Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem. Pyszne połączenie ryby i warzyw
Panzanella to włoska sałatka pomidorowa, obowiązkowo podawana z chlebem, który namacza się w sosie z warzyw. Tradycyjnie jedli ją rolnicy zbierający warzywa na polu - zabierając ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, przyprawy i nóż, mogli na miejscu wkroić warzywa, np. pomidora czy ogórka, tworząc smakowity obiad. W wersji z tuńczykiem, oliwkami i innymi dodatkami powstanie sałatka panzanella na bogato. Pyszna propozycja na cykl "Ryba na piątek". Sprawdzony przepis prosto z bloga "Ugotowane, pozamiatane",
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 100 g sucharków
- pół szklanki zimnej wody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony
- duża cebula – cienko pokrojona w piórka i posolona
- 4 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki
- puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) – razem z zalewą
- świeżo zmielony pieprz
- kilka listków bazylii do dekoracji
- pestki dyni do dekoracji
- garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji
- chlust oliwy do dekoracji
Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane i posolone ogórki z cebulą, tak, żeby puszczając wodę, zwilżały sucharki. Na to układamy pomidory, zostawiając na środku miejsce na tuńczyka. Na górę wykładamy puszkę tuńczyka. Zalewa z niego również ma wsiąknąć w sucharki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy sałatkę pieprzem, listkami bazylii, oliwkami, pestkami dyni i polewamy solidnym chlustem oliwy.
Zobacz także: ciasto murzynek w oryginalnym przepisie
Polecamy wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewki
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze