WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Proste dania z makaronem. Trzy szybkie propozycje

Jeśli chcemy przygotować szybkie i smaczne danie, wykorzystajmy makaron. Gotuje się go krótko, a dodatkami może być praktycznie wszystko, co znajdziemy w lodówce. Oczywiście, smak dania zależy od jakości makaronu i użytych składników. Jedno jednak jest pewne: potrawy z makaronu są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Oto trzy nasze propozycje na proste dania z makaronem.

MakaronSzybki sposób na pyszny makaron (Adobe Stock)
Magda Bukowska

Spaghetti ze szpinakiem

Do tego dania możemy użyć mrożony szpinak, choć ze świeżym smakuje ono lepiej. Szpinak to jeden z tych produktów, które z makaronem komponują się znakomicie. Składnikami naszego dania są: spaghetti, świeży szpinak, czosnek, biały ser kozi, oliwa, sól i pieprz.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dorzucamy szpinak, pokruszony ser. Dusimy chwilę, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy z makaronem. Podajemy od razu.

Makaron czosnkowy

Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, zróbmy klasyczne włoskie danie, czyli makaron z czosnkiem. Ta tradycyjna potrawa z południowych Włoch jest wyjątkowo smaczna, a do tego tania i szybka w przygotowaniu. Potrzebujemy: makaron tagliatelle, kilka ząbków czosnku, suszoną papryczkę chili, oliwę, sól, cukier, parmezan.

Jak zrobić makaron z serem?

Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy pokruszone papryczki, sól i szczyptę cukru. Makaron gotujemy al dente, dodajemy do sosu, mieszamy, posypujemy startym serem i podajemy.

Makaron z serem pleśniowym

Do makaronu pasuje każdy rodzaj sera. Pleśniowy nie jest tu wyjątkiem. Przeciwnie - nada potrawie wyjątkowy aromat. Najlepszy jest ser z błękitną pleśnią, choć nadadzą się także inne jego odmiany. Składniki naszego dania to: świeże liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, rukola, garść orzechów włoskich, czosnek, ser, oliwa z oliwek, sól, pieprz i świeża bazylia.

Pomidory kroimy na ćwiartki, czosnek i orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, pomidory, szpinak, rukolę i orzechy, smażymy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, wrzucamy do sosu, dodajemy pokruszony ser i mieszamy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥