Poulet Marengo - ulubione danie Napoleona
Zobaczcie, jak przygotować je w prosty sposób.
Dania kuchni francuskiej wcale nie muszą być skomplikowane. Anna Kawa-Kułyk pokazała, jak przygotować dania wykwintne ale proste w wykonaniu. Jednym z nich była ulubiona potrawa Napoleona, czyli na poulet marengo.
Poulet Marengo
Składniki:
1,2 kg udek z kurczaka
75 g masła
4 szalotki
2 marchewki
1 łyżka mąki
50 g koncentratu z pomidorów lub puszka pomidorów w całości
30 ml białego wytrawnego wina
30 ml wody
2 ząbki czosnku
125 g małych pieczarek
1 bukiecik garni: liść laurowy, świeża pietruszka , tymianek, jedna warstwa pora (sznurek do związania)
sól, pieprz
400 g ryżu
parę nitek szafranu
Przygotowanie:
Podzielić udka na 2 części i dokładnie obsmażyć. Ściągnąć mięso i na tej samej patelni przysmażyć cebulkę i pieczarki. Wyciągnąć pieczarki i znów dorzucić kurczaka. Dodać pokrojoną w talarki marchew, czosnek i posypać mąką. Gdy ta będzie złota, dodać koncentrat z pomidorów, bukiecik garni, wino oraz wodę. Dusić pod przykryciem ok 90 min. na wolnym ogniu. Po tym czasie dorzucić pieczarki i gotować jeszcze 15 min. Podawać z ugotowanym ryżem.