Pomysły na pyszne śniadanie. Na słodko czy na słono?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Rozkręca metabolizm, zasyca, daje niezbędną z rana energię. Nie powinniśmy z niego rezygnować. A co jest lepsze dla naszego zdrowia: śniadanie słodkie czy słone?
Uczeni z Uniwersytetu Harvarda dowiedli, że osoby, które rezygnują ze śniadań, są o 27 proc. bardziej narażone na choroby serca. Spożywanie pierwszego posiłku chroni przed rozwojem cukrzycy, sprzyja koncentracji i jest korzystne dla sylwetki.
Podczas gdy jedni uwielbiają słodkie śniadania, inni wolą smaki słone. Która opcja jest lepsza? Do tych pierwszych przyzwyczajone są dzieci, którym rodzice serwują słodkie płatki kukurydziane czy chleb z Nutellą. Najmłodsi takie śniadania lubią, choć niekoniecznie są one dobre dla ich zdrowia. Z kolei dorośli, szczególnie mężczyźni, z reguły wolą smaki słone – kanapki, parówki, jajka.
Śniadanie na słodko
Ci, którzy jako dzieci spożywali płatki śniadaniowe, w późniejszych latach często sięgają po słodkości pod postacią owsianki czy jaglanki z owocami, croissantów z dżemem, słodkich twarożków, placuszków, gofrów bądź omletów, słodzonych koktajli, tostów z miodem czy słodkich bułek. Nadmiar cukru w diecie szkodzi, jednak uczeni z uniwersytetów w Tel Awiwie i Jerozolimie odkryli, że jedząc na śniadanie słodkości, nie tylko nie tyjemy, ale wręcz możemy… schudnąć. To tłumaczyłoby, dlaczego ubóstwiające rogaliki Francuzki wyglądają tak dobrze.
Zobacz też: Sekret idealnego jajka na miękko. Uważaj, żeby nie przekroczyć czasu
Według badaczy schudniemy, jeśli słodkie śniadanie będzie składało się zarówno z węglowodanów, jak i z białek, a jego wartość energetyczna nie przekroczy 600 kcal. Jedzenie słodkich śniadań jest o tyle korzystne, że organizm w ciągu dnia zdąży spalić spożyte kalorie. Zdaniem naukowców gdy z rana zaspokoimy ochotę na cukier, unikniemy problemu podjadania między posiłkami, kiedy korci nas, by sięgnąć np. po kosteczkę czekolady.
Mimo wszystko warto unikać białego cukru, który nie przynosi zdrowiu żadnych korzyści. Jeżeli z rana masz wielką ochotę zjeść coś słodkiego, niech będzie to miseczka kremowej, owocowej owsianki z syropem klonowym, chrupiące tosty z twarożkiem i miodem czy naleśniki gryczane z owocami i syropem daktylowym.
Gofry z dynią
(1 porcja zawiera 211 kcal, 5 g białka, 32 g węglowodanów i 7 g tłuszczów)
Składniki:
- 3 szklanki przesianej mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 duże jajka
- 1 i 1/3 brązowego cukru
- 350 g przecieru z dyni
- 3/4 szklanki chudej maślanki
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do temperatury 100 stopni. Nagrzać formę do gofrów. W średnim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W większym wymieszać jajka i cukier. Dodać przecier z dyni, maślankę, olej, skórkę cytrynową i esencję waniliową. Dodać mąkę z przyprawami i proszkiem, rozrobić na gładkie ciasto. Formę do gofrów lekko spryskać olejem. Wlewać ciasto, około pół szklanki na każdego gofra, szybko rozprowadzając po całej powierzchni formy. Upieczone gofry ułożyć na blasze do pieczenia w piekarniku, żeby nie stygły. Podawać gorące ze świeżymi owocami albo gorącym syropem klonowym.
Śniadanie na słono
Dla wielu osób słodkie śniadanie jest jednak nie do przyjęcia. Na pierwszy posiłek serwują sobie porcję mięsa, jajecznicę, jajka sadzone, na miękko lub na twardo, awokado, szakszukę, quiche, wytrawny omlet, tosty z serem, warzywa, kanapki, twarożek ze szczypiorkiem itp.
Słone śniadania mogą wpisywać się w zalecenia, by po przebudzeniu zjadać posiłki białkowo-tłuszczowe, przy niskim udziale węglowodanów. Śniadania białkowo-tłuszczowe nie powodują gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, poza tym są korzystne dla osób chorujących na cukrzycę, zestresowanych czy mających problemy ze snem.
Nie każde słone śniadanie jest jednak białkowo-tłuszczowe. Jeśli lubisz zjeść mięso czy jajka na dobry początek dnia, holenderscy uczeni mają wiadomość: jest to korzystne dla żołądka, sylwetki i ogólnego stanu zdrowia, bowiem skutecznie zasyca i obniża ryzyko podjadania w kolejnych godzinach.
Pamiętaj też, by posiłek był bardziej wytrawny niż słony. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w przypadku dorosłych zaleca maksymalnie 5 g (łyżeczkę) soli dziennie.
Omlet z brokułami, pomidorami i ementalerem
(1 porcja zawiera 225 kcal, 22 g białka, 8 g węglowodanów i 11 g tłuszczów)
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1 białko z dużego jajka
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
- 1/2 małego ugotowanego brokułu, posiekanego
- 1 duży podłużny pomidor pokrojony w plasterki
- 50 g tartego ementalera
Przygotowanie: pokryć duży rondel lub głęboką patelnię olejem. Rozgrzać na średnim ogniu. Do niewielkiego naczynia wbić całe jajka, białko, mleko i sól, ubić na pianę. Dodać brokuły i zamieszać. Wrzucić masę na patelnię, żeby równomiernie pokryła całą powierzchnię. Smażyć około minuty, nie mieszając, aż masa zacznie ścinać się przy brzegach. Kilkakrotnie podważyć całość dookoła drewnianą szpatułką tak, żeby płynna część masy spłynęła na dno. Smażyć do chwili, kiedy środek omletu będzie ścięty, ale ciągle wilgotny – ok. 3 minut.
Na połowie omletu rozłożyć plastry pomidora. Posypać serem. Złożyć omlet na pół, przykrywając nadzienie. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć 3–4 minuty. Cała masa jajeczna powinna się ściąć, ale wciąż pozostać miękka. Wyłożyć omlet na półmisek.
Przepisy pochodzą z książki "Potęga warzyw", pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl