Ostatni powiew lata. Kluski leniwe z mrożonymi malinami
Jak sama nazwa wskazuje kluski leniwe są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Większość składników masz pod ręką. Dzieci będą zachwycone obiadem na słodko. Przygotuj się na dokładkę.
Dominika Czerniszewska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kluski
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 opak. jogurtu naturalnego
- 1 opak. mrożonych malin
- świeża mięta
Przepis
Maliny rozmrozić. Twaróg zmielić. Dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Uformować kulę, a następnie podzielić ją na 4 części. Każdą część rozwałkować na sznurek. Spłaszczyć dłonią i ciąć nożem po skosie.
Przepis
Do wrzącej i posolonej wody wrzucać leniwe. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie odcedzić. Polać jogurtem naturalnym i rozmrożonymi malinami. Ozdobić świeżą miętą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl