Świetnie smakuje w deserach
Pojawiają się w czerwcu oraz lipcu. Mają drobne, czerwone owoce oraz charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Rosną dziko na obrzeżach lasów, polanach, porębach oraz w zaroślach, ale można je wyhodować także na grządce w ogródku. Poziomki, bo o nich mowa, najlepiej smakują jedzone prosto z krzaczka. Można je jednak dodawać także do deserów, koktajli i sałatek. A herbatka z poziomkowych liści pomoże na problemy z żołądkiem.
Sprawdź, które owoce są najzdrowsze:
Smaczne i zdrowe
Żadne inne poziomki nie smakują tak dobrze, jak leśne. Są nie tylko pyszne i pachnące, ale także mają więcej wartości odżywczych niż odmiany ogrodowe. Jednak zbierając je, pamiętajmy, by dokładnie je opłukać (podobnie jak jagody). Na owocach mogą być bowiem groźne dla naszego zdrowia pasożyty – bąblowce, przenoszone przez lisy. Co znajdziemy w poziomkach? Przede wszystkim garbniki, które działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Poza tym te drobne owoce stanowią doskonałe źródło witaminy C, dlatego też wspomagają odporność organizmu.
Poziomki w kuchni
Poziomkowe przetwory nie są zbyt popularne. Aby otrzymać słoiczek dżemu, potrzebujemy dużej ilości owoców. Jednak można je dodawać do deserów, koktajli oraz sałatek. Mus poziomkowy będzie wspaniałym uzupełnieniem granoli z jogurtem czy panna cotty. Dwie garstki owoców warto dodać do muffinek, sernika na zimno lub pankejków. Słodkie i aromatyczne poziomki lubią towarzystwo mango, kokosa, wanilii oraz karmelu. Jeśli je zmiksujesz je z maślanką, otrzymasz pyszny i orzeźwiający koktajl. W wersji wytrawnej połącz je z rukolą, młodymi listkami szpinaku, ostrym dojrzewającym serem i sosem balsamicznym. A może skusisz się na przygotowanie poziomkowego octu? Odmieni smak sosów sałatkowych oraz domowych lemoniad.
Nie wyrzucaj liści
W kuchni możemy wykorzystać nie tylko owoce poziomki, ale również jej liście. Medycyna ludowa ceni napar z liści poziomki jako skuteczny środek na biegunkę. Oczyszcza organizm i przyspiesza przemianę materii. Można go stosować również przy problemach z wątrobą, chorobach reumatycznych, kamicy nerkowej czy anemii. Napar zalecany jest także podczas leczenia nadciśnienia oraz miażdżycy. Stosowany zewnętrznie w postaci płukanek czy okładów łagodzi podrażnienia błony śluzowej gardła, przyspiesza gojenie ran, łagodzi trądzik oraz zapalenie powiek.
Herbatka z liści poziomki
Na herbatkę nadają się młode listki leśnych poziomek. Po przyniesieniu do domu należy je opłukać, osuszyć i rozłożyć na pergaminie w zacienionym i przewiewnym miejscu. Łyżkę rozdrobnionych suszonych liści zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i zostawiamy do naciągnięcia. Napar napój pijemy dwa lub trzy razy dziennie po pół szklanki. Poziomkowe liście dobrze komponują się z zieloną herbatą. Można ich także używać jako przyprawy.