Trwa ładowanie...

Proste triki na to, aby jedzenie było dłużej świeże. Warto je znać

Często mnóstwo żywności wyrzucamy, bo nie zdążymy jej spożyć przed utratą świeżości. Dlatego kilka prostych trików na przedłużenie ''życia'' produktów spożywczych na pewno ci się przyda.

Share
Proste triki na to, aby jedzenie było dłużej świeże. Warto je znać
Źródło: 123RF
d2rdo24

Portal Good Housekeeping Institute opublikował proste sposoby na to, jak zachować świeżość pożywienia na dłużej.
Jednym z nich jest trzymanie osobno warzyw i owoców. Jak pisze portal, niektóre owoce jak banany, awokado i brzoskwinie, produkują etylen, który może przyspieszać proces dojrzewania innych produktów. Wspólna miska na owoce i warzywa nie jest więc dobrym pomysłem. Lepiej porozdzielać produkty na osobne półki w lodówce lub w szafce.

Trikiem, który pozwoli ci zatrzymać dłużej świeżość ziół i szparagów, jest owinięcie ich w wilgotne ręczniki papierowe lub włożenie do szklanki z badzo niewielką ilością wody. To uchroni je przed szybkim więdnięciem.

d2rdo24

Liście sałaty pozostaną chrupiące dłużej, jeżeli po włożeniu ich do miski przykryjesz je kilkoma arkuszami ręcznika papierowego i owiniesz szczelnie folią spożywcząe. Zapobiegnie to osiadaniu wilgoci na liściach, pomagając przez to zachować ich świeżość.

Portal radzi, aby pokroić cebulę szczypiorową, wsypać ją do pustej butelki po wodzie i włożyć do zamrażarki. Gdy będzie potrzebna, możesz po prostu wysypać ją w odpowiedniej ilości i ponownie odłożyć do zamrażarki.

Spróbujecie wykorzystać te triki w swojej kuchni?

d2rdo24

Podziel się opinią

Share
d2rdo24
d2rdo24
Więcej tematów