Proste ciasto karmelowe z czekoladą a’la Twix

- Ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie. Wygląda wspaniale i w smaku przypomina batoniki twix. Delikatny karmel i duża porcja czekolady na kruchym cieście. Propozycja dla prawdziwych łasuchów. Należy pamiętać, aby ciasto podawać w temperaturze pokojowej, wtedy ładnie się kroi i jest miękkie - poleca autorka bloga "Mała cukierenka".

Proste ciasto karmelowe z czekoladą a’la TwixProste ciasto karmelowe z czekoladą a’la Twix
Natalia Kudela

Spód:

  • 120 g masła – roztopionego
  • 60 g jasnego brązowego cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa karmelowa:

  • około 400 g słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
  • 15 g masła – 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu (użyłam naturalnego)

Polewa czekoladowa:

  • 120 g śmietanki kremówki 36 proc.
  • 70 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 70 proc.)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • pokrojony batonik twix do posypania

Przepis

Do miski wsypać mąkę dodać cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i wymieszać krótko szpatułką lub łyżką. Dodać roztopione, ostygnięte masło i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy, można rękoma.

Przepis

Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Przepis

Do rondelka wlać słodkie mleko, dodać masło, miód i postawić na małym ogniu mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia. Gotową masę karmelową wylać na podpieczony spód i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 20-23 minuty, aż masa karmelowa się zagotuje i trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy ciasto, od czasu do czasu, sprawdzać, aby masy karmelowej nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis

Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać pokrojonymi batonikami. Ciasto odstawić, aż czekolada stężeje, można na chwilę wstawić do lodówki. Ciasto można przechowywać w lodówce, ale tak 45 minut przed podaniem, należy je wyjąć, aby nabrało temperatury pokojowej, będzie się wtedy ładnie kroiło i będzie miękkie.

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀