Pożywna zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Masz mało czasu na gotowanie? Oto doskonały przepis dla zabieganych. Przepyszna sycąca zupa z mlekiem kokosowym, aromatycznymi przyprawami, makaronem ryżowym i kurczakiem. To dopiero musi być smak! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Zupa z kurczakiem i makaronem ryżowymZupa z kurczakiem i makaronem ryżowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryczka chili
  • 200 g pieczarek
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka przyprawy kurkumy
  • 1 szk. bulionu drobiowego

Przepis

  • Mięso kroję w kostkę, cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaje mięso, doprawiam solą oraz przyprawą curry.
  • Mięso po usmażeniu przekładam do garnka, zalewam bulionem drobiowym.
  • Pieczarki myję, kroję w plasterki. Marchewki obieram, kroję w plasterki. Papryki myję, usuwam nasiona kroję w drobne paseczki.
  • Papryczkę chili oczyszczam z nasion, drobno kroję. Na patelnie od smażenia mięsa przekładam marchewki, smażę około 10 minut, następnie dodaję pieczarki, papryki, papryczkę chili. Doprawiam pieprzem i solą, smażę przez około 10 minut.
  • Warzywa z grzybami przekładam do garnka z kurczakiem, podlewam wodą tak żeby produkty były przykryte, wsypuję kurkumę, dodaję połamany makaron ryżowy. Gotuję 10 minut i wlewam mleko kokosowe. Zagotowuję.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany