Polacy omijają w sklepie zdrową i smaczną rybę. Ma mało ości, chroni przed rakiem
Na polskich stołach coraz częściej goszczą ryby. Jednak pomimo dużego wyboru w sklepach, na pierwszym miejscu nadal są znajdują się śledzie. Zaraz za filetami z solanki, sięgamy po mintaja, makrelę i łososia. Jednak to inna ryba morska zyskała uznanie nie tylko szefów kuchni, ale także lekarzy i dietetyków.
Mięso ryb morskich jest cenione ze względu na wysoką zawartością białka i kwasów tłuszczowych omega-3. W porównaniu z popularnym łososiem halibut zawiera prawie dwa razy mniej kalorii i tłuszczu przy podobnej ilości białka. Jedna porcja halibuta ważąca 100 g dostarcza ok. 90-115 kcal i ok. 1-3 g tłuszczu. Taki sam kawałek łososia to już 140-200 kcal i 6-13 g tłuszczu. W obydwu gatunkach ilość białka waha się od 19 do 25 g na 100 g ryby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Jak jedzenie halibuta wpływa na organizmu?
Lekarze i dietetycy polecają tę rybą osobom na diecie odchudzającej oraz aktywnym fizycznie. Duża ilość białka sprzyja budowie mięśni, a niska kaloryczność ryby pomaga ułożyć zróżnicowany jadłospis w ramach określonego limitu kalorii.
Halibut jest bogaty w witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak selen, fosfor, potas czy magnez. Witaminy z grupy B wspierają metabolizm i zdrowie serca. Selen jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy i odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu. Fosfor, potas i magnez wspomagają zdrowie kości, pracę mięśni i prawidłowe ciśnienie krwi.
Na uwagę zasługuje lepszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co sprawia, że ten gatunek ryby może mieć niebagatelne znaczenie w zwalczaniu wolnych rodników. Dietetycy sugerują, że regularne spożywanie halibuta może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi, jelita grubego czy prostaty.
Wysoka cena – bariera dla konsumentów
Mimo licznych korzyści zdrowotnych, halibut atlantycki jest rzadko wybierany przez Polaków. Główną przeszkodą jest jego cena, która może sięgać nawet 90 zł za kilogram. Dla wielu osób jest to znaczący wydatek, zwłaszcza w porównaniu do bardziej popularnych i tańszych ryb, takich jak mintaj czy śledź. Jednak warto czasem przełamać finansową barierę i zafundować sobie ten kulinarny luksus.
Jak zrobić halibuta?
Rybę możesz przygotować na parze lub w garnku z dodatkiem lekkiego sosu. Doskonały w smaku jest również halibut pieczony z czosnkiem, cytryną i świeżymi ziołami. Jego mięso jest maślane w smaku, miękkie, soczyste i delikatne.
Halibut idealnie komponuje się z lekkimi dodatkami, takimi jak młode ziemniaczki, szparagi czy groszek cukrowy. Filety możesz skropić sokiem z cytryny i oliwą lub polać lekkim sosem z dodatkiem białego wina.