Proste ciasto na maślance. Puszyste i wilgotne
Ekspresowe w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami. Ze składników, które zawsze są pod ręką. Sprawdzony przepis z "Mientablog".
Diana Kowalczyk
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 4 morele
- pół szklanki malin
- pół szklanki jagód
- kilka wiśni
Kruszonka:
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mąki
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
Przepis
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, olej i maślankę. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką i wylewamy do formy (użyłam formy o średnicy 26 cm). Na wierzchu układamy owoce, lekko wciskając je w masę. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około godziny (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Zobacz także: domowy dżem brzoskwiniowy - prosty i bez chemii
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl