Pomysł na świąteczne śniadanie: polędwica w cieście chlebowym i paszteciki z szynką

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Większość z nas ma już przygotowaną listę wigilijnych potraw i świątecznych obiadów. Piotr Kucharski i Klaudia Halejcio zaprezentowali nietypowe pomysły dań na świąteczne śniadanie. W ich menu znalazł się przepis na polędwicę w cieście chlebowym, paszteciki z szynką oraz muffiny z pasztetem i śliwką.

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Większość z nas ma już przygotowaną listę wigilijnych potraw i świątecznych obiadów. Piotr Kucharski i Klaudia Halejcio zaprezentowali nietypowe pomysły dań na świąteczne śniadanie. W ich menu znalazł się przepis na polędwicę w cieście chlebowym, paszteciki z szynką oraz muffiny z pasztetem i śliwką.

Zobaczcie przepis na polędwicę w cieście chlebowym.

Składniki:

1 polędwica Ciasto: 10 g drożdży 170 g wody 300 g mąki pszennej chlebowej 0,5 łyżeczki soli Mak do posypania Chutnej piernikowe: 5 czerwonych cebuli 1 łyżka oleju Garść suszonej żurawiny 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka przyprawy piernikowej Sok wyciśnięty z 2 cytryn Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szynkę wyjąć z siatki i odstawić. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać po czym wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie się kleić delikatnie podsypać mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie pokroić cebulę w piórka i poddusić na oleju. Dodać żurawinę, cukier przyprawę do pierników oraz sok z cytryny. Dolać 100 ml wody. Gotować wszystko aż nabierze konsystencji konfitury. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Szynkę ułożyć na cieście i zawinąć. Boki zlepić i włożyć pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Ciasto posmarować wodą, posypać makiem i delikatnie docisnąć go do ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji