ycipk-31cowq
ycipk-31cowq

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem. Pyszne połączenie ryby i warzyw

Przepis

Panzanella to włoska sałatka pomidorowa, obowiązkowo podawana z chlebem, który namacza się w sosie z warzyw. Tradycyjnie jedli ją rolnicy zbierający warzywa na polu - zabierając ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, przyprawy i nóż, mogli na miejscu wkroić warzywa, np. pomidora czy ogórka, tworząc smakowity obiad. W wersji z tuńczykiem, oliwkami i innymi dodatkami powstanie sałatka panzanella na bogato. Pyszna propozycja na cykl "Ryba na piątek". Sprawdzony przepis prosto z bloga "Ugotowane, pozamiatane",

Trwa ładowanie...
ycipk-31cowq
Zdjęcie www.ugotowanepozamiatane.pl
Podziel się
Składniki
  • 100 g sucharków
  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony
  • duża cebula – cienko pokrojona w piórka i posolona
  • 4 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki
  • puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) – razem z zalewą
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • pestki dyni do dekoracji
  • garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji
  • chlust oliwy do dekoracji
Przepis

Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane i posolone ogórki z cebulą, tak, żeby puszczając wodę, zwilżały sucharki. Na to układamy pomidory, zostawiając na środku miejsce na tuńczyka. Na górę wykładamy puszkę tuńczyka. Zalewa z niego również ma wsiąknąć w sucharki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy sałatkę pieprzem, listkami bazylii, oliwkami, pestkami dyni i polewamy solidnym chlustem oliwy.
Zobacz także: ciasto murzynek w oryginalnym przepisie

Polecamy wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewki

ycipk-31cowq
ycipk-31cowq
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-31cowq
ycipk-31cowq