WAŻNE
TERAZ

Afera CPK: minister zawiadamia prokuraturę

Przepis na domową pizzę, która zawsze się uda

Pizza to jedna z najbardziej lubianych w Polsce potraw. Od lat wygrywa we wszystkich plebiscytach na najczęściej zamawiane na wynos danie w naszym kraju. Nie jest droga, więc zawsze można sobie zamówić wersję, którą lubimy. Ale bez trudu możemy pizzę przygotować w domu. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, by zrobić taką pizzę, która przebije te kupowane w restauracjach.

PizzaPyszna domowa pizza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Najważniejsze w pizzy jest ciasto, a jego jakość zależy od mąki. Mąka pszenna to podstawa. Powinna być odpowiedniej jakości, najlepsza jest specjalna mąka do pizzy, oznaczana w sklepach symbolem "0". Mąkę taką przesiewamy do miski wraz z łyżką soli. Dobrze napowietrzona pozwoli uzyskać lekkie, delikatne, chrupiące ciasto. W kubeczku z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże, najlepiej świeże, ale mogą być również suszone. Dodajemy do nich również łyżkę cukru. Odstawiamy drożdże w ciepłe miejsce i czekamy pół godziny, aż wyrosną. Wtedy dopiero wlewamy cały płyn do mąki, w razie potrzeby dolewając więcej ciepłej wody.

Teraz czas na wyrabianie ciasta. Najpierw robimy to w misce, ale po kilku minutach przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dokładnie je ugniatamy. Ciasto musi być zwarte, ale również miękkie. Odstawiamy je, przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy.

Przygotowując domową pizzę, najczęściej korzystamy z gotowych sosów ze słoików lub keczupu. Bez problemu jednak możemy sos zrobić samodzielnie, wykorzystując świeże pomidory i zioła. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Miksujemy je razem z czosnkiem, bazylią i solą, przekładamy do rondelka i dusimy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i sos mamy gotowy.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy na kształt koła. Przekładamy je na blachę i smarujemy sosem. Na wierzchu układamy ulubione składniki. Kiełbasa, szynka czy boczek to mięsna część wielu rodzajów pizzy. Nie można również zapomnieć o warzywach: cebula, papryka czy nawet ogórki konserwowe również do tego dania pasują. A na wierzchu, oczywiście, musi być ser. Najlepiej, jeśli to starta na tarce mozzarella, ale możemy ją zastąpić każdym gatunkiem sera. Ważne, by ładnie on się rozpuszczał.

Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nastawionego na maksymalną moc. Idealnie, jeśli mamy specjalny kamień, na którym możemy pizzę położyć. Jeśli nie – wystarczy blacha. Piekarnik musi być bardzo dobrze rozgrzany, wtedy ciasto będzie chrupiące. Pizzę pieczemy około 10-15 minut. Smacznego!

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć