Podstawa wiosennej diety. Co warto wiedzieć o sałacie?

Liść sałaty na kolacje – takie najczęściej mamy wyobrażenie na temat diet odchudzających. To fakt, sałata ma bardzo mało kalorii, ale nie powinniśmy jedzenie sałaty traktować jak kary. Wystarczy odpowiedni sos i dodatki, żeby stworzyć z niej naprawdę smakowite danie. Poza tym takie gatunki sałaty jak np. roszponka już w pojedynkę smakują wyśmienicie. Mitem jest, że są pozbawione zarówno kalorii, jak i składników odżywczych. Wiele gatunków sałat to prawdziwe prozdrowotne bomby.

SałataWażne jest jednak to, żeby niskokalorycznych sałat nie przytłoczyć ciężkimi sosami i dodatkami
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Rodzaje sałat

Najmniej wartości odżywczych ma sałata lodowa, a mimo to, razem z sałatą masłową (in. sałata maślana), jest najczęściej kupowaną przez Polaków sałatą. Zwykle też stanowi główny składnik miksów sałatowych, które możemy dostać w sklepach. Zdecydowanym plusem sałaty lodowej jest niska zawartość kalorii – 13 w 100 g.

Zdecydowanie bogatsza w składniki odżywcze jest rukola. Dostarczy nam pięć razy więcej witaminy A, C i K niż sałata lodowa. Ponadto jest bogata w wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor, a także kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Rukola ma jednak bardzo charakterystyczny, ostry i orzechowy smak.

Sałatę maślaną z kolei rozpoznamy po miękkich, ciemnozielonych liściach w kolorze groszku. To nie tylko uniwersalny składnik sałatek i wykończenie kanapek, ale także cenne źródło minerałów, takich jak: wapń, miedź, potas czy cynk. Sałata maślana dostarczy nam także witamin z grupy B, a także witaminę C, E i A.

Sałata dłużej będzie świeża

Wśród popularnych rodzajów sałaty, popularnych zwłaszcza dzięki ostatniej modzie, warto wymienić także jarmuż. Znamy go w postaci zielonych koktajli, sałatek i chipsów. Warto sięgać po niego jak najczęściej, ponieważ dostarcza nam witamin C, A oraz K, a także zapewnia piękny wygląd.

Do listy najcenniejszych gatunków sałaty trzeba też dołączyć sałatę rzymską. Nie bez powodu w amerykańskim rankingu Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom sałata rzymska znalazła się wśród 10 najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Jedna filiżanka liści sałaty rzymskiej pokrywa 81 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Dla wzmocnienia odporności warto zajadać się sałatą roszponką. Choć tak naprawdę należy ona do rodziny kozłkowatych, to najczęściej utożsamiamy ją z sałatą. Tak czy inaczej, warto dodawać ją do sałatek, ponieważ jest bardzo bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B. W dodatku ma bardzo przyjemny smak: delikatny i lekko orzechowy.

Sałata – kalorie

Nie znajdziemy zbyt wielu kalorii w sałacie. A na pewno nie w sałacie lodowej. Ta jest najmniej kaloryczna wśród "zielenin". Sałata rzymska wtóruje jej w tej kategorii i ma zaledwie 17 kalorii w 100 g. Roszponka z kolei poza cennymi mikroelementami i witaminami dostarczy nam zaledwie 21 kalorii w 100 g. Uważać należy z jarmużem, a zwłaszcza z podawaniem go w towarzystwie tłuszczów i nabiału. Ma bowiem więcej kalorii niż inne sałaty – 49,5 na 100 g.

Bardzo ważne jest jednak to, żeby niskokalorycznych sałat nie przytłoczyć ciężkimi sosami i dodatkami. To w nich bowiem tkwi najwięcej kalorii i tłuszczu. Źle dobrany dressing do sałaty i nieodpowiednie dodatki mogą sprawić, że zamiast dietetycznego posiłku, będziemy mieć ciężkostrawną bombę na talerzu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów