Trwa ładowanie...

Proste dania z makaronem. Trzy szybkie propozycje

Jeśli chcemy przygotować szybkie i smaczne danie, wykorzystajmy makaron. Gotuje się go krótko, a dodatkami może być praktycznie wszystko, co znajdziemy w lodówce. Oczywiście, smak dania zależy od jakości makaronu i użytych składników. Jedno jednak jest pewne: potrawy z makaronu są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Oto trzy nasze propozycje na proste dania z makaronem.

Szybki sposób na pyszny makaron (Adobe Stock)Szybki sposób na pyszny makaron (Adobe Stock)
d3t7axm
d3t7axm

Spaghetti ze szpinakiem

Do tego dania możemy użyć mrożony szpinak, choć ze świeżym smakuje ono lepiej. Szpinak to jeden z tych produktów, które z makaronem komponują się znakomicie. Składnikami naszego dania są: spaghetti, świeży szpinak, czosnek, biały ser kozi, oliwa, sól i pieprz.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dorzucamy szpinak, pokruszony ser. Dusimy chwilę, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy z makaronem. Podajemy od razu.

Makaron czosnkowy

Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, zróbmy klasyczne włoskie danie, czyli makaron z czosnkiem. Ta tradycyjna potrawa z południowych Włoch jest wyjątkowo smaczna, a do tego tania i szybka w przygotowaniu. Potrzebujemy: makaron tagliatelle, kilka ząbków czosnku, suszoną papryczkę chili, oliwę, sól, cukier, parmezan.

Jak zrobić makaron z serem?

Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy pokruszone papryczki, sól i szczyptę cukru. Makaron gotujemy al dente, dodajemy do sosu, mieszamy, posypujemy startym serem i podajemy.

d3t7axm

Makaron z serem pleśniowym

Do makaronu pasuje każdy rodzaj sera. Pleśniowy nie jest tu wyjątkiem. Przeciwnie - nada potrawie wyjątkowy aromat. Najlepszy jest ser z błękitną pleśnią, choć nadadzą się także inne jego odmiany. Składniki naszego dania to: świeże liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, rukola, garść orzechów włoskich, czosnek, ser, oliwa z oliwek, sól, pieprz i świeża bazylia.

Pomidory kroimy na ćwiartki, czosnek i orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, pomidory, szpinak, rukolę i orzechy, smażymy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, wrzucamy do sosu, dodajemy pokruszony ser i mieszamy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3t7axm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj