Proste triki na to, aby jedzenie było dłużej świeże. Warto je znać
Często mnóstwo żywności wyrzucamy, bo nie zdążymy jej spożyć przed utratą świeżości. Dlatego kilka prostych trików na przedłużenie ''życia'' produktów spożywczych na pewno ci się przyda.
Portal Good Housekeeping Institute opublikował proste sposoby na to, jak zachować świeżość pożywienia na dłużej.
Jednym z nich jest trzymanie osobno warzyw i owoców. Jak pisze portal, niektóre owoce jak banany, awokado i brzoskwinie, produkują etylen, który może przyspieszać proces dojrzewania innych produktów. Wspólna miska na owoce i warzywa nie jest więc dobrym pomysłem. Lepiej porozdzielać produkty na osobne półki w lodówce lub w szafce.
Liście sałaty pozostaną chrupiące dłużej, jeżeli po włożeniu ich do miski przykryjesz je kilkoma arkuszami ręcznika papierowego i owiniesz szczelnie folią spożywcząe. Zapobiegnie to osiadaniu wilgoci na liściach, pomagając przez to zachować ich świeżość.
Portal radzi, aby pokroić cebulę szczypiorową, wsypać ją do pustej butelki po wodzie i włożyć do zamrażarki. Gdy będzie potrzebna, możesz po prostu wysypać ją w odpowiedniej ilości i ponownie odłożyć do zamrażarki.
Spróbujecie wykorzystać te triki w swojej kuchni?