Polędwiczki wieprzowe w młodej kapuście
Poznajcie sekret na soczyste i miękkie mięso. Przepyszne polędwiczki wieprzowe, owinięte w boczek, zapiekane z młodą kapustą to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Najlepiej smakują podane z młodymi ziemniaczkami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na kapustę:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchew
- 1 łyżka vegety
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 liści laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Składniki na polędwiczki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- 6 ogórków konserwowych
- 20 dag podłużnych plastrów boczku parzonego
- sól, pieprz
- Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, myję, kroję w kostkę. Warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję vegetę, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuję około 20 minut.
- Po tym czasie wlewam ocet i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Gotuję do chwili zagotowania. Mięso myję, osuszam, kroję w plastry, delikatnie rozbijam.
- Każdy kawałek mięsa doprawiam solą oraz pieprzem, Następnie na środku każdego plastra układam po pasku papryki oraz słupku ogórka konserwowego.
- Mięso zwijam w roladki i owijam boczkiem.
- Roladki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- Ugotowaną kapustę układam w naczyniu, na kapuście układam roladki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze