WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Poulet Marengo - ulubione danie Napoleona

Zobaczcie, jak przygotować je w prosty sposób.

Dania kuchni francuskiej wcale nie muszą być skomplikowane. Anna Kawa-Kułyk pokazała, jak przygotować dania wykwintne ale proste w wykonaniu. Jednym z nich była ulubiona potrawa Napoleona, czyli na poulet marengo.

Poulet Marengo

Składniki:
1,2 kg udek z kurczaka
75 g masła
4 szalotki
2 marchewki
1 łyżka mąki
50 g koncentratu z pomidorów lub puszka pomidorów w całości
30 ml białego wytrawnego wina
30 ml wody
2 ząbki czosnku
125 g małych pieczarek
1 bukiecik garni: liść laurowy, świeża pietruszka , tymianek, jedna warstwa pora (sznurek do związania)
sól, pieprz
400 g ryżu
parę nitek szafranu

Przygotowanie:
Podzielić udka na 2 części i dokładnie obsmażyć. Ściągnąć mięso i na tej samej patelni przysmażyć cebulkę i pieczarki. Wyciągnąć pieczarki i znów dorzucić kurczaka. Dodać pokrojoną w talarki marchew, czosnek i posypać mąką. Gdy ta będzie złota, dodać koncentrat z pomidorów, bukiecik garni, wino oraz wodę. Dusić pod przykryciem ok 90 min. na wolnym ogniu. Po tym czasie dorzucić pieczarki i gotować jeszcze 15 min. Podawać z ugotowanym ryżem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru