Proste ciasto karmelowe z czekoladą a’la Twix
- Ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie. Wygląda wspaniale i w smaku przypomina batoniki twix. Delikatny karmel i duża porcja czekolady na kruchym cieście. Propozycja dla prawdziwych łasuchów. Należy pamiętać, aby ciasto podawać w temperaturze pokojowej, wtedy ładnie się kroi i jest miękkie - poleca autorka bloga "Mała cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Spód:
- 120 g masła – roztopionego
- 60 g jasnego brązowego cukru
- 160 g mąki pszennej
- 70 g wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
- około 400 g słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
- 15 g masła – 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu (użyłam naturalnego)
Polewa czekoladowa:
- 120 g śmietanki kremówki 36 proc.
- 70 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 70 proc.)
- 50 g mlecznej czekolady
- pokrojony batonik twix do posypania
Do miski wsypać mąkę dodać cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i wymieszać krótko szpatułką lub łyżką. Dodać roztopione, ostygnięte masło i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy, można rękoma.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Do rondelka wlać słodkie mleko, dodać masło, miód i postawić na małym ogniu mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia. Gotową masę karmelową wylać na podpieczony spód i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 20-23 minuty, aż masa karmelowa się zagotuje i trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy ciasto, od czasu do czasu, sprawdzać, aby masy karmelowej nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać pokrojonymi batonikami. Ciasto odstawić, aż czekolada stężeje, można na chwilę wstawić do lodówki. Ciasto można przechowywać w lodówce, ale tak 45 minut przed podaniem, należy je wyjąć, aby nabrało temperatury pokojowej, będzie się wtedy ładnie kroiło i będzie miękkie.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze