Mamy idealny sposób na krojenie kalafiora. Będzie łatwo jak nigdy

Kalafior to bardzo wielofunkcyjne warzywo, które jest nie tylko smaczne, ale też niedrogie. Niestety jest dosyć trudne w obróbce. Mamy dla was banalnie prosty sposób na krojenie kalafiora. Nigdy nie zrobicie tego po staremu!

Krojenie kalafiora bywa uciążliwe
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Sposób na proste krojenie kalafiora przedstawiła na Instagramie Ina Garten, znana szefowa kuchni i autorka dziesiątek książek kucharskich. Jej zdaniem sukces tkwi w położeniu warzywa.

Podczas krojenia kalafiora robi się najczęściej straszny bałagan. Drobne różyczki rozsypują się po blacie, tworząc mało artystyczny nieład. Jak tego uniknąć? Wystarczy... obrócić główkę warzywa.

Ina radzi, by krojąc kalafiora trzymać go głąbem do góry. To zapewni nam większą kontrolę nad warzywem i uniemożliwi mniejszym jego kawałkom ucieczkę spod noża.

Brzmi banalnie, ale sposób jest naprawdę skuteczny. My będziemy go stosować za każdym razem!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Pizza bez mąki. Włoski klasyk w zdrowym wydaniu

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany