Propozycje do szkolnej śniadaniówki. Tanie i pyszne
Kanapki mocy do zjedzenia przed szkolnym treningiem, falafel w tortilli do spałaszowania na przerwie śniadaniowej, placuszki z cukinii na szkolną wycieczkę. Proponujemy kilka pomysłów na wytrawne przekąski do szkolnego plecaka.
Panini z szynką i pieczoną dynią
Opiekane kanapki będą miło chrupać i nie rozmiękną tak szybko, jak zwykłe, a między kromkami chleba można przemycić trochę zieleniny i resztę pieczonej dyni, która została z kolacji.
Ziołowa pasta jajeczna do kanapek
Pasta jajeczna to śniadaniowy klasyk, który w szkolnych kanapkach sprawdzi się równie dobrze, co podczas weekendowego śniadania. Do pudełka na drugie śniadanie włóżcie dodatkowe chusteczki – pasta lubi czasem uciec z kanapki.
Falafele z ciecierzycy
Aromatyczne kulki z ciecierzycy świetnie smakują z dodatkiem warzyw zawinięte w tortillę. Łatwe spakowania i zjedzenia między lekcjami.
Socca czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem
Chrupiąca i sycąca przekąska z cukinii, mąki z ciecierzycy oraz sera Dziugas.
Quiche lorraine
Tradycyjna francuska zapiekanka z wykorzystaniem prostych składników. Na to sycące danie składają się boczek, śmietana, ser żółty i gałka muszkatołowa. Idealne dla dziecka, które rozpiera energia.
Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem
Zamiast słodkich drożdżówek można zaproponować dziecku pieczone pierożki z dodatkiem pora, ziemniaków i sera. Miękkie, puszyste ciasto i wyraziste słodko – kminkowe nadzienie. Do poczęstowania znajomych z klasy.
Placki z cukinii z marchewką i natką
Placuszki i racuszki to chyba najlepsze przekąski, jakie można wziąć ze sobą do szkoły. Smakują dobrze na ciepło i na zimno.
Kanapka mocy
Kanapka w podkręconej wersji. W jej skład wchodzi pasta z zielonego groszku z zieloną herbatą oraz pesto z nerkowców, jarmużu i kolendry oraz warzywne dodatki. Do zawinięcia w papier śniadaniowy.
Pide
Jeżeli wasze dzieci lubią pizzę to ta wariacja na temat z pewnością przypadnie im do gustu. Jest pożywnie i kolorowo.
Nadziewane klopsy z kaszy bulgur
Chrupiące klopsy z kaszy bulgur z dodatkiem mielonej wołowiny, orzechów włoskich i aromatycznych przypraw. W sam do zjedzenia przed treningiem.
Autor: Anna Daniluk
src="https://d.wpimg.pl/1789985587-955755975/kukbuk.png"/>
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl