Mamy idealny sposób na krojenie kalafiora. Będzie łatwo jak nigdy

Kalafior to bardzo wielofunkcyjne warzywo, które jest nie tylko smaczne, ale też niedrogie. Niestety jest dosyć trudne w obróbce. Mamy dla was banalnie prosty sposób na krojenie kalafiora. Nigdy nie zrobicie tego po staremu!

Krojenie kalafiora bywa uciążliwe
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Sposób na proste krojenie kalafiora przedstawiła na Instagramie Ina Garten, znana szefowa kuchni i autorka dziesiątek książek kucharskich. Jej zdaniem sukces tkwi w położeniu warzywa.

Podczas krojenia kalafiora robi się najczęściej straszny bałagan. Drobne różyczki rozsypują się po blacie, tworząc mało artystyczny nieład. Jak tego uniknąć? Wystarczy... obrócić główkę warzywa.

Ina radzi, by krojąc kalafiora trzymać go głąbem do góry. To zapewni nam większą kontrolę nad warzywem i uniemożliwi mniejszym jego kawałkom ucieczkę spod noża.

Brzmi banalnie, ale sposób jest naprawdę skuteczny. My będziemy go stosować za każdym razem!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Pizza bez mąki. Włoski klasyk w zdrowym wydaniu

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀