Trwa ładowanie...

Podstawa wiosennej diety. Co warto wiedzieć o sałacie?

Liść sałaty na kolacje – takie najczęściej mamy wyobrażenie na temat diet odchudzających. To fakt, sałata ma bardzo mało kalorii, ale nie powinniśmy jedzenie sałaty traktować jak kary. Wystarczy odpowiedni sos i dodatki, żeby stworzyć z niej naprawdę smakowite danie. Poza tym takie gatunki sałaty jak np. roszponka już w pojedynkę smakują wyśmienicie. Mitem jest, że są pozbawione zarówno kalorii, jak i składników odżywczych. Wiele gatunków sałat to prawdziwe prozdrowotne bomby.

Ważne jest jednak to, żeby niskokalorycznych sałat nie przytłoczyć ciężkimi sosami i dodatkamiWażne jest jednak to, żeby niskokalorycznych sałat nie przytłoczyć ciężkimi sosami i dodatkamiŹródło: 123RF
d48ct9w
d48ct9w

Rodzaje sałat

Najmniej wartości odżywczych ma sałata lodowa, a mimo to, razem z sałatą masłową (in. sałata maślana), jest najczęściej kupowaną przez Polaków sałatą. Zwykle też stanowi główny składnik miksów sałatowych, które możemy dostać w sklepach. Zdecydowanym plusem sałaty lodowej jest niska zawartość kalorii – 13 w 100 g.

Zdecydowanie bogatsza w składniki odżywcze jest rukola. Dostarczy nam pięć razy więcej witaminy A, C i K niż sałata lodowa. Ponadto jest bogata w wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor, a także kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Rukola ma jednak bardzo charakterystyczny, ostry i orzechowy smak.

Sałatę maślaną z kolei rozpoznamy po miękkich, ciemnozielonych liściach w kolorze groszku. To nie tylko uniwersalny składnik sałatek i wykończenie kanapek, ale także cenne źródło minerałów, takich jak: wapń, miedź, potas czy cynk. Sałata maślana dostarczy nam także witamin z grupy B, a także witaminę C, E i A.

Sałata dłużej będzie świeża

Wśród popularnych rodzajów sałaty, popularnych zwłaszcza dzięki ostatniej modzie, warto wymienić także jarmuż. Znamy go w postaci zielonych koktajli, sałatek i chipsów. Warto sięgać po niego jak najczęściej, ponieważ dostarcza nam witamin C, A oraz K, a także zapewnia piękny wygląd.

d48ct9w

Do listy najcenniejszych gatunków sałaty trzeba też dołączyć sałatę rzymską. Nie bez powodu w amerykańskim rankingu Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom sałata rzymska znalazła się wśród 10 najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Jedna filiżanka liści sałaty rzymskiej pokrywa 81 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Dla wzmocnienia odporności warto zajadać się sałatą roszponką. Choć tak naprawdę należy ona do rodziny kozłkowatych, to najczęściej utożsamiamy ją z sałatą. Tak czy inaczej, warto dodawać ją do sałatek, ponieważ jest bardzo bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B. W dodatku ma bardzo przyjemny smak: delikatny i lekko orzechowy.

Sałata – kalorie

Nie znajdziemy zbyt wielu kalorii w sałacie. A na pewno nie w sałacie lodowej. Ta jest najmniej kaloryczna wśród "zielenin". Sałata rzymska wtóruje jej w tej kategorii i ma zaledwie 17 kalorii w 100 g. Roszponka z kolei poza cennymi mikroelementami i witaminami dostarczy nam zaledwie 21 kalorii w 100 g. Uważać należy z jarmużem, a zwłaszcza z podawaniem go w towarzystwie tłuszczów i nabiału. Ma bowiem więcej kalorii niż inne sałaty – 49,5 na 100 g.

Bardzo ważne jest jednak to, żeby niskokalorycznych sałat nie przytłoczyć ciężkimi sosami i dodatkami. To w nich bowiem tkwi najwięcej kalorii i tłuszczu. Źle dobrany dressing do sałaty i nieodpowiednie dodatki mogą sprawić, że zamiast dietetycznego posiłku, będziemy mieć ciężkostrawną bombę na talerzu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d48ct9w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48ct9w
Więcej tematów