WAŻNE
TERAZ

Zakaz sprowadzania rosyjskiego gazu. Unia przedstawiła projekt

Polacy omijają w sklepie zdrową i smaczną rybę. Ma mało ości, chroni przed rakiem

Na polskich stołach coraz częściej goszczą ryby. Jednak pomimo dużego wyboru w sklepach, na pierwszym miejscu nadal są znajdują się śledzie. Zaraz za filetami z solanki, sięgamy po mintaja, makrelę i łososia. Jednak to inna ryba morska zyskała uznanie nie tylko szefów kuchni, ale także lekarzy i dietetyków.

Mięso halibuta rozpływa się w ustach, jest delikatne i soczysteMięso halibuta rozpływa się w ustach, jest delikatne i soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
3

Mięso ryb morskich jest cenione ze względu na wysoką zawartością białka i kwasów tłuszczowych omega-3. W porównaniu z popularnym łososiem halibut zawiera prawie dwa razy mniej kalorii i tłuszczu przy podobnej ilości białka. Jedna porcja halibuta ważąca 100 g dostarcza ok. 90-115 kcal i ok. 1-3 g tłuszczu. Taki sam kawałek łososia to już 140-200 kcal i 6-13 g tłuszczu. W obydwu gatunkach ilość białka waha się od 19 do 25 g na 100 g ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak jedzenie halibuta wpływa na organizmu?

Lekarze i dietetycy polecają tę rybą osobom na diecie odchudzającej oraz aktywnym fizycznie. Duża ilość białka sprzyja budowie mięśni, a niska kaloryczność ryby pomaga ułożyć zróżnicowany jadłospis w ramach określonego limitu kalorii.

Halibut jest bogaty w witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak selen, fosfor, potas czy magnez. Witaminy z grupy B wspierają metabolizm i zdrowie serca. Selen jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy i odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu. Fosfor, potas i magnez wspomagają zdrowie kości, pracę mięśni i prawidłowe ciśnienie krwi.

Na uwagę zasługuje lepszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co sprawia, że ten gatunek ryby może mieć niebagatelne znaczenie w zwalczaniu wolnych rodników. Dietetycy sugerują, że regularne spożywanie halibuta może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi, jelita grubego czy prostaty.

Wysoka cena – bariera dla konsumentów

Mimo licznych korzyści zdrowotnych, halibut atlantycki jest rzadko wybierany przez Polaków. Główną przeszkodą jest jego cena, która może sięgać nawet 90 zł za kilogram. Dla wielu osób jest to znaczący wydatek, zwłaszcza w porównaniu do bardziej popularnych i tańszych ryb, takich jak mintaj czy śledź. Jednak warto czasem przełamać finansową barierę i zafundować sobie ten kulinarny luksus.

Jak zrobić halibuta?

Rybę możesz przygotować na parze lub w garnku z dodatkiem lekkiego sosu. Doskonały w smaku jest również halibut pieczony z czosnkiem, cytryną i świeżymi ziołami. Jego mięso jest maślane w smaku, miękkie, soczyste i delikatne.

Halibut idealnie komponuje się z lekkimi dodatkami, takimi jak młode ziemniaczki, szparagi czy groszek cukrowy. Filety możesz skropić sokiem z cytryny i oliwą lub polać lekkim sosem z dodatkiem białego wina.

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo