Potrawka z ciecierzycy z grzybami i papryką
Ciecierzyca to doskonałe źródło białka, więc może z powodzeniem zastąpić mięso. W połączeniu z papryką, pieczarkami i pomidorami tworzy smaczną i rozgrzewającą kompozycję. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 300 g pieczarek
- 3 papryki
- 2 małe cebule
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- puszka pomidorów krojonych
- sól pikantna
- pieprz kaszubsk
- szczypta papryki wędzonej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
Pieczarki pokroić na cztery lub 6 części (w zależności od wielkości), cebulę pokroić w piórka, paprykę w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić grzyby i cebulę, smażyć ok. 5 min. Dodać przyprawy i paprykę, wymieszać i smażyć przez ok. 5 min. Na koniec dodać pomidorki, wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Gotowe danie posypać szczypiorkiem i podawać z kaszą.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze