Smaki świata
Desery od lat stanowią wizytówkę portugalskiej kuchni. Kokosowe bułeczki, serowe babeczki i migdałowe ciasta to tylko przykłady słodkich wypieków z Półwyspu Iberyjskiego. Nic dziwnego, że turyści nie mogą im się oprzeć. Przed wyjazdem na urlop w tamte strony warto więc przygotować się i przekonać, co portugalskie cukiernie mają nam do zaoferowania.
Pão de deus
Niemal każdy, kto skosztuje tych niepozornych drożdżowych bułeczek określa je mianem "niebiańskich". Nic więc dziwnego, że ich nazwa oznacza "chleb bogów". Słodki wypiek z aromatyczną kruszonką lub kremem z wiórków kokosowych skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodyczy. Co ciekawe, czasem też można spotkać wersję pão de deus z... szynką i serem.
Pastel de nata
Te babeczki z masą budyniową to jeden z najsłynniejszych portugalskich deserów. Najprawdopodobniej został stworzony przez zakonników w Klasztorze Hieronimitów, którzy szukali pomysłu na wykorzystanie żółtek (białko z jajek wykorzystywali do krochmalenia habitów). Gdy ich klasztor zlikwidowano, sprzedali swoją recepturę rodzinie, która sprzedawała je w piekarni w okolicy. Co ciekawe, to miejsce nadal istnieje. W cukierni Pastéis de Belém, w dzielnicy Belem w Lizbonie możemy kupić babeczki "Pastel de Belem", bo taką nazwę mają też te słodkie specjały. W opinii niektórych to właśnie tam możemy skosztować babeczki według prawdziwej receptury stworzonej przez zakonników. Przepis ten bowiem zawiera sekretny, dobrze strzeżony przez właścicieli składnik.
Barriga de freira
Ten deser występuje w Portugalii pod kilkoma nazwani. Dla jednych chlebowy pudding to "brzuszek aniołka", dla innych zaś "brzuszek zakonnicy". Nazwy te najprawdopodobniej zawdzięcza tego, mu że wywodzi się z kuchni klasztornej. Ten prosty deser przyrządzany jest z jajek, cynamonu, masła, cukru i słodkiego pieczywa "massa sovada".
Queijada
Queijada to tradycyjny portugalski deser. Jest popularny w całym kraju, jednak najsłynniejszym miejscem jego wypieku jest Sintra, miasto niedaleko Lizbony. Queijada to serowe, niewielkie babeczki. Ich głównym składnikiem jest portugalski ser requeijão przypominający twaróg.
Toucinho céu
Chociaż w dosłownym tłumaczeniu "toucinho céu" to "bekonowe niebo", pod tą niekojarzoną z deserami nazwą ukrywa się delikatne migdałowe ciasto. Ten deser składający się głównie z migdałów, cukru i żółtek, swoją nazwę zawdzięcza najprawdopodobniej temu, że w pierwotnym przepisie jednym ze składników był smalec. Jest popularny w całym kraju, jednak jego receptura różni się trochę w zależności od tego, w której regionie Portugalii jest wypiekany.