Pomysł na świąteczne śniadanie: polędwica w cieście chlebowym i paszteciki z szynką
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Większość z nas ma już przygotowaną listę wigilijnych potraw i świątecznych obiadów. Piotr Kucharski i Klaudia Halejcio zaprezentowali nietypowe pomysły dań na świąteczne śniadanie. W ich menu znalazł się przepis na polędwicę w cieście chlebowym, paszteciki z szynką oraz muffiny z pasztetem i śliwką.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Większość z nas ma już przygotowaną listę wigilijnych potraw i świątecznych obiadów. Piotr Kucharski i Klaudia Halejcio zaprezentowali nietypowe pomysły dań na świąteczne śniadanie. W ich menu znalazł się przepis na polędwicę w cieście chlebowym, paszteciki z szynką oraz muffiny z pasztetem i śliwką.
Zobaczcie przepis na polędwicę w cieście chlebowym.
Składniki:
1 polędwica Ciasto: 10 g drożdży 170 g wody 300 g mąki pszennej chlebowej 0,5 łyżeczki soli Mak do posypania Chutnej piernikowe: 5 czerwonych cebuli 1 łyżka oleju Garść suszonej żurawiny 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka przyprawy piernikowej Sok wyciśnięty z 2 cytryn Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szynkę wyjąć z siatki i odstawić. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać po czym wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie się kleić delikatnie podsypać mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie pokroić cebulę w piórka i poddusić na oleju. Dodać żurawinę, cukier przyprawę do pierników oraz sok z cytryny. Dolać 100 ml wody. Gotować wszystko aż nabierze konsystencji konfitury. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Szynkę ułożyć na cieście i zawinąć. Boki zlepić i włożyć pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Ciasto posmarować wodą, posypać makiem i delikatnie docisnąć go do ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.