Jesienne ciasta dyniowe
Dynia to warzywo idealne, niezwykle bogate w składniki odżywcze, przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Wyjątkowy smak dyni, sprawia że można wykorzystać ją do wielu dań, przyrządzimy z niej przepyszne sałatki, rozgrzewające zupy, wspaniałe desery. Jeśli chcecie umilić sobie pochmurne jesienne dni, zachęcam do upieczenia przepysznego, puszystego ciasta z dyni, jest ono nie tylko tanie, ale i niezwykle proste w przygotowaniu.
Ciasto dyniowe można upiec ze zwykłej dyni, chociaż ja polecam moje dwie ulubione odmiany: dynię piżmową i dynię Hokkaido. Co warto o nich wiedzieć?
- Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki i jak na dynię niewielkie rozmiary (waży 1-3 kg). Pieczenie wydobywa z niej wyjątkowo słodki, maślany smak.
- Dynia Hokkaido natomiast w swojej formie bardziej przypomina cebulę niż tradycyjną dynię. Posiada zwarty miąższ i w odróżnieniu od innych dyń, można zjeść ją w całości (tj. zarówno skórkę, pestki oraz miąższ). Jest niezwykle aromatyczna, ma ciekawy smak, który przypomina pieczone kasztany.
Prosty przepis na ciasto z dyni
Składniki:
- 2 szklanki miąższu z dyni (1 średniej wielkości dynia)
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 zmielone goździki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 16 g cukru waniliowego
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- do oprószenia formy: bułka tarta lub kasza manna
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- Orzechy siekamy na drobno nożem. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Jajka ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do masy partiami: mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy na średnich obrotach (przez ok 3 minuty).
- Dynię myjemy, kroimy i usuwamy nasiona i włókna, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy zblendować), odciskamy nadmiar płynu.
- Starty i odsączony miąższ dyni dodajemy do ciasta. Wrzucamy drobno posiekane orzechy włoskie i namoczone uprzednio rodzynki. Mieszamy drewnianą łyżką.
- Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub kaszą manną formy o średnicy 23-25 cm.
- Ciasto pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed upływem podanego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).
- Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasto z dyni posypujemy cukrem pudrem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad
Ciasto czekoladowe z dynią
Bardziej wyrafinowanym smakoszom i wielbicielom czekolady, polecam czekoladowe ciasto z dynią, kardamonem i kakao. Podobnie jak poprzednia propozycja jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy przygotować bazowe ciasto dyniowe, a na koniec do połowy ciasta dodać kakao i czekoladę.
Składniki:
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni (ok 180 g)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g gorzkiej czekolady
- 140 ml masła + do natłuszczenia formy
- 150 g brązowego cukru drobnego do wypieków
- ok. 250 g mąki pszennej (szklanka ma ok 160 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 2/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao bez cukru
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozgrzewamy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
- Keksówkę natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (bez termoobiegu).
- Do jednej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy puree z dyni z żółtkami, aromatem waniliowym i ostudzonym masłem z cukrem.
- W trzeciej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
- Następnie łączymy składniki z wszystkich trzech misek. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Połowę przekładamy do ostudzonej czekolady. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
- Na dno keksówki wylewamy: połowę jasnego ciasta, potem połowę czekoladowego, następnie resztę jasnego i na koniec resztę ciemnego. Potrząsamy w celu wyrównania powierzchni.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
Ciasto dyniowe w wersji fit
Osoby szczególnie dbające o linię, z pewnością skuszą się na ciasto dyniowe w wersji fit. To przepyszne ciasto dyniowe cudownie smakuje posypane jedynie cukrem pudrem. Możemy jednak przełożyć je serkiem mascarpone lub swoim ulubionym kremem.
Składniki:
- 200 g puree z dyni
- 2 banany
- 125 ml mleka
- 2 proc.
- 200 g mąki pszennej 2000
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Wykonanie:
- Do wysokiej miski wkładamy: puree z dyni, obranego banana i wlewamy mleko. Całość blendujemy na gładką masę.
- Do drugiej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy.
- Suche składniki wsypujemy do mokrych i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto do formy.
- Pieczemy 40-45 minut w 180 stopni (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.