Trwa ładowanie...
d2ci1dd
03-11-2022 12:01

Polenta z żółtkiem i oscypkiem

Przepis

Polenta, czyli drobna kasza kukurydziana, to we Włoszech chleb powszedni. W moim ukochanym Tyrolu Południowym (najlepsze miejsce na deskę lub narty, jeśli – tak jak mnie – zależy ci tak samo na świetnych stokach, jak i na rewelacyjnym jedzeniu) podaje się ją ugotowaną na gęsto, kremową, tłuściutką od masła, z duszonymi grzybami, gulaszem lub po prostu startym serem i oliwą. To świetne danie do dzielenia się lub gdy trzeba szybko wykarmić grupę głodomorów.

d2ci1dd
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Małgosia Minta "Kolacje"
Źródło: Małgosia Minta "Kolacje"
Składniki
  • 80 g polenty
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody sól
  • 2 łyżki masła
  • 50 g startego oscypka
  • 1 żółtko z usmażonego wcześniej jajka
  • 1 łyżeczka listków świeżego estragonu
  • 21 nieduża szalotka
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżki oliwy extra vergine
Przepis

1. Polentę ugotuj w bulionie lub w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do polenty dodaj masło oraz połowę startego oscypka, wymieszaj.
3. Przełóż polentę na półmisek. Na wierzchu połóż żółtko, posyp pozostałym oscypkiem i świeżym estragonem. Skrop całość oliwą i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj natychmiast.

Przepis pochodzi z książki Małgosi Minty "Kolacje"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Polenta z żółtkiem i oscypkiem
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
Więcej tematów
d2ci1dd