Podudzia z kurczaka po grecku. Szybki sposób na pyszny obiad
Przygotowanie smacznego i zdrowego obiadu wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Wypróbujcie koniecznie przepis na udka kurczaka po grecku. Pyszne soczyste mięso, marynowane w jogurcie. Do tego aromatyczne zioła … i gotowe! Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg "pałek" z kurczaka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz do smaku
- pół łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy. Wkładamy do worka do pieczenia.
- Wlewamy jogurt naturalny.
- Olej, starte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy również wrzucamy do worka. Zawiązujemy i delikatnie potrząsamy, ab mięso dokładnie pokryło się w powstałym sosie.
- Odstawiamy na około godzinę do zamarynowania, jednak najlepiej na cała noc.
- Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190C. Pieczemy około 40 min.
- Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl