Proste triki na to, aby jedzenie było dłużej świeże. Warto je znać

Często mnóstwo żywności wyrzucamy, bo nie zdążymy jej spożyć przed utratą świeżości. Dlatego kilka prostych trików na przedłużenie ''życia'' produktów spożywczych na pewno ci się przyda.

Okazuje się, że przechowywanie owoców i warzyw razem nie zawsze jest pomysłem
Źródło zdjęć: © 123RF

Portal Good Housekeeping Institute opublikował proste sposoby na to, jak zachować świeżość pożywienia na dłużej.
Jednym z nich jest trzymanie osobno warzyw i owoców. Jak pisze portal, niektóre owoce jak banany, awokado i brzoskwinie, produkują etylen, który może przyspieszać proces dojrzewania innych produktów. Wspólna miska na owoce i warzywa nie jest więc dobrym pomysłem. Lepiej porozdzielać produkty na osobne półki w lodówce lub w szafce.

Trikiem, który pozwoli ci zatrzymać dłużej świeżość ziół i szparagów, jest owinięcie ich w wilgotne ręczniki papierowe lub włożenie do szklanki z badzo niewielką ilością wody. To uchroni je przed szybkim więdnięciem.

Liście sałaty pozostaną chrupiące dłużej, jeżeli po włożeniu ich do miski przykryjesz je kilkoma arkuszami ręcznika papierowego i owiniesz szczelnie folią spożywcząe. Zapobiegnie to osiadaniu wilgoci na liściach, pomagając przez to zachować ich świeżość.

Portal radzi, aby pokroić cebulę szczypiorową, wsypać ją do pustej butelki po wodzie i włożyć do zamrażarki. Gdy będzie potrzebna, możesz po prostu wysypać ją w odpowiedniej ilości i ponownie odłożyć do zamrażarki.

Spróbujecie wykorzystać te triki w swojej kuchni?

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie