Przekładaniec śledziowy z buraczkami i jajkami
Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D. Może to się wydać dziwne, ale jest ich ponad 10 razy więcej niż mleku. Do tego śledź zawiera też sporą ilość potasu, selenu i żelaza. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 8 filetów śledziowych - wymoczyć i pokroić w dzwonka,
- 4 ziemniaki - ugotować w mundurkach, obrać
- 4 średnie buraki - ugotować obrać,
- 4-5 jaj - ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek,
- 1mały kubek śmietany (125 ml),
- 1 majonez (250 ml),
- natka pietruszki - posiekać.
- Śmietanę połączyć z majonezem, dodać sól, pieprz do smaku.
- Układać w szklanym naczyniu warstwami, smarując każdą warstwę sosem ze śmietany i majonezu: białka starte na malutkich oczka tarki, śledzie, ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, buraki również na grubych oczkach tarki, żółtka starte na małych oczkach tarki, wierzch posypać natką pietruszki.
Przepis dodał użytkownik julia313
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze