Przepis na domową pizzę, która zawsze się uda

Pizza to jedna z najbardziej lubianych w Polsce potraw. Od lat wygrywa we wszystkich plebiscytach na najczęściej zamawiane na wynos danie w naszym kraju. Nie jest droga, więc zawsze można sobie zamówić wersję, którą lubimy. Ale bez trudu możemy pizzę przygotować w domu. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, by zrobić taką pizzę, która przebije te kupowane w restauracjach.

PizzaPyszna domowa pizza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Najważniejsze w pizzy jest ciasto, a jego jakość zależy od mąki. Mąka pszenna to podstawa. Powinna być odpowiedniej jakości, najlepsza jest specjalna mąka do pizzy, oznaczana w sklepach symbolem "0". Mąkę taką przesiewamy do miski wraz z łyżką soli. Dobrze napowietrzona pozwoli uzyskać lekkie, delikatne, chrupiące ciasto. W kubeczku z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże, najlepiej świeże, ale mogą być również suszone. Dodajemy do nich również łyżkę cukru. Odstawiamy drożdże w ciepłe miejsce i czekamy pół godziny, aż wyrosną. Wtedy dopiero wlewamy cały płyn do mąki, w razie potrzeby dolewając więcej ciepłej wody.

Teraz czas na wyrabianie ciasta. Najpierw robimy to w misce, ale po kilku minutach przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dokładnie je ugniatamy. Ciasto musi być zwarte, ale również miękkie. Odstawiamy je, przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy.

Przygotowując domową pizzę, najczęściej korzystamy z gotowych sosów ze słoików lub keczupu. Bez problemu jednak możemy sos zrobić samodzielnie, wykorzystując świeże pomidory i zioła. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Miksujemy je razem z czosnkiem, bazylią i solą, przekładamy do rondelka i dusimy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i sos mamy gotowy.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy na kształt koła. Przekładamy je na blachę i smarujemy sosem. Na wierzchu układamy ulubione składniki. Kiełbasa, szynka czy boczek to mięsna część wielu rodzajów pizzy. Nie można również zapomnieć o warzywach: cebula, papryka czy nawet ogórki konserwowe również do tego dania pasują. A na wierzchu, oczywiście, musi być ser. Najlepiej, jeśli to starta na tarce mozzarella, ale możemy ją zastąpić każdym gatunkiem sera. Ważne, by ładnie on się rozpuszczał.

Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nastawionego na maksymalną moc. Idealnie, jeśli mamy specjalny kamień, na którym możemy pizzę położyć. Jeśli nie – wystarczy blacha. Piekarnik musi być bardzo dobrze rozgrzany, wtedy ciasto będzie chrupiące. Pizzę pieczemy około 10-15 minut. Smacznego!

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu