Podstawa wiosennej diety. Co warto wiedzieć o sałacie?

Liść sałaty na kolacje – takie najczęściej mamy wyobrażenie na temat diet odchudzających. To fakt, sałata ma bardzo mało kalorii, ale nie powinniśmy jedzenie sałaty traktować jak kary. Wystarczy odpowiedni sos i dodatki, żeby stworzyć z niej naprawdę smakowite danie. Poza tym takie gatunki sałaty jak np. roszponka już w pojedynkę smakują wyśmienicie. Mitem jest, że są pozbawione zarówno kalorii, jak i składników odżywczych. Wiele gatunków sałat to prawdziwe prozdrowotne bomby.

SałataWażne jest jednak to, żeby niskokalorycznych sałat nie przytłoczyć ciężkimi sosami i dodatkami
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Rodzaje sałat

Najmniej wartości odżywczych ma sałata lodowa, a mimo to, razem z sałatą masłową (in. sałata maślana), jest najczęściej kupowaną przez Polaków sałatą. Zwykle też stanowi główny składnik miksów sałatowych, które możemy dostać w sklepach. Zdecydowanym plusem sałaty lodowej jest niska zawartość kalorii – 13 w 100 g.

Zdecydowanie bogatsza w składniki odżywcze jest rukola. Dostarczy nam pięć razy więcej witaminy A, C i K niż sałata lodowa. Ponadto jest bogata w wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor, a także kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Rukola ma jednak bardzo charakterystyczny, ostry i orzechowy smak.

Sałatę maślaną z kolei rozpoznamy po miękkich, ciemnozielonych liściach w kolorze groszku. To nie tylko uniwersalny składnik sałatek i wykończenie kanapek, ale także cenne źródło minerałów, takich jak: wapń, miedź, potas czy cynk. Sałata maślana dostarczy nam także witamin z grupy B, a także witaminę C, E i A.

Sałata dłużej będzie świeża

Wśród popularnych rodzajów sałaty, popularnych zwłaszcza dzięki ostatniej modzie, warto wymienić także jarmuż. Znamy go w postaci zielonych koktajli, sałatek i chipsów. Warto sięgać po niego jak najczęściej, ponieważ dostarcza nam witamin C, A oraz K, a także zapewnia piękny wygląd.

Do listy najcenniejszych gatunków sałaty trzeba też dołączyć sałatę rzymską. Nie bez powodu w amerykańskim rankingu Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom sałata rzymska znalazła się wśród 10 najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Jedna filiżanka liści sałaty rzymskiej pokrywa 81 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Dla wzmocnienia odporności warto zajadać się sałatą roszponką. Choć tak naprawdę należy ona do rodziny kozłkowatych, to najczęściej utożsamiamy ją z sałatą. Tak czy inaczej, warto dodawać ją do sałatek, ponieważ jest bardzo bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B. W dodatku ma bardzo przyjemny smak: delikatny i lekko orzechowy.

Sałata – kalorie

Nie znajdziemy zbyt wielu kalorii w sałacie. A na pewno nie w sałacie lodowej. Ta jest najmniej kaloryczna wśród "zielenin". Sałata rzymska wtóruje jej w tej kategorii i ma zaledwie 17 kalorii w 100 g. Roszponka z kolei poza cennymi mikroelementami i witaminami dostarczy nam zaledwie 21 kalorii w 100 g. Uważać należy z jarmużem, a zwłaszcza z podawaniem go w towarzystwie tłuszczów i nabiału. Ma bowiem więcej kalorii niż inne sałaty – 49,5 na 100 g.

Bardzo ważne jest jednak to, żeby niskokalorycznych sałat nie przytłoczyć ciężkimi sosami i dodatkami. To w nich bowiem tkwi najwięcej kalorii i tłuszczu. Źle dobrany dressing do sałaty i nieodpowiednie dodatki mogą sprawić, że zamiast dietetycznego posiłku, będziemy mieć ciężkostrawną bombę na talerzu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg