Jesienne ciasta dyniowe

Dynia to warzywo idealne, niezwykle bogate w składniki odżywcze, przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Wyjątkowy smak dyni, sprawia że można wykorzystać ją do wielu dań, przyrządzimy z niej przepyszne sałatki, rozgrzewające zupy, wspaniałe desery. Jeśli chcecie umilić sobie pochmurne jesienne dni, zachęcam do upieczenia przepysznego, puszystego ciasta z dyni, jest ono nie tylko tanie, ale i niezwykle proste w przygotowaniu.

Ciasto dynioweCiasto dyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto dyniowe można upiec ze zwykłej dyni, chociaż ja polecam moje dwie ulubione odmiany: dynię piżmową i dynię Hokkaido. Co warto o nich wiedzieć?

  • Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki i jak na dynię niewielkie rozmiary (waży 1-3 kg). Pieczenie wydobywa z niej wyjątkowo słodki, maślany smak.
  • Dynia Hokkaido natomiast w swojej formie bardziej przypomina cebulę niż tradycyjną dynię. Posiada zwarty miąższ i w odróżnieniu od innych dyń, można zjeść ją w całości (tj. zarówno skórkę, pestki oraz miąższ). Jest niezwykle aromatyczna, ma ciekawy smak, który przypomina pieczone kasztany.

Prosty przepis na ciasto z dyni

Składniki:

  •  2 szklanki miąższu z dyni (1 średniej wielkości dynia)
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 zmielone goździki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • do oprószenia formy: bułka tarta lub kasza manna
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  1. Orzechy siekamy na drobno nożem. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Jajka ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do masy partiami: mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy na średnich obrotach (przez ok 3 minuty).
  2. Dynię myjemy, kroimy i usuwamy nasiona i włókna, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy zblendować), odciskamy nadmiar płynu.
  3. Starty i odsączony miąższ dyni dodajemy do ciasta. Wrzucamy drobno posiekane orzechy włoskie i namoczone uprzednio rodzynki. Mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub kaszą manną formy o średnicy 23-25 cm.
  5. Ciasto pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed upływem podanego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).
  6. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasto z dyni posypujemy cukrem pudrem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Ciasto czekoladowe z dynią

Bardziej wyrafinowanym smakoszom i wielbicielom czekolady, polecam czekoladowe ciasto z dynią, kardamonem i kakao. Podobnie jak poprzednia propozycja jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy przygotować bazowe ciasto dyniowe, a na koniec do połowy ciasta dodać kakao i czekoladę.

Składniki:

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni (ok 180 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 140 ml masła + do natłuszczenia formy
  • 150 g brązowego cukru drobnego do wypieków
  • ok. 250 g mąki pszennej (szklanka ma ok 160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozgrzewamy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Keksówkę natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (bez termoobiegu).
  3. Do jednej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  4. W drugiej misce mieszamy puree z dyni z żółtkami, aromatem waniliowym i ostudzonym masłem z cukrem.
  5. W trzeciej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
  6. Następnie łączymy składniki z wszystkich trzech misek. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  7. Połowę przekładamy do ostudzonej czekolady. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
  8. Na dno keksówki wylewamy: połowę jasnego ciasta, potem połowę czekoladowego, następnie resztę jasnego i na koniec resztę ciemnego. Potrząsamy w celu wyrównania powierzchni.
  9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia

Ciasto dyniowe w wersji fit

Osoby szczególnie dbające o linię, z pewnością skuszą się na ciasto dyniowe w wersji fit. To przepyszne ciasto dyniowe cudownie smakuje posypane jedynie cukrem pudrem. Możemy jednak przełożyć je serkiem mascarpone lub swoim ulubionym kremem.

Składniki:

  • 200 g puree z dyni
  • 2 banany
  • 125 ml mleka
  • 2 proc.
  • 200 g mąki pszennej 2000
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Wykonanie:

  1. Do wysokiej miski wkładamy: puree z dyni, obranego banana i wlewamy mleko. Całość blendujemy na gładką masę.
  2. Do drugiej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy.
  3. Suche składniki wsypujemy do mokrych i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto do formy.
  4. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopni (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby