Trwa ładowanie...
d3tw48b
oprac. Katarzyna Gileta

Przekładane wafle. Pyszny deser jak za dawnych lat

Przepis

Wafle przekładane czekoladowym kremem to deser, który święcił triumfy w minionej epoce jednak do dziś są chętnie przygotowywane w wielu domach. Aby były jeszcze smaczniejsze, można polać je polewą i posypać posiekanymi orzechami. Palce lizać! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3tw48b
2.7
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szk. cukru
  • ½ szk. mleka
  • 2 szk. mleka w proszku
  • 1 czekolada mleczna
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • orzeszki laskowe do dekoracji
  • 1 opak. wafle tortowe
Przepis
  • Masło przekładamy do rondelka, wsypujemy kakao, cukier, wlewamy mleko i rozpuszczamy. Następnie studzimy i mieszając dodajemy stopniowo mleko w proszku.
  • Gotową masą smarujemy cienko cztery wafle, składamy razem ze sobą a piątym przykrywamy górę.
  • Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną, powstaje nam polewa czekoladowa, którą polewamy dowolnie wierzch wafli i posypujemy orzeszkami.
  • Kroimy na małe kawałki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przekładane wafle. Pyszny deser jak za dawnych lat
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
7
Share
d3tw48b
d3tw48b
d3tw48b
d3tw48b
d3tw48b
Więcej tematów
d3tw48b