Przekładane wafle. Pyszny deser jak za dawnych lat
Wafle przekładane czekoladowym kremem to deser, który święcił triumfy w minionej epoce jednak do dziś są chętnie przygotowywane w wielu domach. Aby były jeszcze smaczniejsze, można polać je polewą i posypać posiekanymi orzechami. Palce lizać! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło przekładamy do rondelka, wsypujemy kakao, cukier, wlewamy mleko i rozpuszczamy. Następnie studzimy i mieszając dodajemy stopniowo mleko w proszku.
- Gotową masą smarujemy cienko cztery wafle, składamy razem ze sobą a piątym przykrywamy górę.
- Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną, powstaje nam polewa czekoladowa, którą polewamy dowolnie wierzch wafli i posypujemy orzeszkami.
- Kroimy na małe kawałki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl