Pora jedzenia ma znaczenie
To ile przytyjemy po zjedzeniu posiłku, zależy od pory dnia o jakiej go spożywamy - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Obesity".
To ile przytyjemy po zjedzeniu posiłku, zależy od pory dnia o jakiej go spożywamy - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Obesity". Wyniki ich badań sugerują też, że nieregularne jedzenie sprzyja tyciu.
Naturalny zegar biologiczny organizmu reguluje przede wszystkim nasz rytm snu i czuwania, głównie przy wykorzystaniu informacji na temat środowiskowego cyklu światła i ciemności. Pomimo że wielu dietetyków przestrzega przed wieczornym i nocnym objadaniem się, dotychczas nie było żadnych naukowych danych na temat związku pory spożywania posiłków z przyrostem masy ciała.
Wyniki ostatnich badań dowiodły, że nasz zegar biologiczny reguluje również zużycie energii, co skłoniło autorów pracy do postawienia hipotezy, że godziny spożywania posiłków mogą mieć znaczenie dla równowagi pomiędzy przyjmowaniem i zużywaniem kalorii.
Fred Turek wraz z kolegami z Northwestern University w badaniach na myszach wykazał, że zwierzęta karmione podczas godzin zwykle przeznaczonych na sen tyją bardziej, niż myszy które jedzą to samo jedzenie w trakcie swojego naturalnego czasu aktywności.
Odkrycie naukowców z Evanston pozwala lepiej zrozumieć jak pora jedzenia, poprzez zegar biologiczny organizmu wpływa na przyswajanie i wykorzystanie energii, a tym samym przyrost masy ciała u ludzi. (PAP) kdo/ tot/