Polacy omijają w sklepie zdrową i smaczną rybę. Ma mało ości, chroni przed rakiem

Na polskich stołach coraz częściej goszczą ryby. Jednak pomimo dużego wyboru w sklepach, na pierwszym miejscu nadal są znajdują się śledzie. Zaraz za filetami z solanki, sięgamy po mintaja, makrelę i łososia. Jednak to inna ryba morska zyskała uznanie nie tylko szefów kuchni, ale także lekarzy i dietetyków.

Mięso halibuta rozpływa się w ustach, jest delikatne i soczysteMięso halibuta rozpływa się w ustach, jest delikatne i soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mięso ryb morskich jest cenione ze względu na wysoką zawartością białka i kwasów tłuszczowych omega-3. W porównaniu z popularnym łososiem halibut zawiera prawie dwa razy mniej kalorii i tłuszczu przy podobnej ilości białka. Jedna porcja halibuta ważąca 100 g dostarcza ok. 90-115 kcal i ok. 1-3 g tłuszczu. Taki sam kawałek łososia to już 140-200 kcal i 6-13 g tłuszczu. W obydwu gatunkach ilość białka waha się od 19 do 25 g na 100 g ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak jedzenie halibuta wpływa na organizmu?

Lekarze i dietetycy polecają tę rybą osobom na diecie odchudzającej oraz aktywnym fizycznie. Duża ilość białka sprzyja budowie mięśni, a niska kaloryczność ryby pomaga ułożyć zróżnicowany jadłospis w ramach określonego limitu kalorii.

Halibut jest bogaty w witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak selen, fosfor, potas czy magnez. Witaminy z grupy B wspierają metabolizm i zdrowie serca. Selen jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy i odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu. Fosfor, potas i magnez wspomagają zdrowie kości, pracę mięśni i prawidłowe ciśnienie krwi.

Na uwagę zasługuje lepszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co sprawia, że ten gatunek ryby może mieć niebagatelne znaczenie w zwalczaniu wolnych rodników. Dietetycy sugerują, że regularne spożywanie halibuta może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi, jelita grubego czy prostaty.

Wysoka cena – bariera dla konsumentów

Mimo licznych korzyści zdrowotnych, halibut atlantycki jest rzadko wybierany przez Polaków. Główną przeszkodą jest jego cena, która może sięgać nawet 90 zł za kilogram. Dla wielu osób jest to znaczący wydatek, zwłaszcza w porównaniu do bardziej popularnych i tańszych ryb, takich jak mintaj czy śledź. Jednak warto czasem przełamać finansową barierę i zafundować sobie ten kulinarny luksus.

Jak zrobić halibuta?

Rybę możesz przygotować na parze lub w garnku z dodatkiem lekkiego sosu. Doskonały w smaku jest również halibut pieczony z czosnkiem, cytryną i świeżymi ziołami. Jego mięso jest maślane w smaku, miękkie, soczyste i delikatne.

Halibut idealnie komponuje się z lekkimi dodatkami, takimi jak młode ziemniaczki, szparagi czy groszek cukrowy. Filety możesz skropić sokiem z cytryny i oliwą lub polać lekkim sosem z dodatkiem białego wina.

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie