Stripsy a nuggetsy. Czym się różnią?
Ulubiona potrawa każdego dziecka? Oczywiście, że nuggetsy z frytkami! Tylko, czy na pewno wiemy, czym tak naprawdę są nuggetsy? Wielu z nas myli je ze stripsami czy też kęskami z piersi kurczaka. Jak rozróżnić od siebie te potrawy i jak zrobić je samodzielnie w domu? Bo nie ulega wątpliwości, że znacznie zdrowiej przygotować je samemu niż kupować gotowe ze sklepu, baru czy nawet restauracji.
Różnice między stripsami a nuggetsami
Wiele osób nie widzi różnicy między nuggetsami a stripsami. Tymczasem są to zupełnie inne potrawy, choć obie przygotowuje się na bazie filetu z piersi kurczaka.
Stripsy są tożsame z kęskami z piersi kurczaka. Co to oznacza? Są to kawałki z filetu opanierowane i usmażone na głębokim tłuszczu lub – w zdrowszej wersji – upieczone w piekarniku. Kawałki mięsa wcześniej wkłada się w specjalną marynatę.
Nuggetsy z kolei robi się z mielonego mięsa z piersi kurczaka z dodatkiem przypraw, sera oraz mąki. Z takiej masy formuje się niewielkie kotleciki i smaży na patelni lub piecze w piekarniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym
W stripsach więc znajdziemy widoczne kawałki mięsa, które w nuggetsach jest zmielone i zmieszane z różnego rodzaju dodatkami.
Kupowane stripsy i nugggetsy
Stripsy zamówione w restauracji lub w barze albo też kupione w sklepie powinny gwarantować nam prawdziwe mięso w składzie. Jedynie panierka może budzić nasze wątpliwości i warto się dokładniej przyjrzeć poszczególnym jej składnikom.
Jeśli chodzi o nuggetsy, sprawa może być bardziej skomplikowana. Niestety, producenci bardzo często umieszczają w nich nie tylko mięso z kurczaka, ale również chrząstki, żyły, tłuszcz, wnętrzności i zmiażdżone kostki, które po zmieleniu bywają dezynfekowane amoniakiem, a potem "wzbogacane" barwnikami, dodatkami smakowymi, konserwantami. Oczywiście ta mięsopodobna masa jest jeszcze pełna soli, tłuszczu, cukru i kalorii.
Jeśli więc my lub nasze dzieci mamy ochotę na nuggetsy, warto poświęcić trochę czasu i przygotować je samodzielnie. Wtedy będziemy pewni, co znajdzie się w składzie tej potrawy i będzie ona znacznie zdrowsza – nawet smażona na tłuszczu.
Domowe stripsy z kurczaka – przepis
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (ok. 500 g),
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 6 łyżek mleka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 200 g płatków kukurydzianych albo bułki tartej,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ½ płaskiej łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ płaskiej łyżeczki majeranku,
- ½ płaskiej łyżeczki pieprzu,
- 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki,
- 1/3 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/3 płaskiej łyżeczki kminku,
- 1/3 płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- 1/3 płaskiej łyżeczki suszonej kolendry.
Przygotowanie:
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Filet z piersi kurczaka dzielimy na mniejsze podłużne kawałki zbliżonej do siebie wielkości. Z jednej piersi wyjdzie średnio nawet 30 stripsów.
- W misce umieszczamy składniki do marynaty: przyprawy (poza papryką ostrą i słodką) oraz olej. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i mieszamy z kawałkami mięsa. Odstawiamy na pół godziny.
- W tym czasie robimy ciasto. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz paprykę. Dolewamy również mleko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wolimy ostrzejsze smaki, dodajmy sproszkowanego chili lub pieprzu cayenne.
- Płatki kukurydziane umieszczamy w woreczku i rozgniatamy wałkiem do ciasta, aby były dobrze rozdrobnione.
- Kawałki kurczaka obtaczamy w cieście, a następnie w płatkach lub bułce tartej. Jeśli stripsy pieczemy w piekarniku, układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Powinny upiec się w ciągu 15 minut. Jeśli kurczaka smażymy na patelni lub we frytkownicy, wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony do pożądanego stopnia zrumienienia.
- Wyjmujemy z tłuszczu na papierowy ręczniczek i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Domowe nuggetsy – przepis
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z filetu z kurczaka,
- 100 g żółtego sera,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- płatki kukurydziane lub bułka tarta,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy do niego ser, mąkę, rozmącone jajko oraz przyprawy.
- Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odrywamy z niej kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujemy niewielkie lekko spłaszczone kulki.
- Każdą z nich obtaczamy w rozdrobnionych płatkach albo w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach do zrumienienia.
Samodzielnie przygotowane nuggetsy i stripsy będą znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż te kupowane. Mamy pełną wiedzę o składzie takich potraw i z czystym sercem możemy od czasu do czasu jeść je nie tylko samemu, ale również podawać swoim dzieciom.