Polacy jedzą na kilogramy. Najpopularniejszy rodzaj mięsa pod lupą

Drób jest najczęściej kupowanym mięsem na świecie. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 30 kilogramów kurczaka. Kurczak to źródło pełnowartościowego białka i potasu. Najbardziej dietetyczny kurczak to ten bez skóry, pieczony, duszony lub grillowany bez tłuszczu.

KurczakKurczaka najczęściej smaży się, dusi, piecze, grilluje
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Kurczak – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet 27 kilogramów kurczaka w rożnych postaciach. 100 gramów piersi kurczaka bez skóry to 121 kalorii. Warto pamiętać, że panierka nawet dwukrotnie podwyższa wartość kaloryczną smażonego na tłuszczu kotleta z kurczaka.

Mięso kurczaka jest dobrym źródłem sycącego białka, skutecznie hamującego apetyt. Ma mało tłuszczy nienasyconych. Kurczak zawiera także dużo potasu, odpowiedzialnego za skurcze mięśni i równowagę elektrolitową organizmu, działającego ochronnie na serce oraz mózg. Ponadto potas obniża ciśnienie krwi, redukuje uczucie zmęczenia oraz drażliwości.

Ze względu na zawartość sodu na kurczaka powinny uważać osoby z nadciśnieniem. Kurczak zagrodowy, z hodowli posiadającej certyfikaty, uznawany jest za posiadającego najlepsze i najzdrowsze mięso.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Kurczak w kuchni

Od kurczaka Polacy wolą jedynie wieprzowinę. Chów kurcząt jest prawnie regulowany – stosowanie hormonów jest całkowicie zabronione, a używanie antybiotyków ma być uzasadnione. Kary za niestosowanie się do wymogów prawa są bardzo wysokie i dotkliwe dla hodowców. W związku z tym spożycie mięsa kurczaka nie wiąże się z jakimikolwiek zagrożeniami, co przyczynia się do ogromnej popularności drobiu. Kurczaka najczęściej smaży się, dusi, piecze, grilluje, a także przyrządza w woku w daniach kuchni azjatyckiej.

Co robi się z kurczaka? Najpopularniejsze potrawy to:

  • Sałatka z kurczakiem
  • Pierś z kurczaka
  • Potrawka z kurczaka
  • Tortilla z kurczakiem
  • Kurczak pieczony
  • Makaron z kurczakiem
  • Risotto z kurczakiem
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Udka z kurczaka
  • Roladki z kurczaka
  • Tarta z kurczaka
  • Galaretka z kurczaka
  • Kurczak po chińsku

Marynata do kurczaka

Marynowanie mięs znane jest w polskiej kuchni od wieków. Dzięki temu zabiegowi drób, wieprzowina czy dziczyzna zyskują dodatkowe walory smakowe, stają się bardziej soczyste i kruche. Kurczaka można zamarynować nawet na dzień lub dwa przed planowanym przygotowaniem mięsa, ale wystarczy mu kilka godzin w aromatycznej marynacie.

Najlepiej zrezygnować z używania mrożonego drobiu, który po rozmrożeniu wydziela soki prosto do marynaty. Im bardziej płaski kawałek kurczaka, tym lepiej marynata w niego wniknie. Skórę nakłuwa się widelcem. Zamarynowane mięso kurczaka trzyma się w lodówce, co jakiś czas polewając je płynem.

Marynata na bazie miodu lub cukru najbardziej nadaje się do kurczaka pieczonego, nie smażonego czy grillowanego (cukier łatwo się przypala). Marynatę do kurczaka warto przyprawić nieco mocniej, zwłaszcza gdy nie będzie ona spożywana z mięsem ani służyła np. do polewania go po przyrządzeniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg