Proste przepisy na zapiekanki. To musi się udać

Jeśli zaczynamy dopiero swoją przygodę z kuchnią, warto rzucić okiem na zapiekanki. Te jednogarnkowe potrawy są łatwe do przygotowania, możemy w nich wykorzystać praktycznie wszystkie produkty, jakie mamy aktualnie w lodówce, nie są czasochłonne i zawsze się udają. Oto kilka naszych propozycji na różnorodne zapiekanki, które przygotuje nawet początkujący kucharz.

Zapiekanka na obiadZapiekanka to szybki i prosty sposób na rodzinny obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Zapiekanka z porów i szynki

Warzywa to podstawowy produkt używany w zapiekankach. W tym przepisie wykorzystamy pory, które po upieczeniu są słodkawe i bardzo smaczne.

Składniki: kilka porów, kilka plasterków szynki, cztery kromki chleba, żółty ser (gouda, ementaler), bulion, śmietana, masło, sól i pieprz. Pory myjemy, usuwamy zielone części i kroimy w plasterki. Dusimy je na maśle, dolewamy bulion i śmietanę, a następnie gotujemy, aż por będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, rozkładamy kromki chleba, na to pory, pokrojoną szynkę i starty na tarce ser. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Zapiekana brukselka

Nie wszyscy lubią brukselkę, a to przecież jedno z najzdrowszych warzyw. Możemy ją gotować i podawać z masłem lub bułką tartą, ale również możemy ją upiec.

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Potrzebujemy: pół kilograma brukselki, dwa ząbki czosnku, mąkę, masło, mleko, oliwę z oliwek, tymianek, sól i pieprz. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż dziesięć minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekany czosnek i tymianek, skrapiamy warzywa oliwą. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Gdy uzyskamy konsystencję bardzo gęstej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy sos na brukselkę. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Jednogarnkowa zapiekanka z mięsa i ziemniaków to nie tylko propozycja na obiad,ale również świetny pomysł na przyjęcie dla kilku osób.

Składniki: kilogram mielonego mięsa, pół kilograma ziemniaków, marchewka, pietruszka, cebula, czosnek, olej, natka pietruszki, masło, sól i pieprz. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki i smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż przestanie być surowe. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich masło i mieszamy. W brytfance układamy warstwę mięsa, na to marchewkę z pietruszką, cebulą i czosnkiem, a na wierzch rozsmarowujemy puree ziemniaczane. Zapiekamy 20 minut.

Dorsz z warzywami

Zamiast smażyć ryby, lepiej je piec. Nie nasiąkają wtedy tłuszczem i są o wiele smaczniejsze. Warunek jest jeden: ryby muszą być bardzo świeże.

Zapiekanka
© 123RF

Na nasze danie potrzebujemy: pół kilograma filetów z dorsza, cukinię, bakłażana, dwie papryki, cebulę, czosnek, kilka pomidorów malinowych, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Bakłażana, cukinię i cebulę kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek siekamy, pomidory kroimy na pół. Wszystkie warzywa obsmażamy na oliwie, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Dorsza oprószamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i układamy w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym. Na rybę przekładamy warzywa, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Kurczak z makaronem

Do zapiekanek świetnie pasuje makaron, który zawsze mamy w naszych kuchniach. Nie ma znaczenia, jakim rodzajem makaronu dysponujemy. Nadaje się każdy.

Składniki: dwie szklanki makaronu, dwie piersi z kurczaka, cebula, koncentrat pomidorowy, bulion, chili, cytryna, liście laurowe, świeży rozmaryn, sól i pieprz. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oleju do uzyskania brązowego koloru. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy koncentrat pomidorowy, rozmaryn i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kurczaka i chili. Wlewamy bulion i dusimy około 30 minut. Przelewamy zawartość garnka do brytfanki, dodajemy suchy makaron i wszystko zapiekamy pół godziny. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce