Prosty patent na buraka. Nie straci koloru i będzie pyszny

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Kilka praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Burak najczęściej ląduje w barszczu lub obok mielonego kotleta. Na szczęście coraz częściej wykorzystujemy go także na inne sposoby. Jest on źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia, jest wykorzystywany w profilaktyce nowotworowej. Jednak przede wszystkim burak ma wspaniały smak! Zobacz, jak go wydobyć.

Zobacz wideo: Jak myć warzywa i owoce

/ 6Jak gotować buraki?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując buraki, wybieraj jędrne okazy bez uszkodzonej skórki. Pamiętaj też, by zawsze gotować je osobno, a nie w towarzystwie innych warzyw. Nieobrane buraki ułóż w emaliowanym garnku i zalej zimną wodą. Ten zabieg pozwoli na zachowanie wartości odżywczych. Kiedy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek. Zimowe buraki potrzebują ok. 30-40 minut, by zmiękły. Wiosenne gotuje się o połowę krócej. Ugotowane buraki wyjmij z garnka i przelej zimną wodą.

/ 6Pieczenie w folii

Obraz
© 123RF.COM

Do wielu dań potrzebujemy pieczonych buraków. Przygotowane w ten sposób warzywa mają dużo bardziej intensywny smak i kolor niż w wersji gotowanej. Buraczki możemy upiec w całości, zawijając je w foli. Nie musimy ich obierać. Wystarczy odkroić końcówki, oprószyć morską solą i pieprzem oraz skropić oliwą. Smak poprawi także świeży tymianek. By upiec buraki w plasterkach, obieramy je, kroimy, układamy na blaszce wyłożonej folią i doprawiamy. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30-45 minut.

/ 6Nieprzyjemny zapach podczas gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszystkim odpowiada zapach, jaki wydobywa się podczas gotowania buraków. Można go jednak w łatwy sposób zneutralizować. Wystarczy wrzucić do wody skórki razowego chleba. Podobny efekt przyniesie dodanie łyżeczki nasion kminku. Nie tylko usuną one nieprzyjemny zapach, ale także poprawią smak buraków oraz wpłyną na poprawę wchłaniania witamin i minerałów oraz ułatwią trawienie tych warzyw.

/ 6Aby buraki nie wyblakły

Obraz
© 123RF.COM

Częstym problemem podczas gotowania buraków lub czerwonego barszczu jest kolor. Aby warzywa nie wyblakły, wodę warto zakwasić. Na każdy litr płynu należy wlać 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Pamiętaj jednak, by sos dodawać, dopiero gdy buraki są miękkie. W przeciwnym razie się nie ugotują.

/ 6Obieranie ugotowanych buraków

Obraz
© 123RF.COM

Po ugotowaniu i przelaniu warzyw zimną wodą odstaw je do ostygnięcia. Obranie ich przy pomocy noża lub obieraczki może być nieco problematyczne. Mamy jednak prosty trik na to, by pozbyć się skórki z buraków. Wystarczy, że uzbroisz się w gumowe rękawiczki, by nie pobrudzić sobie dłoni. Następnie potrzyj bulwę przy korzeniu. Skórka z łatwością zacznie odchodzić. W ten sposób usuniesz ją z całego buraka.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska