlepsza jest specjalna mąka do pizzy, oznaczana w sklepach symbolem "0". Mąkę taką przesiewamy do miski wraz z łyżką soli. Dobrze napowietrzona pozwoli uzyskać lekkie, delikatne, chrupiące ciasto. W kubeczku z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże, najlepiej świeże, ale mogą być również suszone. Dodajemy do nich również łyżkę cukru. Odstawiamy drożdże w ciepłe miejsce i czekamy pół godziny, aż wyrosną. Wtedy dopiero wlewamy cały płyn do mąki, w razie potrzeby dolewając więcej ciepłej wody.

Teraz czas na wyrabianie ciasta. Najpierw robimy to w misce, ale po kilku minutach przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dokładnie je ugniatamy. Ciasto musi być zwarte, ale również miękkie. Odstawiamy je, przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy.

Przygotowując domową pizzę, najczęściej korzystamy z gotowych sosów ze słoików lub keczupu. Bez problemu jednak możemy sos zrobić samodzielnie, wykorzystując świeże pomidory i zioła. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Miksujemy je razem z czosnkiem, bazylią i solą, przekładamy do rondelka i dusimy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i sos mamy gotowy.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy na kształt koła. Przekładamy je na blachę i smarujemy sosem. Na wierzchu układamy ulubione składniki. Kiełbasa, szynka czy boczek to mięsna część wielu rodzajów pizzy. Nie można również zapomnieć o warzywach: cebula, papryka czy nawet ogórki konserwowe również do tego dania pasują. A na wierzchu, oczywiście, musi być ser. Najlepiej, jeśli to starta na tarce mozzarella, ale możemy ją zastąpić każdym gatunkiem sera. Ważne, by ładnie on się rozpuszczał.

Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nastawionego na maksymalną moc. Idealnie, jeśli mamy specjalny kamień, na którym możemy pizzę położyć. Jeśli nie – wystarczy blacha. Piekarnik musi być bardzo dobrze rozgrzany, wtedy ciasto będzie chrupiące. Pizzę pieczemy około 10-15 minut. Smacznego!

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥