Popołudniowa herbatka w angielskim stylu

Od poniedziałku 17 lipca w Polsce gościmy księcia Williama, jego żonę księżną Kate wraz z dziećmi. Czy książęca para dochowa angielskiej tradycji i wypije popołudniową herbatkę? Zwyczaj five o'clock sięga XIX wieku, jednak powoli zanika. Jest domeną głównie starszego pokolenia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Księżna Anna Bedford uważana jest za autorkę popołudniowych herbatek w Anglii, ponieważ od obiadu jadanego około południa bywała głodna i trudno było jej doczekać do wieczornego posiłku, więc po kryjomu podjadała – wyjaśnia Rafał Przybylok, pasjonat Yerba Mate, z wykształcenia geolog, który prowadzi kanał na YouTubie Czajnikowy.pl. - Była jednak wielką damą, szwagierką premiera i przez sześć lat damą dworu samej królowej. Nie mogła z taką pozycją zwyczajnie zaglądać do lodówki i to nie tylko dlatego, że ówczesne lodówki były zupełnie inaczej skonstruowane niż dzisiejsze. Księżna nakazywała przynosić do swych pokoi drobne przekąski i ciasteczka oraz herbatę, aby mogła wytrzymać do wspólnej kolacji bez burczenia w brzuchu.

Tajemnica księżnej szybko jednak wyszła na jaw. Co ciekawe, nie stała się obiektem drwin. Wręcz przeciwnie. Jej małe popołudniowe słabostki okazały się świetnym pretekstem do przerwy i miłych spotkań towarzyskich.

- Tak moda na popołudniową herbatkę zaczęła się rozszerzać wśród wyższych sfer. Początkowo panie organizowały takie spotkania, gdzie raczono się przede wszystkim bułeczkami, gęstą, słodką śmietanką oraz dżemem. Z czasem pojawiały się też inne smakołyki. Podawano więc też ciastka i ciasta oraz kanapki różnego rodzaju na przykład z szynką i ogórkiem, które jak wieść niesie, były ulubionymi księżnej Anny.

Do tego wszystkiego oczywiście musiała być podawana herbata i to wokół niej wkrótce zaczął się obracać cały podwieczorek. Do Europy herbata dotarła z Chin. Najpierw zielona. Jednak nie posmakowała ona Europejczykom. Dlaczego? - Nie potrafiliśmy jej prawidłowo parzyć – mówi Rafał Przybylok. - Okazało się, że czarna herbata jest łatwiejsza w przygotowaniu. Aby ją zaparzyć, potrzebujemy imbryka. Wystarczy wsypać herbatę, zalać wrzątkiem i rozlać do filiżanek. Parzenie w filiżance było uważane za grubiaństwo, podobnie jak w kubkach, które swoim kształtem przywołują na myśl kufle do piwa. Kolejny ważny element to mlecznik z mlekiem. Pamiętajcie, jeśli traficie kiedyś do królowej na herbatę, najpierw do filiżanki wlewamy napar, potem mleko. Nigdy odwrotnie. W przeciwnym razie popełnicie faux pax.

Zobacz wideo: Lecznicze właściwości miodu

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości