Mamy idealny sposób na krojenie kalafiora. Będzie łatwo jak nigdy
Kalafior to bardzo wielofunkcyjne warzywo, które jest nie tylko smaczne, ale też niedrogie. Niestety jest dosyć trudne w obróbce. Mamy dla was banalnie prosty sposób na krojenie kalafiora. Nigdy nie zrobicie tego po staremu!
Sposób na proste krojenie kalafiora przedstawiła na Instagramie Ina Garten, znana szefowa kuchni i autorka dziesiątek książek kucharskich. Jej zdaniem sukces tkwi w położeniu warzywa.
Podczas krojenia kalafiora robi się najczęściej straszny bałagan. Drobne różyczki rozsypują się po blacie, tworząc mało artystyczny nieład. Jak tego uniknąć? Wystarczy... obrócić główkę warzywa.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Ina radzi, by krojąc kalafiora trzymać go głąbem do góry. To zapewni nam większą kontrolę nad warzywem i uniemożliwi mniejszym jego kawałkom ucieczkę spod noża.
Brzmi banalnie, ale sposób jest naprawdę skuteczny. My będziemy go stosować za każdym razem!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Pizza bez mąki. Włoski klasyk w zdrowym wydaniu