Podróż do krainy deserów. Słodka strona Portugalii

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smaki świata

Obraz
© 123RF

Desery od lat stanowią wizytówkę portugalskiej kuchni. Kokosowe bułeczki, serowe babeczki i migdałowe ciasta to tylko przykłady słodkich wypieków z Półwyspu Iberyjskiego. Nic dziwnego, że turyści nie mogą im się oprzeć. Przed wyjazdem na urlop w tamte strony warto więc przygotować się i przekonać, co portugalskie cukiernie mają nam do zaoferowania.

/ 6Pão de deus

Niemal każdy, kto skosztuje tych niepozornych drożdżowych bułeczek określa je mianem "niebiańskich". Nic więc dziwnego, że ich nazwa oznacza "chleb bogów". Słodki wypiek z aromatyczną kruszonką lub kremem z wiórków kokosowych skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodyczy. Co ciekawe, czasem też można spotkać wersję pão de deus z... szynką i serem.

/ 6Pastel de nata

Te babeczki z masą budyniową to jeden z najsłynniejszych portugalskich deserów. Najprawdopodobniej został stworzony przez zakonników w Klasztorze Hieronimitów, którzy szukali pomysłu na wykorzystanie żółtek (białko z jajek wykorzystywali do krochmalenia habitów). Gdy ich klasztor zlikwidowano, sprzedali swoją recepturę rodzinie, która sprzedawała je w piekarni w okolicy. Co ciekawe, to miejsce nadal istnieje. W cukierni Pastéis de Belém, w dzielnicy Belem w Lizbonie możemy kupić babeczki "Pastel de Belem", bo taką nazwę mają też te słodkie specjały. W opinii niektórych to właśnie tam możemy skosztować babeczki według prawdziwej receptury stworzonej przez zakonników. Przepis ten bowiem zawiera sekretny, dobrze strzeżony przez właścicieli składnik.

/ 6Barriga de freira

Ten deser występuje w Portugalii pod kilkoma nazwani. Dla jednych chlebowy pudding to "brzuszek aniołka", dla innych zaś "brzuszek zakonnicy". Nazwy te najprawdopodobniej zawdzięcza tego, mu że wywodzi się z kuchni klasztornej. Ten prosty deser przyrządzany jest z jajek, cynamonu, masła, cukru i słodkiego pieczywa "massa sovada".

/ 6Queijada

Queijada to tradycyjny portugalski deser. Jest popularny w całym kraju, jednak najsłynniejszym miejscem jego wypieku jest Sintra, miasto niedaleko Lizbony. Queijada to serowe, niewielkie babeczki. Ich głównym składnikiem jest portugalski ser requeijão przypominający twaróg.

/ 6Toucinho céu

Chociaż w dosłownym tłumaczeniu "toucinho céu" to "bekonowe niebo", pod tą niekojarzoną z deserami nazwą ukrywa się delikatne migdałowe ciasto. Ten deser składający się głównie z migdałów, cukru i żółtek, swoją nazwę zawdzięcza najprawdopodobniej temu, że w pierwotnym przepisie jednym ze składników był smalec. Jest popularny w całym kraju, jednak jego receptura różni się trochę w zależności od tego, w której regionie Portugalii jest wypiekany.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika