Postaw na pożywny sok. Tanie sokowirówki i wyciskarki

Świeży sok do posiłku to prawdziwa gratka dla każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu i dostarczaniu organizmowi codziennej porcji witamin. Jednak nie każdy ma ochotę na mozolne szorowanie trudnodostępnych zakamarków skomplikowanych urządzeń. Jest na to sposób.

sokowirówka wyciskarkaZacznij dzień ze świeżym sokiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warto wybrać sokowirówkę, której czyszczenie nie będzie sprawiać kłopotów. Nowoczesne modele są zarówno łatwe w eksploatacji, jak i czyszczeniu. Jeśli natomiast zależy ci na tym, by sok mógł dłużej stać w lodówce, postaw na wyciskarkę wolnoobrotową.

Wyciskarka czy sokowirówka

Każde urządzenie przypadnie do gustu innej grupie konsumentów. Osoby, którym zależy na czasie, powinny wybrać praktyczną sokowirówkę, która działa o wiele szybciej i doskonale sprawdzi się w przypadku twardszych warzyw. Jest również o wiele prostsza w obsłudze i łatwiej utrzymać ją w czystości. Z drugiej strony wyciskarka wolnoobrotowa pozwala uzyskać sok z niemal wszystkich warzyw, owoców i nie tylko. Doskonale sprawdzi się na przykład podczas wyciskania soku z jarmużu czy niektórych ziół.

Problemy z czyszczeniem

Perspektywa czyszczenia sokowirówki za każdym razem po przygotowaniu jednej partii soku może skutecznie ostudzić zapał i sprawić, że niechętnie sięgniemy po sok. Dlatego zamiast rezygnować z dziennej dawki witamin, warto postawić na sokowirówkę, którą po rozkręceniu można myć w zmywarce. To rozwiąże problemy z nawet najgłębiej wciśniętymi drobinkami owoców i warzyw. Jeśli nie masz zmywarki, warto postawić na model, w którym wszystkie komponenty doskonale do siebie przylegają, a brud nie gromadzi się w szczelinach.

Sposób na osad w sokowirówce

Niestety, po jakimś czasie użytkowania może pojawić się problem z nieestetycznym nalotem pokrywającym wnętrze urządzenia. Oznacza to, że było ono wyczyszczone niedokładnie lub wręcz jedynie przepłukane bieżącą wodą. Aby pozbyć się nalotu bez sięgania po silne środki chemiczne, możesz przygotować pastę z sody oczyszczonej zmieszanej z niewielką ilością wody. Po dokładnym wyszorowaniu osad zniknie w kilka chwil.

Jak przechowywać świeży sok?

Jeżeli mimo wybrania odpowiedniej sokowirówki chcesz uniknąć notorycznego czyszczenia, warto pomyśleć o tym, jak przechowywać sok przez możliwie jak najdłuższy czas i co za tym idzie - przygotować go więcej. Przyjmuje się, że sok z sokowirówki zachowuje świeżość przez około osiem godzin. Jeśli więc przygotowujesz sok rano, możesz bez problemu sięgnąć po niego późnym popołudniem.

Swoją świeżość znacznie dłużej zachowa sok wyciśnięty za pośrednictwem wyciskarki wolnoobrotowej, szacuje się, że będzie to od 24 do nawet 72 godzin. Jeśli chcesz zostawić sok na później, nie przechowuj go w szklance w temperaturze pokojowej, ale w szczelnie zamykanym, szklanym pojemniku, najlepiej tak, by po zalaniu w środku znajdowało się jak najmniej powietrza.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw