Podstawa wiosennej diety. Co warto wiedzieć o sałacie?

Liść sałaty na kolacje – takie najczęściej mamy wyobrażenie na temat diet odchudzających. To fakt, sałata ma bardzo mało kalorii, ale nie powinniśmy jedzenie sałaty traktować jak kary. Wystarczy odpowiedni sos i dodatki, żeby stworzyć z niej naprawdę smakowite danie. Poza tym takie gatunki sałaty jak np. roszponka już w pojedynkę smakują wyśmienicie. Mitem jest, że są pozbawione zarówno kalorii, jak i składników odżywczych. Wiele gatunków sałat to prawdziwe prozdrowotne bomby.

SałataWażne jest jednak to, żeby niskokalorycznych sałat nie przytłoczyć ciężkimi sosami i dodatkami
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Rodzaje sałat

Najmniej wartości odżywczych ma sałata lodowa, a mimo to, razem z sałatą masłową (in. sałata maślana), jest najczęściej kupowaną przez Polaków sałatą. Zwykle też stanowi główny składnik miksów sałatowych, które możemy dostać w sklepach. Zdecydowanym plusem sałaty lodowej jest niska zawartość kalorii – 13 w 100 g.

Zdecydowanie bogatsza w składniki odżywcze jest rukola. Dostarczy nam pięć razy więcej witaminy A, C i K niż sałata lodowa. Ponadto jest bogata w wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor, a także kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Rukola ma jednak bardzo charakterystyczny, ostry i orzechowy smak.

Sałatę maślaną z kolei rozpoznamy po miękkich, ciemnozielonych liściach w kolorze groszku. To nie tylko uniwersalny składnik sałatek i wykończenie kanapek, ale także cenne źródło minerałów, takich jak: wapń, miedź, potas czy cynk. Sałata maślana dostarczy nam także witamin z grupy B, a także witaminę C, E i A.

Sałata dłużej będzie świeża

Wśród popularnych rodzajów sałaty, popularnych zwłaszcza dzięki ostatniej modzie, warto wymienić także jarmuż. Znamy go w postaci zielonych koktajli, sałatek i chipsów. Warto sięgać po niego jak najczęściej, ponieważ dostarcza nam witamin C, A oraz K, a także zapewnia piękny wygląd.

Do listy najcenniejszych gatunków sałaty trzeba też dołączyć sałatę rzymską. Nie bez powodu w amerykańskim rankingu Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom sałata rzymska znalazła się wśród 10 najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Jedna filiżanka liści sałaty rzymskiej pokrywa 81 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Dla wzmocnienia odporności warto zajadać się sałatą roszponką. Choć tak naprawdę należy ona do rodziny kozłkowatych, to najczęściej utożsamiamy ją z sałatą. Tak czy inaczej, warto dodawać ją do sałatek, ponieważ jest bardzo bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B. W dodatku ma bardzo przyjemny smak: delikatny i lekko orzechowy.

Sałata – kalorie

Nie znajdziemy zbyt wielu kalorii w sałacie. A na pewno nie w sałacie lodowej. Ta jest najmniej kaloryczna wśród "zielenin". Sałata rzymska wtóruje jej w tej kategorii i ma zaledwie 17 kalorii w 100 g. Roszponka z kolei poza cennymi mikroelementami i witaminami dostarczy nam zaledwie 21 kalorii w 100 g. Uważać należy z jarmużem, a zwłaszcza z podawaniem go w towarzystwie tłuszczów i nabiału. Ma bowiem więcej kalorii niż inne sałaty – 49,5 na 100 g.

Bardzo ważne jest jednak to, żeby niskokalorycznych sałat nie przytłoczyć ciężkimi sosami i dodatkami. To w nich bowiem tkwi najwięcej kalorii i tłuszczu. Źle dobrany dressing do sałaty i nieodpowiednie dodatki mogą sprawić, że zamiast dietetycznego posiłku, będziemy mieć ciężkostrawną bombę na talerzu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀