Prosty patent na buraka. Nie straci koloru i będzie pyszny
Kilka praktycznych porad
Burak najczęściej ląduje w barszczu lub obok mielonego kotleta. Na szczęście coraz częściej wykorzystujemy go także na inne sposoby. Jest on źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia, jest wykorzystywany w profilaktyce nowotworowej. Jednak przede wszystkim burak ma wspaniały smak! Zobacz, jak go wydobyć.
Zobacz wideo: Jak myć warzywa i owoce
Jak gotować buraki?
Kupując buraki, wybieraj jędrne okazy bez uszkodzonej skórki. Pamiętaj też, by zawsze gotować je osobno, a nie w towarzystwie innych warzyw. Nieobrane buraki ułóż w emaliowanym garnku i zalej zimną wodą. Ten zabieg pozwoli na zachowanie wartości odżywczych. Kiedy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek. Zimowe buraki potrzebują ok. 30-40 minut, by zmiękły. Wiosenne gotuje się o połowę krócej. Ugotowane buraki wyjmij z garnka i przelej zimną wodą.
Pieczenie w folii
Do wielu dań potrzebujemy pieczonych buraków. Przygotowane w ten sposób warzywa mają dużo bardziej intensywny smak i kolor niż w wersji gotowanej. Buraczki możemy upiec w całości, zawijając je w foli. Nie musimy ich obierać. Wystarczy odkroić końcówki, oprószyć morską solą i pieprzem oraz skropić oliwą. Smak poprawi także świeży tymianek. By upiec buraki w plasterkach, obieramy je, kroimy, układamy na blaszce wyłożonej folią i doprawiamy. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30-45 minut.
Nieprzyjemny zapach podczas gotowania
Nie wszystkim odpowiada zapach, jaki wydobywa się podczas gotowania buraków. Można go jednak w łatwy sposób zneutralizować. Wystarczy wrzucić do wody skórki razowego chleba. Podobny efekt przyniesie dodanie łyżeczki nasion kminku. Nie tylko usuną one nieprzyjemny zapach, ale także poprawią smak buraków oraz wpłyną na poprawę wchłaniania witamin i minerałów oraz ułatwią trawienie tych warzyw.
Aby buraki nie wyblakły
Częstym problemem podczas gotowania buraków lub czerwonego barszczu jest kolor. Aby warzywa nie wyblakły, wodę warto zakwasić. Na każdy litr płynu należy wlać 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Pamiętaj jednak, by sos dodawać, dopiero gdy buraki są miękkie. W przeciwnym razie się nie ugotują.
Obieranie ugotowanych buraków
Po ugotowaniu i przelaniu warzyw zimną wodą odstaw je do ostygnięcia. Obranie ich przy pomocy noża lub obieraczki może być nieco problematyczne. Mamy jednak prosty trik na to, by pozbyć się skórki z buraków. Wystarczy, że uzbroisz się w gumowe rękawiczki, by nie pobrudzić sobie dłoni. Następnie potrzyj bulwę przy korzeniu. Skórka z łatwością zacznie odchodzić. W ten sposób usuniesz ją z całego buraka.