Postaw na pożywny sok. Tanie sokowirówki i wyciskarki

Świeży sok do posiłku to prawdziwa gratka dla każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu i dostarczaniu organizmowi codziennej porcji witamin. Jednak nie każdy ma ochotę na mozolne szorowanie trudnodostępnych zakamarków skomplikowanych urządzeń. Jest na to sposób.

sokowirówka wyciskarkaZacznij dzień ze świeżym sokiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warto wybrać sokowirówkę, której czyszczenie nie będzie sprawiać kłopotów. Nowoczesne modele są zarówno łatwe w eksploatacji, jak i czyszczeniu. Jeśli natomiast zależy ci na tym, by sok mógł dłużej stać w lodówce, postaw na wyciskarkę wolnoobrotową.

Wyciskarka czy sokowirówka

Każde urządzenie przypadnie do gustu innej grupie konsumentów. Osoby, którym zależy na czasie, powinny wybrać praktyczną sokowirówkę, która działa o wiele szybciej i doskonale sprawdzi się w przypadku twardszych warzyw. Jest również o wiele prostsza w obsłudze i łatwiej utrzymać ją w czystości. Z drugiej strony wyciskarka wolnoobrotowa pozwala uzyskać sok z niemal wszystkich warzyw, owoców i nie tylko. Doskonale sprawdzi się na przykład podczas wyciskania soku z jarmużu czy niektórych ziół.

Problemy z czyszczeniem

Perspektywa czyszczenia sokowirówki za każdym razem po przygotowaniu jednej partii soku może skutecznie ostudzić zapał i sprawić, że niechętnie sięgniemy po sok. Dlatego zamiast rezygnować z dziennej dawki witamin, warto postawić na sokowirówkę, którą po rozkręceniu można myć w zmywarce. To rozwiąże problemy z nawet najgłębiej wciśniętymi drobinkami owoców i warzyw. Jeśli nie masz zmywarki, warto postawić na model, w którym wszystkie komponenty doskonale do siebie przylegają, a brud nie gromadzi się w szczelinach.

Sposób na osad w sokowirówce

Niestety, po jakimś czasie użytkowania może pojawić się problem z nieestetycznym nalotem pokrywającym wnętrze urządzenia. Oznacza to, że było ono wyczyszczone niedokładnie lub wręcz jedynie przepłukane bieżącą wodą. Aby pozbyć się nalotu bez sięgania po silne środki chemiczne, możesz przygotować pastę z sody oczyszczonej zmieszanej z niewielką ilością wody. Po dokładnym wyszorowaniu osad zniknie w kilka chwil.

Jak przechowywać świeży sok?

Jeżeli mimo wybrania odpowiedniej sokowirówki chcesz uniknąć notorycznego czyszczenia, warto pomyśleć o tym, jak przechowywać sok przez możliwie jak najdłuższy czas i co za tym idzie - przygotować go więcej. Przyjmuje się, że sok z sokowirówki zachowuje świeżość przez około osiem godzin. Jeśli więc przygotowujesz sok rano, możesz bez problemu sięgnąć po niego późnym popołudniem.

Swoją świeżość znacznie dłużej zachowa sok wyciśnięty za pośrednictwem wyciskarki wolnoobrotowej, szacuje się, że będzie to od 24 do nawet 72 godzin. Jeśli chcesz zostawić sok na później, nie przechowuj go w szklance w temperaturze pokojowej, ale w szczelnie zamykanym, szklanym pojemniku, najlepiej tak, by po zalaniu w środku znajdowało się jak najmniej powietrza.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości