Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem. Pyszne połączenie ryby i warzyw

Panzanella to włoska sałatka pomidorowa, obowiązkowo podawana z chlebem, który namacza się w sosie z warzyw. Tradycyjnie jedli ją rolnicy zbierający warzywa na polu - zabierając ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, przyprawy i nóż, mogli na miejscu wkroić warzywa, np. pomidora czy ogórka, tworząc smakowity obiad. W wersji z tuńczykiem, oliwkami i innymi dodatkami powstanie sałatka panzanella na bogato. Pyszna propozycja na cykl "Ryba na piątek". Sprawdzony przepis prosto z bloga "Ugotowane, pozamiatane",

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem. Pyszne połączenie ryby i warzywPomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem. Pyszne połączenie ryby i warzyw
Kamila Tokarska

Składniki

  • 100 g sucharków
  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony
  • duża cebula – cienko pokrojona w piórka i posolona
  • 4 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki
  • puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) – razem z zalewą
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • pestki dyni do dekoracji
  • garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji
  • chlust oliwy do dekoracji

Przepis

Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane i posolone ogórki z cebulą, tak, żeby puszczając wodę, zwilżały sucharki. Na to układamy pomidory, zostawiając na środku miejsce na tuńczyka. Na górę wykładamy puszkę tuńczyka. Zalewa z niego również ma wsiąknąć w sucharki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy sałatkę pieprzem, listkami bazylii, oliwkami, pestkami dyni i polewamy solidnym chlustem oliwy.
Zobacz także: ciasto murzynek w oryginalnym przepisie

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu