Postaw na imbir! Jesienią powinien być w każdej kuchni

Imbir to przyprawa korzenna, która dotarła do Europy jako jedna z pierwszych. Charakteryzuje się unikatowym smakiem i właściwościami leczniczymi.

ImbirImbir jest przyprawą znaną na całym świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fedorov Vladimir Arkadievich

Imbir – rodzaje

Najbardziej wartościową częścią imbiru jet jego gruby i rozłożysty korzeń, który po rozdrobnieniu ma ostry aromat, a w smaku jest cierpki, intensywny i wyrazisty.

Imbir występuje w postaci korzenia, ale można go też kupić w postaci sproszkowanej. Imbir kandyzowany i marynowany stosuje się jako dodatek do sushi; produkuje się rodzaj biały, który jest naturalny, oraz specjalnie barwiony różowy, który często bywa słodszy.

Imbir – właściwości lecznicze

Imbir ma w swoim składzie liczne substancje o leczniczych właściwościach. Zinginberol to olejek eteryczny, który nadaje mu jego charakterystyczny słodki aromat. Substancje żywicowe są odpowiedzialne za palący smak imbiru.

Herbata z imbirem – właściwości

Imbir działa korzystnie na układ trawienny. Pobudza wydzielanie żółci, soku żołądkowego i śliny, leczy wzdęcia i łagodzi mdłości, dlatego też jest stosowany w lekach na chorobę lokomocyjną. Pobudza też apetyt. Do działania imbiru należy również łagodzenie bólów miesiączkowych i migren, a przy regularnym stosowaniu może wpłynąć na zmniejszenie ich częstotliwość.

Stosowanie oleju imbirowego przy masażach pomaga na bóle mięśni. Dzięki substancjom przeciwzapalnym imbir przynosi ulgę osobom mającym problemy z chorymi stawami, przeciwdziała też obrzękom. Polecany jest na przeziębienia, ponieważ działa rozgrzewająco i wspomaga układ odpornościowy, radzi sobie z infekcjami, bólem gardła i katarem.

Właściwości odświeżające i dezynfekujące imbiru mogą być pomocne przy leczeniu przypadłości stomatologicznych. Swoje rozgrzewające działanie imbir zawdzięcza temu, że poprawia krążenie krwi, co dodatkowo wpływa na lepsze ukrwienie mózgu, poprawienie koncentracji i wydajności umysłowej.

Przeciwwskazaniem do spożycia imbiru jest wrażliwość na ostre przyprawy, przewlekłe choroby układu pokarmowego (np. wrzody, refluks), ciąża, karmienie piersią. Zdrowe osoby również nie powinny przesadzać z ilością zjadanego imbiru, ponieważ ma właściwości drażniące.

Imbir – zastosowanie

Jako że imbir przyspiesza spalanie tłuszczu, zwalcza cellulit i pobudza krążenie, tworzy się z niego preparaty wyszczuplające i modelujące. Ze względu na zapach stosuje się go jako bazę dla perfum. Imbir uważa się też za afrodyzjak.

Imbir jest przyprawą znaną na całym świecie. Często stosuje się go w kuchni azjatyckiej, jest charakterystyczny dla wielu orientalnych zup. Surowy imbir poprawia smak mdłych potraw mięsnych, na przykład z kaczki lub wieprzowiny, oraz owoców morza. Sproszkowany imbir smakuje nieco inaczej niż świeży. Dodaje się go zwykle do ciast, pieczonych jabłek, herbatników, sałatek. Przyprawa sprawdza się jako dodatek do herbaty czy piwa, nadając im intensywniejszych właściwości rozgrzewających. W cukiernictwie imbir sprawdza się przy produkcji piernika i biszkoptów, używa się go też do marmolad i budyniów.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie