Produkty spożywcze nie lubią upałów. Jak je kupować i odpowiednio przechowywać?

Wysokie letnie temperatury, które sprzyjają naszemu samopoczuciu, niekoniecznie są dobre dla kupowanych produktów spożywczych. Dotyczy to przede wszystkim wędlin i nabiału. Czy wiesz, że pierwsze trudności możemy napotkać już w samym sklepie? Jak rozwiązać problem upałów i jak cieszyć się świeżością nabytych towarów?

Produkty spożywcze nie lubią upałów. Jak je kupować i odpowiednio przechowywać?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
SKOMENTUJ

Nabiał i wędliny to nadal najczęściej kupowane przez Polaków produkty. Nie ograniczamy ich spożycia względem pór roku, a można nawet rzec, że sezon letni wręcz sprzyja ich częstszym zakupom. Pikniki, biwaki, wycieczki czy uwielbiane w nadwiślańskim kraju grillowanie, nie pozwala zapomnieć o przepysznych mięsnych, czy też mlecznych specjałach.

Czujni w sklepie
Już na etapie zakupów warto być czujnym i bacznie przyglądać się produktom. Szczególnie dotyczy to tych, które są kupowane w kawałkach lub krojone na plastry w sklepie. Zapytajmy o datę rozpieczętowania oryginalnych opakowań i zwróćmy uwagę, czy ich wygląd nie wzbudza naszych wątpliwości. Wędliny w żadnym stopniu nie powinny zmieniać swojego koloru! W przypadku nabiału, np. serów żółtych ważne jest, aby produkt miał jednolitą barwę oraz był pozbawiony białego nalotu i ciemniejszych krawędzi. Latem, kiedy pogoda przynosi nam temperatury rodem z tropików, bardzo ważne jest, aby produkty były przechowywane w odpowiednich warunkach. Dlatego najlepiej jest robić zakupy w pewnych, sprawdzonych miejscach, w których nie natkniemy się na przykre niespodzianki w postaci wyłączania chłodni na noc. – W przypadku nabiału niezwykle istotne jest, aby zachować tzw. ciąg chłodniczy. Producenci dokładają wszelkich starań, aby kontrolować drogę swoich wyrobów z fabryki do hurtowni. Sery żółte przewożone są w specjalnych chłodniach, w których panują wręcz idealne warunki dla tego typu załadunku – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Dokonać wyboru idealnego
W podejmowaniu decyzji pomagają nam również sami producenci, wprowadzając do swojej oferty produkty w poręcznych opakowaniach. W taki sposób możemy nabyć zarówno wędliny, jak i sery żółte. Sery plastrowane dzięki opakowaniom typu "otwórz – zamknij" dłużej zachowują swoją świeżość. Taka forma zapakowania to również gwarancja co do terminu przydatności do spożycia. Na etykiecie znajdziemy dokładne informacje o tym, jak długo produkt może być przechowywany. To ciekawa alternatywa dla serów w tzw. bloku.

Krótka droga do domu
W sezonie letnim bardzo ważne jest, aby zadbać o nasze zakupy spożywcze również w drodze do domu. Jeżeli wiemy, że nie uda nam się w krótkim czasie przetransportować produktów do lodówki, spakujmy je w torby termoizolacyjne. Można je nabyć w niemalże każdym sklepie przy ladach chłodniczych. Właśnie dzięki nim bezpiecznie wydłużymy czas transportu do nawet 2 godzin. W ekstremalnych warunkach dodatkowo możemy użyć wkładów chłodzących. Jeżeli musimy na chwilę zostawić samochód wraz z zakupami, postarajmy się o zacienione miejsce parkingowe.

Najlepiej w lodówce, ale gdzie dokładnie?
W tym wypadku nasuwa się stare, polskie porzekadło, które mówi, że wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. I tak jest w tym wypadku – nabiał, jak i wędliny zdecydowanie najlepiej jak najszybciej przetransportować do lodówki. Pojawia się jednak pytanie, gdzie dokładnie je ułożyć, czyli którą półkę wybrać, aby zapewnić produktom najlepsze warunki? – Nabiał powinien być przechowywany na górnych i środkowych półkach, na których temperatura osiąga odpowiednio ok. (7 stopni C) i (4-5 stopni C). Najlepsze warunki dla serów typu holenderskiego i szwajcarskiego to wartości od 0 do 10 stopni C. Sugeruje się również pozostawienie produktów w oryginalnych opakowaniach (jeżeli jest to opakowanie typu otwórz – zamknij) lub folii spożywczej. Nie należy dopuszczać do kontaktu z innymi smakołykami zalegającymi w lodówce, a w szczególności z wędlinami. Jeżeli chcemy, aby ser żółty zachował świeżość na długo, należy go umieścić w specjalnych pojemnikach, z których można usunąć powietrze. Brak jego dostępu sprawia, że nie rozwijają się bakterie.

Lato i panujące upały nie wykluczają kupowania nabiału ani mięs – trzeba jednak zachować czujność i dokładnie sprawdzić świeżość towaru w sklepie. Ważny jest również transport produktów ze sklepu oraz ich odpowiednie ułożenie w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok