Pomysł na świąteczne śniadanie: polędwica w cieście chlebowym i paszteciki z szynką

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Większość z nas ma już przygotowaną listę wigilijnych potraw i świątecznych obiadów. Piotr Kucharski i Klaudia Halejcio zaprezentowali nietypowe pomysły dań na świąteczne śniadanie. W ich menu znalazł się przepis na polędwicę w cieście chlebowym, paszteciki z szynką oraz muffiny z pasztetem i śliwką.

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Większość z nas ma już przygotowaną listę wigilijnych potraw i świątecznych obiadów. Piotr Kucharski i Klaudia Halejcio zaprezentowali nietypowe pomysły dań na świąteczne śniadanie. W ich menu znalazł się przepis na polędwicę w cieście chlebowym, paszteciki z szynką oraz muffiny z pasztetem i śliwką.

Zobaczcie przepis na polędwicę w cieście chlebowym.

Składniki:

1 polędwica Ciasto: 10 g drożdży 170 g wody 300 g mąki pszennej chlebowej 0,5 łyżeczki soli Mak do posypania Chutnej piernikowe: 5 czerwonych cebuli 1 łyżka oleju Garść suszonej żurawiny 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka przyprawy piernikowej Sok wyciśnięty z 2 cytryn Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szynkę wyjąć z siatki i odstawić. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać po czym wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie się kleić delikatnie podsypać mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie pokroić cebulę w piórka i poddusić na oleju. Dodać żurawinę, cukier przyprawę do pierników oraz sok z cytryny. Dolać 100 ml wody. Gotować wszystko aż nabierze konsystencji konfitury. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Szynkę ułożyć na cieście i zawinąć. Boki zlepić i włożyć pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Ciasto posmarować wodą, posypać makiem i delikatnie docisnąć go do ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć