Poduszeczki z owocami i kwiatami akacji
Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzebny jest piekarnik, są po prostu smażone. Można podawać na ciepło lub zimno. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sezonowe owoce (truskawki, brzoskwinie, morele)
- kwiaty akacji
- tłuszcz do smażenia (masło i olej)
- cukier puder
Przepis
- Oderwać płatki kwiatów od szypułek.
- Umyte owoce pokroić w ćwiartki lub ósemki.
- Płat ciast francuskiego podzielić na 6 części. Na każdej ułożyć płatki akacji, na nich owoce.
- Ciasto złożyć w kopertę i końce przycisnąć, aby się skleiły.
- Układać ciastka zlepieniem do dołu na rozgrzanym maśle klarowanym lub mieszance masła i oleju.
- Gdy przyrumienią się od spodu, odwrócić je na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Uważać, aby się nie przypaliły.
- Usmażone ciastka wyjmować na ręcznik papierowy. Następnie ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Można podawać na ciepło lub zimno.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl