Proste triki na to, aby jedzenie było dłużej świeże. Warto je znać

Często mnóstwo żywności wyrzucamy, bo nie zdążymy jej spożyć przed utratą świeżości. Dlatego kilka prostych trików na przedłużenie ''życia'' produktów spożywczych na pewno ci się przyda.

Okazuje się, że przechowywanie owoców i warzyw razem nie zawsze jest pomysłem
Źródło zdjęć: © 123RF

Portal Good Housekeeping Institute opublikował proste sposoby na to, jak zachować świeżość pożywienia na dłużej.
Jednym z nich jest trzymanie osobno warzyw i owoców. Jak pisze portal, niektóre owoce jak banany, awokado i brzoskwinie, produkują etylen, który może przyspieszać proces dojrzewania innych produktów. Wspólna miska na owoce i warzywa nie jest więc dobrym pomysłem. Lepiej porozdzielać produkty na osobne półki w lodówce lub w szafce.

Trikiem, który pozwoli ci zatrzymać dłużej świeżość ziół i szparagów, jest owinięcie ich w wilgotne ręczniki papierowe lub włożenie do szklanki z badzo niewielką ilością wody. To uchroni je przed szybkim więdnięciem.

Liście sałaty pozostaną chrupiące dłużej, jeżeli po włożeniu ich do miski przykryjesz je kilkoma arkuszami ręcznika papierowego i owiniesz szczelnie folią spożywcząe. Zapobiegnie to osiadaniu wilgoci na liściach, pomagając przez to zachować ich świeżość.

Portal radzi, aby pokroić cebulę szczypiorową, wsypać ją do pustej butelki po wodzie i włożyć do zamrażarki. Gdy będzie potrzebna, możesz po prostu wysypać ją w odpowiedniej ilości i ponownie odłożyć do zamrażarki.

Spróbujecie wykorzystać te triki w swojej kuchni?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości