Trwa ładowanie...
d26pu0d
18-12-2019 14:41

Przekładaniec śledziowy z buraczkami i jajkami

Przepis

Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D. Może to się wydać dziwne, ale jest ich ponad 10 razy więcej niż mleku. Do tego śledź zawiera też sporą ilość potasu, selenu i żelaza. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.

d26pu0d
4.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 8 filetów śledziowych - wymoczyć i pokroić w dzwonka,
  • 4 ziemniaki - ugotować w mundurkach, obrać
  • 4 średnie buraki - ugotować obrać,
  • 4-5 jaj - ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek,
  • 1mały kubek śmietany (125 ml),
  • 1 majonez (250 ml),
  • natka pietruszki - posiekać.
Przepis
  • Śmietanę połączyć z majonezem, dodać sól, pieprz do smaku.
  • Układać w szklanym naczyniu warstwami, smarując każdą warstwę sosem ze śmietany i majonezu: białka starte na malutkich oczka tarki, śledzie, ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, buraki również na grubych oczkach tarki, żółtka starte na małych oczkach tarki, wierzch posypać natką pietruszki.

Przepis dodał użytkownik julia313

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przekładaniec śledziowy z buraczkami i jajkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d26pu0d
d26pu0d
d26pu0d
d26pu0d
Więcej tematów
d26pu0d