Postaw na imbir! Jesienią powinien być w każdej kuchni

Imbir to przyprawa korzenna, która dotarła do Europy jako jedna z pierwszych. Charakteryzuje się unikatowym smakiem i właściwościami leczniczymi.

ImbirImbir jest przyprawą znaną na całym świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fedorov Vladimir Arkadievich

Imbir – rodzaje

Najbardziej wartościową częścią imbiru jet jego gruby i rozłożysty korzeń, który po rozdrobnieniu ma ostry aromat, a w smaku jest cierpki, intensywny i wyrazisty.

Imbir występuje w postaci korzenia, ale można go też kupić w postaci sproszkowanej. Imbir kandyzowany i marynowany stosuje się jako dodatek do sushi; produkuje się rodzaj biały, który jest naturalny, oraz specjalnie barwiony różowy, który często bywa słodszy.

Imbir – właściwości lecznicze

Imbir ma w swoim składzie liczne substancje o leczniczych właściwościach. Zinginberol to olejek eteryczny, który nadaje mu jego charakterystyczny słodki aromat. Substancje żywicowe są odpowiedzialne za palący smak imbiru.

Herbata z imbirem – właściwości

Imbir działa korzystnie na układ trawienny. Pobudza wydzielanie żółci, soku żołądkowego i śliny, leczy wzdęcia i łagodzi mdłości, dlatego też jest stosowany w lekach na chorobę lokomocyjną. Pobudza też apetyt. Do działania imbiru należy również łagodzenie bólów miesiączkowych i migren, a przy regularnym stosowaniu może wpłynąć na zmniejszenie ich częstotliwość.

Stosowanie oleju imbirowego przy masażach pomaga na bóle mięśni. Dzięki substancjom przeciwzapalnym imbir przynosi ulgę osobom mającym problemy z chorymi stawami, przeciwdziała też obrzękom. Polecany jest na przeziębienia, ponieważ działa rozgrzewająco i wspomaga układ odpornościowy, radzi sobie z infekcjami, bólem gardła i katarem.

Właściwości odświeżające i dezynfekujące imbiru mogą być pomocne przy leczeniu przypadłości stomatologicznych. Swoje rozgrzewające działanie imbir zawdzięcza temu, że poprawia krążenie krwi, co dodatkowo wpływa na lepsze ukrwienie mózgu, poprawienie koncentracji i wydajności umysłowej.

Przeciwwskazaniem do spożycia imbiru jest wrażliwość na ostre przyprawy, przewlekłe choroby układu pokarmowego (np. wrzody, refluks), ciąża, karmienie piersią. Zdrowe osoby również nie powinny przesadzać z ilością zjadanego imbiru, ponieważ ma właściwości drażniące.

Imbir – zastosowanie

Jako że imbir przyspiesza spalanie tłuszczu, zwalcza cellulit i pobudza krążenie, tworzy się z niego preparaty wyszczuplające i modelujące. Ze względu na zapach stosuje się go jako bazę dla perfum. Imbir uważa się też za afrodyzjak.

Imbir jest przyprawą znaną na całym świecie. Często stosuje się go w kuchni azjatyckiej, jest charakterystyczny dla wielu orientalnych zup. Surowy imbir poprawia smak mdłych potraw mięsnych, na przykład z kaczki lub wieprzowiny, oraz owoców morza. Sproszkowany imbir smakuje nieco inaczej niż świeży. Dodaje się go zwykle do ciast, pieczonych jabłek, herbatników, sałatek. Przyprawa sprawdza się jako dodatek do herbaty czy piwa, nadając im intensywniejszych właściwości rozgrzewających. W cukiernictwie imbir sprawdza się przy produkcji piernika i biszkoptów, używa się go też do marmolad i budyniów.

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit