Polacy jedzą na kilogramy. Najpopularniejszy rodzaj mięsa pod lupą

Drób jest najczęściej kupowanym mięsem na świecie. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 30 kilogramów kurczaka. Kurczak to źródło pełnowartościowego białka i potasu. Najbardziej dietetyczny kurczak to ten bez skóry, pieczony, duszony lub grillowany bez tłuszczu.

KurczakKurczaka najczęściej smaży się, dusi, piecze, grilluje
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Kurczak – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet 27 kilogramów kurczaka w rożnych postaciach. 100 gramów piersi kurczaka bez skóry to 121 kalorii. Warto pamiętać, że panierka nawet dwukrotnie podwyższa wartość kaloryczną smażonego na tłuszczu kotleta z kurczaka.

Mięso kurczaka jest dobrym źródłem sycącego białka, skutecznie hamującego apetyt. Ma mało tłuszczy nienasyconych. Kurczak zawiera także dużo potasu, odpowiedzialnego za skurcze mięśni i równowagę elektrolitową organizmu, działającego ochronnie na serce oraz mózg. Ponadto potas obniża ciśnienie krwi, redukuje uczucie zmęczenia oraz drażliwości.

Ze względu na zawartość sodu na kurczaka powinny uważać osoby z nadciśnieniem. Kurczak zagrodowy, z hodowli posiadającej certyfikaty, uznawany jest za posiadającego najlepsze i najzdrowsze mięso.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Kurczak w kuchni

Od kurczaka Polacy wolą jedynie wieprzowinę. Chów kurcząt jest prawnie regulowany – stosowanie hormonów jest całkowicie zabronione, a używanie antybiotyków ma być uzasadnione. Kary za niestosowanie się do wymogów prawa są bardzo wysokie i dotkliwe dla hodowców. W związku z tym spożycie mięsa kurczaka nie wiąże się z jakimikolwiek zagrożeniami, co przyczynia się do ogromnej popularności drobiu. Kurczaka najczęściej smaży się, dusi, piecze, grilluje, a także przyrządza w woku w daniach kuchni azjatyckiej.

Co robi się z kurczaka? Najpopularniejsze potrawy to:

  • Sałatka z kurczakiem
  • Pierś z kurczaka
  • Potrawka z kurczaka
  • Tortilla z kurczakiem
  • Kurczak pieczony
  • Makaron z kurczakiem
  • Risotto z kurczakiem
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Udka z kurczaka
  • Roladki z kurczaka
  • Tarta z kurczaka
  • Galaretka z kurczaka
  • Kurczak po chińsku

Marynata do kurczaka

Marynowanie mięs znane jest w polskiej kuchni od wieków. Dzięki temu zabiegowi drób, wieprzowina czy dziczyzna zyskują dodatkowe walory smakowe, stają się bardziej soczyste i kruche. Kurczaka można zamarynować nawet na dzień lub dwa przed planowanym przygotowaniem mięsa, ale wystarczy mu kilka godzin w aromatycznej marynacie.

Najlepiej zrezygnować z używania mrożonego drobiu, który po rozmrożeniu wydziela soki prosto do marynaty. Im bardziej płaski kawałek kurczaka, tym lepiej marynata w niego wniknie. Skórę nakłuwa się widelcem. Zamarynowane mięso kurczaka trzyma się w lodówce, co jakiś czas polewając je płynem.

Marynata na bazie miodu lub cukru najbardziej nadaje się do kurczaka pieczonego, nie smażonego czy grillowanego (cukier łatwo się przypala). Marynatę do kurczaka warto przyprawić nieco mocniej, zwłaszcza gdy nie będzie ona spożywana z mięsem ani służyła np. do polewania go po przyrządzeniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie