Zapiekany camembert – przekąska idealna?

Polacy wciąż nie są wielkimi fanami serów pleśniowych, ale po camemberta sięgają coraz chętniej. Nic dziwnego, ponieważ specjał o kremowym wnętrzu i sprężystej skórce świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do kanapki lub sałatki, ale również samodzielna przekąska czy nawet danie obiadowe, najlepiej po wcześniejszym zapieczeniu.

CamembertTak przyrządzony ser świetnie smakuje z sosem żurawinowym lub borówkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleksandr Prokopenko
oprac.  KGD

Historia tego miękkiego sera podpuszczkowego sięga 1792 roku, gdy do małej normandzkiej wioski Camembert dotarł pewien mnich uciekający przed szalejącym w całej Francji rewolucyjnym terrorem. Był zakonnikiem z opactwa Meaux, gdzie blisko tysiąc lat wcześniej narodziła się receptura innego, wciąż cenionego serowego specjału – brie. Znalazł schronienie u jednego z miejscowych gospodarzy, a w podzięce zdradził jego żonie tajniki wytwarzania pysznego sera.

Niedługo później wioska zaczęła słynąć z produkcji znakomitych "pleśniowców", których nazwa do dziś kojarzy się z tą miejscowością. We Francji prawo do nazwy camembert mają tylko nieliczni wytwórcy z regionu Orne, ale tego typu wyroby cieszą się popularnością na całym świecie.

W Polsce spożycie serów pleśniowych wciąż jest niewielkie w porównaniu do krajów Europy Zachodniej, ale po camemberta sięgamy coraz chętniej. Sprzedawany w formie krążków specjał o kremowym wnętrzu i sprężystej skórce pokrytej charakterystyczną białawą pleśnią, jest smacznym dodatkiem do kanapek, sałatek czy zapiekanek. Po wcześniejszym zapieczeniu może być też samodzielną przekąską albo nawet daniem obiadowym.

Banalny przepis na pyszne zapiekanki w bułkach

Camembert – wartości odżywcze

To wartościowy produkt spożywczy, oczywiście jeśli jest wytwarzany według ściśle określonych zasad. W składzie camemberta powinny znaleźć się tylko: mleko, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, bakterie kwasu mlekowego oraz grzyby z rodzaju Penicillium, dzięki którym skórkę pokrywa puszysta biała pleśń, dodatkowo zabezpieczająca wnętrze przed utratą wilgoci.

Jak wszystkie sery pleśniowe camembert jest bogatym źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka, czyli ważnego budulca tkanek i kości, niezbędnego także do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych.

Produkt dostarcza dużej ilości wapnia, który nie tylko zapewnia zdrowe kości i zęby, ale też pomaga utrzymać prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie oraz poprawia samopoczucie i łagodzi stres. W camembercie nie brakuje również fosforu, wraz z wapniem stanowiącego główny składnik kości i zębów, uczestniczącego też w przewodzeniu bodźców nerwowych i pomagającego utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Ser kryje sporą dawkę tłuszczu mlekowego, który dostarcza niezbędnych składników do budowy i funkcjonowania każdej komórki, jest również nośnikiem wielu aktywnych związków. Jednocześnie sprawia, że camembert staje się dość kalorycznym przysmakiem – 100 g produktu zawiera 300 kcal, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię.

Camembert – jak go zapiekać

Ser ma łagodny, lekko słony i pieczarkowy smak, oraz charakterystyczny zapach. Jest bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym, świetnie nadającym się do obróbki termicznej. Camemberta można po prostu w całości usmażyć na patelni (z obu stron), ale zdrowszym i ciekawszym rozwiązaniem jest jego grillowanie lub pieczenie.

Wcześniej ser warto odpowiednio przygotować. Wierzch nacinamy w kratkę lub całkowicie obcinamy, po czym wzbogacamy ulubionymi dodatkami: cieniutkimi plasterkami czosnku, płatkami chili, gałązkami rozmarynu albo tymianku, świeżo zmielonym pieprzem, drobno posiekanymi orzechami.

Jeśli camembert ma trafić na grilla należy otulić go folią aluminiową, która zapewni w miarę równomierną temperaturę na całej powierzchni. Gdy wykorzystujemy piekarnik, ser możemy pozostawić w oryginalnym drewnianym opakowaniu (o ile w takim go kupiliśmy), ewentualnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym czy odpowiednio dużej kokilce. W sprzedaży są też ceramiczne zestawy przeznaczone do zapiekania serów.

camembert
© Adobe Stock | Alferova Evgeniya (Geshas)

Camembert zapiekamy w temperaturze 180-200 st, przez 8-12 minut – skórka wówczas zmięknie, a wnętrze stanie się płynne i aromatyczne.

Tak przyrządzony ser świetnie smakuje z sosem żurawinowym lub borówkowym. Lepiej przygotować go samodzielnie, ponieważ sklepowe produkty tego typu zawierają zazwyczaj niewiele owoców, za to są bogate w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, rozmaite stabilizatory i zagęstniki. Pysznym dodatkiem do zapieczonego camemberta będzie też sos czosnkowy.

Ser możemy również zaserwować z grillowanym ananasem, orzechami włoskimi (można je wcześniej podprażyć) lub świeżą sałatką, np. z rukoli, papryki, pomidorków koktajlowych i oliwek. Świetnym dodatkiem jest też oczywiście chrupiąca bagietka albo naczosnkowana grzanka. I białe wino.

Jeśli nie przejmujemy się kalorycznością posiłków przyrządźmy panierowanego camemberta. Ser kroimy na równe trójkąciki i umieszczamy na pół godziny w zamrażalniku, dzięki czemu podczas smażenia nie będzie się zbyt szybko rozpływał. Następnie każdą cząstkę obtaczamy w mące (wymieszanej z solą, papryką, pieprzem i granulowanym czosnkiem), a później w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złocistej barwy. Przed podaniem ser odsączamy z nadmiaru tłuszczu, za pomocą ręcznika papierowego.

Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce