Proste przepisy na zapiekanki. To musi się udać
Jeśli zaczynamy dopiero swoją przygodę z kuchnią, warto rzucić okiem na zapiekanki. Te jednogarnkowe potrawy są łatwe do przygotowania, możemy w nich wykorzystać praktycznie wszystkie produkty, jakie mamy aktualnie w lodówce, nie są czasochłonne i zawsze się udają. Oto kilka naszych propozycji na różnorodne zapiekanki, które przygotuje nawet początkujący kucharz.
Zapiekanka z porów i szynki
Warzywa to podstawowy produkt używany w zapiekankach. W tym przepisie wykorzystamy pory, które po upieczeniu są słodkawe i bardzo smaczne.
Składniki: kilka porów, kilka plasterków szynki, cztery kromki chleba, żółty ser (gouda, ementaler), bulion, śmietana, masło, sól i pieprz. Pory myjemy, usuwamy zielone części i kroimy w plasterki. Dusimy je na maśle, dolewamy bulion i śmietanę, a następnie gotujemy, aż por będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, rozkładamy kromki chleba, na to pory, pokrojoną szynkę i starty na tarce ser. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zapiekana brukselka
Nie wszyscy lubią brukselkę, a to przecież jedno z najzdrowszych warzyw. Możemy ją gotować i podawać z masłem lub bułką tartą, ale również możemy ją upiec.
Jak wykorzystywać resztki jedzenia
Potrzebujemy: pół kilograma brukselki, dwa ząbki czosnku, mąkę, masło, mleko, oliwę z oliwek, tymianek, sól i pieprz. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż dziesięć minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekany czosnek i tymianek, skrapiamy warzywa oliwą. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Gdy uzyskamy konsystencję bardzo gęstej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy sos na brukselkę. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Jednogarnkowa zapiekanka z mięsa i ziemniaków to nie tylko propozycja na obiad,ale również świetny pomysł na przyjęcie dla kilku osób.
Składniki: kilogram mielonego mięsa, pół kilograma ziemniaków, marchewka, pietruszka, cebula, czosnek, olej, natka pietruszki, masło, sól i pieprz. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki i smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż przestanie być surowe. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich masło i mieszamy. W brytfance układamy warstwę mięsa, na to marchewkę z pietruszką, cebulą i czosnkiem, a na wierzch rozsmarowujemy puree ziemniaczane. Zapiekamy 20 minut.
Dorsz z warzywami
Zamiast smażyć ryby, lepiej je piec. Nie nasiąkają wtedy tłuszczem i są o wiele smaczniejsze. Warunek jest jeden: ryby muszą być bardzo świeże.
Na nasze danie potrzebujemy: pół kilograma filetów z dorsza, cukinię, bakłażana, dwie papryki, cebulę, czosnek, kilka pomidorów malinowych, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Bakłażana, cukinię i cebulę kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek siekamy, pomidory kroimy na pół. Wszystkie warzywa obsmażamy na oliwie, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Dorsza oprószamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i układamy w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym. Na rybę przekładamy warzywa, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
Kurczak z makaronem
Do zapiekanek świetnie pasuje makaron, który zawsze mamy w naszych kuchniach. Nie ma znaczenia, jakim rodzajem makaronu dysponujemy. Nadaje się każdy.
Składniki: dwie szklanki makaronu, dwie piersi z kurczaka, cebula, koncentrat pomidorowy, bulion, chili, cytryna, liście laurowe, świeży rozmaryn, sól i pieprz. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oleju do uzyskania brązowego koloru. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy koncentrat pomidorowy, rozmaryn i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kurczaka i chili. Wlewamy bulion i dusimy około 30 minut. Przelewamy zawartość garnka do brytfanki, dodajemy suchy makaron i wszystko zapiekamy pół godziny. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.