Makaron po włosku. Poczuj się jak na wakacjach w Italii

Włosi twierdzą, że sto gram makaronu, to idealna ilość dla jednej osoby! Trudno z tym dyskutować, wiedzą co mówią, w kwestii makaronu są specjalistami. Co jednak zrobić, gdy ugotuje się za dużo klusek? Czy w Italii istnieją na to jakieś sposoby?

Włoskie patenty na nadmiar makaronu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Bartek Kieżun

Okazuje się, że teoria teorią, ale nawet włoskiej mammie zdarza się, że zostanie jej w garnku nieco makaronu. Co wtedy? Da się temu zaradzić, ale należy pamiętać, że makaron powinien być ugotowany al dente, wtedy bez trudu poradzi sobie z kolejnymi etapami przygotowania. Oto kilka sposobów na wykorzystanie nadmiarów makaronu pochodzących nie tylko z Italii.

Pasta "ncasciata" – jeśli pamiętacie jeszcze serial Rodzina Soprano, to pamiętacie również Carmelę Soprano, żonę głównego bohatera. To ona w każdej możliwej sytuacji (wizyta w szpitalu, chrzciny, stypa) pojawiała się z parującą formą pełną makaronowej zapiekanki. Pasta "ncasciata" to pomysł z Sycylii na to, jak nie wyrzucać nadmiarów ugotowanego makaronu. Miesza się kluski z mielonym mięsem, kawałkami przesmażonego na oliwie bakłażana, a po solidnym posypaniu serem zapieka. Należy jednak pamiętać, że to niezbyt lekki i raczej zimowy sposób na makaron.

Na lato idealna będzie raczej wersja z Syrakuz. Przepiękne miasto, z którego pochodził Archimedes, ma swoje metody na nadmiary ugotowanego makaronu. Tu jest on smażony. Cała rzecz jednak w tym, jak się go przyrządza i podaje. Ugotowany makaron należy obtoczyć w jajku i bułce tartej, potem trzeba usmażyć go na smalcu, a na sam koniec, tuż przed podaniem, skropić sokiem pomarańczowym wymieszanym z miodem. Dziwne? Być może, ale pyszne!

Zobacz też: Jak zrobić makaron z serem?

Neapol też ma swoje sposoby. Najbardziej znany to arancini di pasta. Najczęściej do ich przygotowania używa się makaronów długich, takich jak spaghetti czy bavette. Na co dzień arancini przyrządza się z ryżu, wersja nieco mniej znana bazuje na nadmiarach makaronu właśnie. Żółtka i pamigiano reggiano wymieszane makaronem tworzą coś na kształt ciasta, a po nafaszerowaniu go wędzonym serem i panierowaniu, całość smaży się w gorącym oleju arachidowym. Powstaje wysokokaloryczna przekąska, którą można kupić w wielu miejscach na neapolitańskim starym mieście i z zapasem kalorii ruszyć zwiedzać.

Wersja lżejsza i idealnie nadająca się na piknik to sałatka z makaronu. Ten pomysł z kolei pozwoli pozbyć się nadmiarów makaronów krótkich. Idealnie w sałatkach sprawdzają się farfale, czyli motylki, albo penne. Kilka liści bazylii, pomidory pokrojone w kostkę, oliwa extra vergine i tuńczyk z puszki albo mozzarella, stworzą sałatkę, która zapakowana na przykład w słoiki pozwoli posilić się na długiej wycieczce albo podczas biesiady gdzieś w naturze.

Jako lekka przekąska sprawdzi się również frittata di pasta, czyli omlet jajeczny ze sporą ilością ugotowanego wcześniej makaronu w środku. Choć frittata zazwyczaj powstaje z użyciem szparagów albo młodych pędów chmielu tym razem odrobina sera i czarny pieprz wystarczą. Podkręcają smak omletu na tyle skutecznie, że na południu Italii frittata di pasta bywa podawana jako pierwsze danie.

Nie można również zapomnieć o pasta riscaldata. To makaron przesmażany. Dobra oliwa, kilka pomidorów koktajlowych, pikantne peperoncino i porządna garść natki pietruszki pozwalają na niewyrzucanie makaronu i przywrócenie mu werwy godnej świeżo ugotowanej pasty. Jeśli nie macie pod ręką pomidorów, to możecie użyć również cukinii albo dwóch filecików anchois i odrobiny czosnku. Efekt gwarantowany.

Nie można też zapomnieć o sposobach babć z Europy Środkowej. Przecież łyżka masła i druga pełna cukru wrzucone na patelnię razem z makaronem i podane z odrobiną świeżego twarogu potrafiły oczarować niejedną wnuczkę lub wnuka. Znany w kuchni polskiej jest również pochodzący z kuchni Żydów niemieckich lokszen kugel, czyli zapiekanka z makaronu, która bywa przyrządzana z na słodko z rodzynkami, ale czasem można również skosztować wersji wytrawnej z cebulą. Lokszen kugel to zresztą bliski kuzyn popularnego również w Polsce kugla na bazie ziemniaków.

Jak widać sposobów jest wiele i chyba tylko granice wyobraźni potrafią zatrzymać kucharza jeśli chce być w zgodzie z filozofią zero waste i nie wyrzucać nadmiarów ugotowanego makaronu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯